Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Μερόπη Μάττα, μιλάει στην Πόπη Ξοφάκη
Διαφ.

Γράφει: Πόπη Ξοφάκη

Η Μερόπη Μάττα είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής σχολής Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Μοριακή Βιολογία. Διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Φλώρινας και στο ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή παραμυθιών.

«Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» από τις εκδόσεις Πορφύρα είναι ένα παραμύθι της για μικρά παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα που έχουν οικολογικές ανησυχίες. Από την πρώτη κιόλας σελίδα του ο αναγνώστης κάνει βουτιά στα βαθιά. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζει τους κατοίκους τους και μαθαίνει ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτά που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητά τους. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, συνειδητοποιεί πως η ευθύνη για τα δεινά τους βαραίνει εμάς τους ανθρώπους αλλά και πως είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Μάττα Μερόπη, Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού, εκδόσεις Πορφύρα

Ο Άλμπι και η Αλμπίνα, δύο πολύ αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα και ο Φίνι το δελφίνι είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Μιας μεγάλης περιπέτειας που μας ταξιδεύει στον καταγάλανο ωκεανό αλλά και στο σκουπιδονήσι του, ένα νησί φτιαγμένο αποκλειστικά από σκουπίδια.

Τι συμβαίνει με την υγεία του Άλμπι; Υπάρχει τρόπος να καθαρίσει η θάλασσα; Και τι μπορούμε, άραγε, να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που γεννά αυτό το «πράσινο» παραμύθι. Δεν μένει μόνο σ’ αυτά, αλλά προτείνει και λύσεις. Με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και αυτοκόλλητα καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι αποκαλύπτει στον μικρό αναγνώστη ποιο είναι το πιο ισχυρό όπλο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος: η αγάπη και ο σεβασμός για το μεγάλο σπίτι μας, τον πλανήτη. Εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα…

Γράφετε στο τέλος του παραμυθιού πως το 2050 τα κομμάτια πλαστικού που θα βρίσκονται στους ωκεανούς θα ξεπεράσουν τον αριθμό των ψαριών. Είναι μια είδηση που, τελευταία, γράφτηκε πολύ στα ΜΜΕ και που μας κάνει πραγματικά να ανησυχούμε. Ελπίζετε πως θα αλλάξετε τις συνειδήσεις των παιδιών γράφοντας γι' αυτό το θέμα; Τη μόλυνση του πλανήτη;

Το παραμύθι έχει τη δύναμη να πλάθει συνειδήσεις και να διαμορφώνει συμπεριφορές και τρόπο ζωής. Εισάγει το μικρό αναγνώστη μέσα στο μαγικό κόσμο της φαντασίας δίνοντάς του ρόλους και εν τέλει τον μεταμορφώνει. Το όνειρό μου με αυτό το βιβλίο είναι να ξεκινήσει από τα παιδιά ένα κύμα αλλαγής. Όσα περισσότερα παιδιά ευαισθητοποιούνται, τόσοι περισσότεροι ενήλικες ακολουθούν το φωτεινό παράδειγμά τους, τόσοι περισσότεροι καταναλωτές αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες ωθώντας τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολιτικούς να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς έχουμε ήδη αργήσει αρκετά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε στην επίλυση αυτού του καίριου προβλήματος που ονομάζεται ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μάττα Μερόπη, Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού, εκδόσεις Πορφύρα

Έχετε δει διαφορά στον εαυτό σας από τότε που γράψατε το βιβλίο αυτό; Δηλαδή, αντιμετωπίζετε με μεγαλύτερη ευθύνη τα προβλήματα του πλανήτη απ' ό,τι πιο πριν;

Μετά την συγγραφή του βιβλίου μου έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια να αποφεύγω τη χρήση οποιουδήποτε πλαστικού και να μειώσω με αυτό τον τρόπο το πλαστικό μου αποτύπωμα. Στα αγγλικά η στάση αυτή ζωής λέγεται «zero waste» και είναι μια καθημερινή πρόκληση. Ξεκινάς παρατηρώντας τι πετάς συνήθως στα σκουπίδια σου και από την άλλη μέρα προσπαθείς να βρεις τρόπους να αποφύγεις τη χρήση αυτών των πλαστικών συσκευασιών. Στη δική μου περίπτωση για παράδειγμα ξαναγεμίζω το γυάλινο μπουκάλι με γάλα ή με χυμό που πωλείται χύμα, αγοράζω το τυρί μου με το δικό μου τάπερ, φτιάχνω το δικό μου κεφίρ, μεταφέρω τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων, έχω πάντα μαζί μου ένα παγούρι με νερό βρύσης, με αποτέλεσμα μόνο σε 1 χρόνο να έχουμε ως πενταμελή οικογένεια γλιτώσει το περιβάλλον από 2550 πλαστικές συσκευασίες περίπου. Φυσικά όταν δεν μπορώ να αποφύγω τη χρήση του πλαστικού τότε ακολουθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, δηλαδή πλύσιμο της συσκευασίας και απόρριψη της στον κάδο της ανακύκλωσης καθαρή και στεγνή.

Ξέρω πως έχετε τρία παιδιά. Πριν δώσετε το βιβλίο σας στον εκδοτικό, το διαβάσατε σε εκείνα; Ποια ήταν η αντίδρασή τους;

Τα παιδιά μου είναι τα πρώτα που διαβάζουν το παραμύθι μου και φυσικά σαν παιδιά κάνουν πολύ εύστοχες παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του ή ακόμα και για την εικονογράφηση. Η ανάγνωση του παραμυθιού νομίζω ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα τους και χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όταν βρεθήκαμε οικογενειακώς στη γραφική λίμνη Βόλβη, τα παιδιά αντικρίζοντας τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια πεταμένα δε δίστασαν, χωρίς την παρότρυνσή μου, να τα μαζέψουν όλα σαν παιχνίδι και να τα πετάξουν στα σκουπίδια. Ένιωσα τότε πολύ περήφανη.

Μάττα Μερόπη, Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού, εκδόσεις Πορφύρα

Είστε φαρμακοποιός η ίδια. Προσπαθείτε μέσα από το δικό σας εργασιακό περιβάλλον να βοηθήσετε και το ίδιο το περιβάλλον; Ωθείτε για παράδειγμα τους πελάτες σας να σας επιστρέφουν τα ληγμένα φάρμακα; Ή τι άλλο κάνετε;

Στο φαρμακείο μας υπάρχει κάδος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών για τα ληγμένα φάρμακα και οι πελάτες μας το γνωρίζουν και μας τα φέρνουν, ενώ ό,τι δεν έχει λήξει το στέλνουμε σε κοινωνικά φαρμακεία της πόλης μας. Δίνουμε μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες και αυτές αφού ρωτήσουμε τον πελάτη αν τη χρειάζεται. Επίσης στο e-shop μας το www.drmattapharmacy.gr χρησιμοποιούμε στις ηλεκτρονικές μας παραγγελίες πάντα κούτες από αυτές που μας στέλνουν οι άλλες εταιρείες όταν παραλαμβάνουμε εμπόρευμα ώστε να ξαναχρησιμοποιούνται, ενώ έχουμε αρχίσει να τυλίγουμε τα γυάλινα προϊόντα με σκληρό χαρτόνι και όχι με πλαστικές φουσκίτσες. Ταυτόχρονα στο φαρμακείο μας μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρώματα και αιθέρια έλαια ξαναγεμίζοντας το μπουκάλι του, καθώς και χειροποίητα σαπούνια χωρίς να είναι τυλιγμένα σε συσκευασία. Η διαδικασία της μείωσης του πλαστικού στο φαρμακείο είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι στο σπίτι, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να εξελισσόμαστε.

Θα συνεχίσετε να γράφετε παραμύθια; Κι αν ναι, με το ίδιο θέμα; Το περιβάλλον; ή θα θέλατε να καταπιαστείτε με κάτι άλλο;

Ως φαρμακοποιός και μητέρα τριών παιδιών μου μένει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και κάθε συγγραφή βιβλίου είναι ένα τεράστιο εγχείρημα για μένα και συνάμα κάτι που το αγαπώ πολύ. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω να γράφω τόσο για το περιβάλλον όσο και για αλλά σύγχρονα και καίρια προβλήματα της εποχής μας.

Μάττα Μερόπη, Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού, εκδόσεις Πορφύρα

Σας έχουν φτάσει κριτικές από παιδιά που διάβασαν το βιβλίο σας;

Τα παιδιά που διαβάζουν «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» είναι ενθουσιασμένα, τόσο από την πολύ όμορφη ιστορία που διαδραματίζεται στη θάλασσα με ήρωες τα πολυαγαπημένα μας άλμπατρος τον Άλμπι και την Αλμπίνα, τη Λώνα τη θαλάσσια χελώνα και το Φίνι δελφίνι, όσο και για τα αυτοκόλλητα, και τις δραστηριότητες που παρέχει στο τέλος. Πρόσφατα, ένα παιδάκι μου εκμυστηρεύτηκε ότι είναι το αγαπημένο του παραμύθι και αυτό με τιμάει αφάνταστα.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα