Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Λίνα Μουσιώνη, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

H Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Λαογραφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως επιμελήτρια και συντονίστρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Έχει οργανώσει και επιμεληθεί ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις με τη μορφή εργαστηρίων, μουσειοσκευών, φακέλων δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών εντύπων. Μελέτες και άρθρα της για το νεότερο πολιτισμό έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ, συλλόγου για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM.

Από το 2016 εργάζεται ως παιδαγωγική υπεύθυνη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαρισαίων. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Greek Ibby. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται συστηματικά από το 2010

Αρχαιολόγος και Ιστορικός Τέχνης, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, οργανωτικό στέλεχος μη κερδοσκοπικού φορέα για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών), μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, συγγραφέας παιδιών βιβλίων. Ποιος από όλους αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Όλοι αυτοί οι ρόλοι είναι κομμάτια της ζωής μου. Ό,τι αγαπώ. Ό,τι θέλω να είμαι. Πολλές φορές λειτουργούν ανταγωνιστικά σε σχέση με το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, ωστόσο προσπαθώ να επιβάλλω «ειρήνη» … στον εαυτό μου!

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Το σύμπαν δεν αποτελείται από άτομα αλλά από μικρές ιστορίες, λέει ο Joseph Gordon-Levitt στο βιβλίο The Tiny Book of Tiny Stories, Vol. 1. Νομίζω πως βαδίζουμε κουβαλώντας ιστορίες και αφηγήσεις που μεταπλάθονται μέσα από τις εμπειρίες μας. Από τότε που κατέκτησα την αναγνωστική ικανότητα, δεν σταμάτησα ποτέ να διαβάζω παραμύθια και ιστορίες για παιδιά.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Είμαι πολυσυλλεκτικός τύπος. Κρατάω εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, ήχους, λέξεις που κάποτε ανακατεύονται και αναδύονται ως ιστορίες. Δεν έχω ακόμη κατανοήσει τον μηχανισμό.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Η οικογένεια μου προσπάθησε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για τη μόρφωσή μου. Η μητέρα μου, όταν αρρώσταινα και έμενα στο σπίτι με πυρετό, μου αγόραζε το «αρρωστικό» μου, ένα βιβλίο. Με την ενηλικίωση, πιστεύω πως καθένας από μας προσδιορίζει τη ζωή του και με τις επιλογές των ανθρώπων που έχει κοντά του. Αυτό έκανα και εγώ.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Είναι πολλά. Πώς να διαλέξω; Όταν ακούω τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκη αισθάνομαι πως μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Αγαπημένη εικόνα;

Τώρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο! Εικαστικά θα έλεγα οποιαδήποτε έργο του Henri Matisse γιατί με γεμίζει αισιοδοξία. Αλλιώς, ένα αυτοκίνητο που διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο και ταξιδεύει ως την άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού με μουσική υπόκρουση από rock μπαλάντες.

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Μόνο η αγάπη.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Δε με νοιάζει να χάσω οτιδήποτε υλικό. Δεν διαπραγματεύομαι την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Όνομα: Μαρκέλλα και Κλέαρχος. Είναι τα ονόματα των παιδιών μου.

Λουλούδι: Λεβάντα

Γεύση: Σοκολάτα

Μυρωδιά: Θαλάσσιο πεύκο

Ένας κακός εφιάλτης;

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων και η ανημπόρια.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια.

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, αυτοβιογραφικό ή μη: βαλίτσα, κλειδί, ποτάμι, θησαυρός και καράβι.

Η Λίνα ετοίμασε τη βαλίτσα της και πήρε το καράβι που θα την έβγαζε μακριά, στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Δεν ήξερε τι ακριβώς αναζητούσε εκτός από τη φυγή. Τελικά αυτό ήταν ο θησαυρός της, που είχε για κλειδί το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Σας ευχαριστώ.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα