Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Το πέμπτο παιδί
Συντάκτης-τρια:
Έλλη Δέδε Έλλη Δέδε

Λάτρις της Λογοτεχνίας, του Σκακιού και της επικοινωνίας...

Doris Lessing Doris Lessing
Η Doris May Tayler (Kermanshah, 1919 - Λονδίνο, 2013), όπως είναι το πατρικό όνομα της Doris Lessing, γεννήθηκε στην Περσία (σημερινό Iράν) από Άγγλους γονείς. Σε ηλικία πέντε ετών ακολούθησε τους γονείς της, έναν πρώην τραπεζικό υπάλληλο και μια νοσοκόμα, στη Nότια Pοδεσία (σημερινή Zιμπάμπουε), η οποία σπαρασσόταν από τις φυλετικές διακρίσεις (ο αδελφός της ήταν ρατσιστής, όπως αφηγείται η ίδια)... Περισσότερα...
Καστανιώτης
Βιβλίο Το πέμπτο παιδί
Συγγραφέας Doris Lessing
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης-ρια Έλλη Δέδε

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 9,5/10

Ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα αναγνώσματα της σειράς του Καστανιώτη "Βραβεία Νόμπελ" είναι σίγουρα το Πέμπτο Παιδί της Ντορις Λεσινγκ. To Πέμπτο Παιδί είναι μια συγκλονιστική ιστορία που από μια ρεαλιστική χαμηλών τόνων κοινωνική ματιά σε μια συντηρητική οικογενειακή ζωή μεταμορφώνεται ι σε μια αυθεντική ιστορία τρόμου.

Η αίσθηση αυτή του τρόμου δεν αναδεικνύεται όμως από μια ανόητη, εύπεπτη εκτροπή στον κόσμο ανύπαρκτων όντων και παραφυσικών φαινομένων, που κατ’ εμέ οπισθοδρομούν απλώς τη σκέψη μας.

Πλάθεται από υλικά της αρχέγονης αλήθειας του ίδιου του Ανθρώπου, καταφάσκει την Τραγικότητα του, είναι μπολιασμένη από τον Πόνο, αυτόν τον πιστό Σύντροφο του Πεπρωμένου όλων μας...

Αναφύεται αυθεντικά, μοναδικά εκκωφαντική όπως η μεγάλη αποκάλυψη που γκρεμίζει το ροζ σύννεφο ναρκισσιστικών ψευδαισθήσεων.

Η φύση έρχεται σαν τιμωρός στην αλαζονική μωρία του σύγχρονου αστού, η αγνότητα του ακατέργαστου έρχεται να τσαλακώσει το περιτύλιγμα μιας στιλιζαρισμένης, ευυπόληπτης ζωής.

Η ΧΑΡΡΙΕΤ και ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ -συντηρητικοί, τοποθετώντας τον εαυτό τους σε μια ελίτ ηθική, που δεν καταδέχεται να τσαλακωθεί από πάθη και αυθόρμητες χαρές, μοιράζονται το ίδιο όραμα της αξιοζήλευτης ευτυχίας.

Μιας ευτυχίας που ενδόμυχα περιμένουν να τους ανυψώσει πάνω από τους κοινούς, γεμάτους αποτυχίες οικείους τους.

Πράγματι στήνουν ένα αξιομίμητο, "κουκλίστικο" σπιτικό γεμάτο χαριτωμένα, ροδαλά μώρα που γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και πυρήνας οικογενειακών συνευρέσεων ευτυχία τους όμως είναι ένα εγωκεντρικό, ψυχαναγκαστικό όραμα που στηρίζεται σε ξένες πλάτες(οικονομική ενίσχυση από πατέρα και βοήθεια μητέρας στο νοικοκυριό).

Κίνητρο της οικογένειας δεν είναι η αγάπη και η ανάγκη δοσίματος. Είναι ο ναρκισσισμός.

Έτσι, όλα καταρρέουν όταν η ΧΑΡΡΙΕΤ μένει έγκυος για πέμπτη φόρα και ο εφιάλτης ξεκίνα με το νέο μωρό να παρουσιάζει ήδη από την κοιλιά της μητέρας του μια κανιβαλική αδηφαγία, που σταδιακά απομυζά τα πάντα γύρω του... Το μωρό γεννιέται μεγαλόσωμο, παράξενο, απρόσμενα χειροδύναμο, επιθετικό κι εξαντλητικά απαιτητικό. Ένα πλάσμα ακατανόητο, μη εντάξιμο. Ένα πλάσμα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ που αποδομεί όλο τον οικογενειακό ιστό των ΛΟΒΑΤ, αναδεικνύοντας σχέσεις σαθρές και ισχνά συναισθήματα πίσω από την αψεγάδιαστη βιτρίνα...

Αρχικός στόχος της ΛΕΣΣΙΝΓΚ ήταν να στήσει μια ιστορία ανατροπής και τρόμου και το πετυχαίνει με μια αφοπλιστική απλότητα, με τρόπο βραχυλογικό, με ροή σχεδόν κινηματογραφική. Όμως δε μένει εκεί.

Το μυστικό αποκωδικοποίησης του έργου δεν έγκειται στην ιδιομορφία του κτήνους, που βγάζει τη γλώσσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Η πηγή της δυστυχίας δεν είναι η έλευση του διαφορετικού, έστω κι αν αυτό προβάλλει ενίοτε και ζωώδες.

Το μυστικό της δυστυχίας στην οικογένεια του ΠΕΜΠΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ είναι ένας ιδιότυπος κοινωνικός ναρκισσισμός που αρνείται να αποδεχτεί αυτό το σκανδαλιστικά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και να το πλαισιώσει με αγάπη.

Δυστυχία είναι ο καθωσπρεπισμός που αρνείται να συνδιαλαγεί μαζί του πάρα πασχίζει να το αλλάξει, να το επικαλύψει και έπειτα να το συνθλίψει ανάλγητα.

Για να το πετύχει επιστρατεύει την εύκολη, ανώδυνη ταμπέλα "ζώο", απροσάρμοστος", ιδρυματικός και τον παραπετά -μέθοδος κατά την οποία η κοινωνία αναίσχυντα περιθωριοποιεί όποιον δεν εντάσσεται στα στερεοτυπικά της κουτάκια. Έτσι άλλωστε, η κοινωνία στρουθοκαμηλίζει απενοχοποιητικά προς ό, τι απειλεί την ορθότητα που αυθαίρετα έχει ορίσει -συχνά σε ρήξη με την ίδια τη Φύση και την Αλήθεια...

Σε επίπεδο πιο καθημερινό το ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΙΔΙ είναι μια διεισδυτική ματιά στις οικογενειακές σχέσεις. Δείχνει ανάγλυφα πως όταν απουσιάζει η αγάπη ως κίνητρο μέσα στην οικογένεια η πρώτη δυσκολία θα φέρει τη φυγομαχία, τη λιποταξία και τελικά τη διάλυση. Πόσο συχνά το συναντάμε στην καθημερινότητα με την έλευση ενός φερ’ ειπείν παιδιού με αναπηρία!!! Πόση άρνηση! Πόσος θυμός! Πόσες αλληλοκατηγορίες κι ενοχή δεν τινάζουν συχνά τη συζυγική ζωή στον αέρα!

Πόση πικρή αλήθεια πίσω από κλειστές πόρτες τάχα αρμόνικων σπιτικών δεν αποκάλυψε το τολμηρότατο αυτό έργο της Λεσσινγκ!

Το μόνο μειονέκτημα του βιβλίου, είναι το τέλος που σε αφήνει ανικανοποίητο και σχεδόν ουδέτερο-αυτό όμως έρχεται να διορθωθεί διαφωτιστικά και σπαρακτικά στο βιβλίο της που γράφτηκε μια 15ετια μετά ως συνέχεια-σίκουελ, το" Ο ΜΠΕΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".

Το θαυμαστό με το ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΙΔΙ, είναι πως ανεξαρτήτως των αρχικών-ίσως λιγότερο μεγαλεπήβολων- προθέσεων της ΛΕΣΣΙΝΓΚ, αυτό μπορεί να αναχθεί σε ένα πολυδιάστατο σχόλιο για το σύγχρονο πολιτισμό, τα ήθη, την οικογενειακή ζωή...

Γι 'αυτό στη λιτότητα του έχει αναδειχθεί ένα παγκόσμιας εμβέλειας αριστούργημα, που αγαπήθηκε πολύ κι από μένα ακόμη περισσότερο

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα