Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Κατερίνα Τσεμπερλίδου, μιλάει στην Πόπη Ξοφάκη
Διαφ.

Οι τίτλοι των βιβλίων της Κατερίνας Τσεμπερλίδου έφτασαν τους τρεις. Και τώρα, μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία όλων των βιβλίων της για την ευτυχία, την καλύτερη και πιο αισιόδοξη στάση στη ζωή, κρατάμε στα χέρια μας τη βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου της με τίτλο, «Η ευτυχία είναι απόφαση».

Τι καινούργιο έχουμε να διαβάσουμε; Η ανανέωση από πού ξεκινά και πού τελειώνει;

Πάρα πολύ κλασικοί λογοτέχνες, όταν είχαν την ευκαιρία, έγραφαν ξανά το μυθιστόρημά τους. Πόσο μάλλον ένα βιβλίο για την ευτυχία. Το έχω γράψει ως τώρα τρεις φορές. Αυτήν εδώ τη φορά με πολλή χαρά, κέφι και ενθουσιασμό. Ως αναγνώστρια, πάντα σκέφτομαι τι είναι αυτό που θα συναρπάσει ή θα ωφελήσει τη ζωή ενός αναγνώστη μου. Στη νέα έκδοση, μαζί με τα καινούργια κείμενα πού έγραψα, πρόσθεσα και μερικές συναρπαστικές ιστορίες στην εισαγωγή κάθε κεφαλαίου. Οι ιστορίες αυτές, μοιάζουν λίγο με μεταφορές, λίγο με μύθους της Ανατολής, με γέρους διδασκάλους, με ζώα που μιλούν, με κάστρα και στρατοκόπους. Στόχος μου είναι οι αναγνώστες να αγαπήσουν την ιδέα της ευτυχίας, με την καρδιά, όχι μόνο να την κατανοήσουν με το νου τους.

Επίσης, πρόσθεσα και στο τέλος νέα tips για ευτυχία κάθε μέρα. Αρχικά, είχα γράψει 100+1 tips ευτυχίας, στη δεύτερη ανανεωμένη έκδοση 150+1 και σε αυτήν εδώ, θα βρείτε 180+1 tips για να είσαι ευτυχισμένος κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας, κυρίως, τις πέντε αισθήσεις σου. Ένα υπέροχο, πιστέψτε με, κεφαλαίο που αγαπώ πάρα πολύ. Έτσι το βιβλίο είναι τώρα πιο πλούσιο, με περισσότερες σελίδες που θα ταξιδέψει με το θετικό του πνεύμα τον αναγνώστη.

Είναι ο μέντορας που καθοδηγεί εκείνον που διψάει να εξελιχθεί.

Έχετε ασχοληθεί με τη διαφήμιση τις εποχές που στη χώρα μας το έδαφος ήταν πολύ γόνιμο. Πετύχατε, διακριθήκατε με εκατοντάδες βραβεία, αγαπήσατε το αντικείμενο και δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό. Όμως, έχουμε και τη συγγραφή από εσάς, όχι μόνο βιβλίων για την ευτυχία αλλά και μυθιστορημάτων που έγιναν μπεστ σέλερ. Η συγγραφή σάς συνόδευε από μικρή ηλικία; Προέκυψε από την ενασχόλησή σας με τη διαφήμιση; Σας παρακίνησε κάποιος; Πώς εξελίχθηκε αυτή η εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της δημιουργικής προσωπικότητάς σας;

Από πολύ μικρή, από το δημοτικό κιόλας. Τα καλοκαίρια διάβαζα βιβλία και κλασσικά εικονογραφημένα και, με συνάρπαζαν τόσο οι ιστορίες τους, που έγραφα και εγώ τις δικές μου, στις άσπρες σελίδες που είχαν περισσέψει από τα τετράδια του σχολείου. Στη συνέχεια, το όνειρο της συγγραφής ξεχάστηκε με τις υποχρεώσεις των σπουδών. Υπήρχε, όμως, μέσα μου η ανάγκη να διαβάζω λογοτεχνία και να γράφω. Σπούδαζα Νομικά, αλλά το πάθος για δημιουργική γραφή δεν είχε σβήσει. Έτσι, όταν ένας φίλος μου, μού πρότεινε να δοκιμάσω την τύχη μου ως Κειμενογράφος στη διαφήμιση, αμέσως ακολούθησα το ένστικτό μου και στράφηκα εκεί που ήταν η κλίση μου. Μετά από αρκετά χρόνια που έγραφα εμπορικά κείμενα για διάσημες μάρκες και προϊόντα, η πίεση για να γράψω βιβλία ήταν ασφυκτική. Ήθελα να κάνω τη δική μου παρέμβαση στην κοινωνία και ξεκίνησα να συγγράφω διηγήματα. Έτσι, εμφανίστηκα στο αναγνωστικό κοινό με τη συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και τη νουβέλα «Έτσι για καφέ και κουβέντα».

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για την ευτυχία;

Ήταν μια εποχή που ήμουν πάρα πολύ πιεσμένη από υποχρεώσεις της δουλειάς. Είχα ήδη γράψει, στο μεταξύ, πέντε βιβλία. διηγήματα και μυθιστορήματα.

Είχα μόλις διάβασει λοιπόν ένα εκπληκτικό βιβλίο θετικής σκέψης και, με το μικρόβιο του μάρκετινγκ, αλλά και του αναγνώστη μέσα μου, ρώτησα τον τότε εκδότη μου, γιατί δεν εκδίδει στην Ελλάδα βιβλία για τη θετική στάση ζωής, που τόσο χρειαζόμαστε όλοι. Τότε, εκείνος, μου πρότεινε το εξής: «γιατί δεν γράφεις εσύ, τη δική σου άποψη στην Ελλάδα, για το θετικό τρόπο ζωής;» Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να γράφω βιβλία αυτογνωσίας. Ας πούμε, για να το ελαφρύνω και λίγο, κατά παραγγελίαν! Αλλιώς, ακόμα θα έγραφα μόνο διηγήματα και μυθιστορήματα!

Ένα βιβλίο που μιλάει για την ευτυχία μέσα από ένα προσωπικό πρίσμα εντυπώσεων, αναζητήσεων και βιωμάτων, πόσο εύκολο είναι να εκτιμηθεί από τον αναγνώστη και να υιοθετήσει σημεία που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του; Πόσο ιδιαίτερη είναι η τεχνική που χρησιμοποιείτε, ώστε να παρακινήσετε τον αναγνώστη σε αυτήν την αλλαγή οπτικής απέναντι στη ζωή και τα καθημερινά γεγονότα που τη χαρακτηρίζουν μέσα, όμως, από τη δική σας οπτική;

Ξεκινώ από την παραδοχή ότι όλοι οι άνθρωποι, έχουμε τις ίδιες βασικές ανάγκες. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διαβάζουν βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας – κυρίως γυναίκες αναγνώστριες – ψάχνονται μέσα τους και τα χρειάζονται όπως τα χρειάζομαι εγώ. Λέγεται, ότι όλοι οι επιτυχημένοι και διάσημοι άνδρες, όπως Bill Gates, Μark Zuckerberg, Elon Musk, διαβάζουν κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο, ένα τέτοιο βιβλίο. Αν με ρωτήσετε γιατί, θα σας απαντήσω πως 1. μας ανοίγουν το μυαλό με νέες ιδέες και έμπνευση 2. μας μαθαίνουν καινούργια πράγματα 3. μας κάνουν καλό 4. λειτουργούν σαν μέντοράς μας. Αν παρατηρείτε τα κοινωνικά μέσα, τα δείτε ότι τα τελευταία 5 χρόνια, είναι γεμάτα με θετικά τσιτάτα, μότο ευτυχίας, φωτογραφίες που καλούν για μια αρμονική ζωή, λόγια μεγάλων ανδρών, θρησκευτικών ηγετών κλπ. Τι δείχνει αυτό; μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο γεμάτο αρνητισμό και φθόνο, υπάρχουν νησίδες φωτός. Μέρος αυτής της θετικής παγκόσμιας τάσης, είναι και το βιβλίο μου για την ευτυχία.

Η έλλειψη της ευτυχίας από τη ζωή μας, θεωρείτε πως πηγάζει κυρίως από κάποια ψυχολογική αστάθεια, ασθένεια ή είναι έντονο φαινόμενο, παθογένεια των καιρών μας; Ανέκαθεν ο άνθρωπος δεν την αναζητά; Τι συμβαίνει στις μέρες που να κάνει ίσως πιο επιτακτική την ανάγκη για την απόκτησή της;

Όλοι οι άνθρωποι δηλώνουν πως θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, αλλά η χρήση αντικαταθλιπτικών συνεχώς αυξάνεται. Ξέρετε, όλοι οι άνθρωποι κάνουν αέναη προσπάθεια να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν το πώς. Το βιβλίο μου «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» τους δείχνει το πώς. Πιστεύω ότι καθένας από εμάς χρειάζεται να ξεκαθαρίσει μέσα του πως, από τη μέρα που γεννιέται, έχει δικαίωμα να είναι ευτυχισμένος, όπως έχει δικαίωμα να αναπνέει ή να είναι ελεύθερος. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, από τις πιέσεις των υποχρεώσεων, ξεχνούν την υποχρέωση αυτή στον εαυτό τους. Θέλουν να πετύχουν, όχι να είναι ευτυχισμένοι. Πολλοί, από λάθος πεποιθήσεις, φοβούνται την ευτυχία, μην τους «ματιάσουν». Άλλοι συνάνθρωποί μας νιώθουν ενοχές να είναι ευτυχισμένοι, την ώρα που άλλοι γύρω μας, πεινάνε ή υποφέρουν. Κάποιοι άλλοι αναβάλουν την ευτυχία τους για αργότερα, αλλά αυτό το «αργότερα» γίνεται στάση ζωής και η ευτυχία δεν έρχεται ποτέ. Και κάποιοι άλλοι βάζουν όρια για να είναι ευτυχισμένοι λες και η ευτυχία είναι στοίχημα. Τα υπόλοιπα, και πολύ αποκαλυπτικά για την ευτυχία… στις σελίδες του βιβλίου μου «Η Ευτυχία είναι Απόφαση».

Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να περάσετε κάποια μηνύματα στον αναγνώστη. Επιδιώκετε να τον προβληματίσετε, χωρίς όμως  να τον αποθαρρύνετε. Πώς μπορείτε να κρατάτε αυτήν τη λεπτή ισορροπία ώστε ο αναγνώστης να απολαμβάνει ωφελούμενος την ανάγνωση του βιβλίου;

Το βιβλίο από μόνο του είναι θεωρητικό. Το διαβάζεις και ένας θετικός κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Τότε συνειδητοποιείς πόσο έχεις ανάγκη να ζεις έτσι. Προσπαθώ να παρακινήσω τους αναγνώστες να βάλουν σε εφαρμογή στην πράξη όσα γράφω. Κάθε βιβλίο θετικής σκέψης δημιουργεί πολύ ωραία συναισθήματα ενδυνάμωσης. Μετά μετά την τελευταία σελίδα όμως, χρειάζεται, όποιος θέλει να είναι ευτυχισμένος, να αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τις πρακτικές εφαρμογές, που περιγράφω στα βιβλία μου. Είμαι ευγνώμων στις αναγνώστριες που με διαβάζουν και μου γράφουν πόσο θετικά επηρέασαν τη ζωή τους τα βιβλία μου, ειδικά σε φάσεις που περνούσαν από μεγάλες δυσκολίες.

Για τη συγγραφή βιβλίων αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας, έχετε πηγές από τις οποίες αντλείτε συνήθως το υλικό σας; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Όσα γράφω στα βιβλία αυτογνωσίας είναι όσα θα ήθελα να ακούσω ή να διαβάσω εγώ. Ξεκίνησα διψασμένη για κείμενα θετικής στάσης ζωής και θετικής σκέψης, όπως η έρημος έχει ανάγκη τη βροχή. Τότε, ο εκδότης μου, μού πρότεινε να γράψω τη δική μου εκδοχή θετικής σκέψης στην Ελλάδα. Γράφοντας τα κείμενα, ξεπετάχτηκε στο μυαλό η λέξη «ευτυχία»! Αυτό ήταν! Ήταν ό,τι χρειαζόμουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή, έτσι, άρχισα να γράφω βιβλία για την ευτυχία. Όσα γράφω βασίζονται σε όσα πιστεύω και έχω βιώσει μέσα από μεγάλες δόσεις αυτογνωσίας.

Από όλα τα είδη που έχετε ασχοληθεί, ποιο είναι αυτό που σας γοητεύει, σας εκφράζει ίσως περισσότερο; Στο επόμενο βιβλίο σας, τι να περιμένουμε να διαβάσουμε;

Αγαπώ και τα δύο είδη γραφής. Και τα μυθιστορήματα και τα βιβλία αυτογνωσίας. Άλλωστε, ως βιβλιοφάγος, διαβάζω και τα είδη βιβλίων. Νομίζω ότι θα συνεχίσω να γράφω μια το ένα είδος και μια το άλλο, αφού και τα δύο με γοητεύουν. Ας πούμε, την εποχή της καραντίνας, είχα ανάγκη να διαβάσω βιβλία αυτογνωσίας και προσωπικής ενδυνάμωσης. Μετά, διάβασα και μυθιστορήματα, αλλά η ψυχή μου είχε ανάγκη να τραφεί με κείμενα θετικής σκέψης, αντίδοτο στο φόβο. Κάθε Δευτέρα, στο site μου www.tsemperlidou.gr, αναρτώ την παρουσίαση ενός βιβλίου που διάβασα. Υπολογίστε: προσπαθώ να διαβάσω 52 βιβλία το χρόνο, ένα την εβδομάδα.

Ως η πλέον καταξιωμένη γυναίκα στον χώρο της διαφήμισης, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν συμμετέχετε ενεργά στο στήσιμο του βιβλίου σας, το εξώφυλλο, τη σελιδοποίησή του κ.τ.λ. ώστε να αποτελούν και αυτά μέρος ενός ευρύτερου πλάνου προώθησης και προβολής του βιβλίου.

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας. Βεβαίως και συμμετέχω ενεργά, κυρίως στην ιδέα του concept, προσπαθώντας να ερμηνεύσω τι μήνυμα δίνουν η εικόνα και η αισθητική της στον αναγνώστη και στην αναγνώστρια. Για το συγκεκριμένο με τους ομόκεντρους κύκλους, με βοήθησαν οι δικοί μου άνθρωποι από την Magnet διαφημιστική. Έχω εμπειρία από έρευνες του κοινού και παντού, όταν ταξιδεύω, περνάω ώρες στα βιβλιοπωλεία, μελετώντας προσεκτικά τις νέες τάσεις στα εξώφυλλα, αλλά και τους τίτλους των βιβλίων και την τάση των best-sellers. Παρακολουθώ, χρόνια τώρα, την συνεχή εξέλιξη των βιβλίων non-fiction αλλά και την ταχύτητα με την οποία διαμορφώνονται επιμέρους αναγνωστικά κοινά για κάθε είδος λογοτεχνικής γραφής.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει συμβάλει το Bookia στην προώθηση και προβολή των συγγραφέων και των βιβλίων τους;

Το Bookia εμφανίστηκε στον κόσμο του βιβλίου και έφερε ένα φρέσκο αέρα. Στηρίζει, με πάθος, το βιβλίο που αγαπάμε όλοι, στηρίζει τους συγγραφείς και το έργο τους. Είναι ένας μικρός παράδεισος και για τον αναγνώστη, αφού για κάθε βιβλίο, του προσφέρει χίλιες εμπειρίες.

Και εμείς με τη σειρά μας, αγαπάμε το Bookia, τους ανθρώπους του, την Πόπη Ξοφάκη, τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και την ευκαιρία που μου δίνετε να διαδώσω τις ιδέες μου.

Σας ευχαριστώ για την υπέροχη συζήτησή μας και εύχομαι κάθε επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα