Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Το σπίτι του Κάμπου
Συντάκτης-τρια:
Έλλη Δέδε Έλλη Δέδε

Λάτρις της Λογοτεχνίας, του Σκακιού και της επικοινωνίας...

Γιάννης Αλεξάνδρου & Μαρίνα Αλεξάνδρου Γιάννης Αλεξάνδρου & Μαρίνα Αλεξάνδρου
Ο Γιάννης Αλεξάνδρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Μόλις παντρεύτηκε ξεκίνησε με την Μαρίνα Αλεξάνδρου την τεχνική εταιρεία στην οποία εργάζονται μαζί μέχρι και σήμερα. Ο Γιάννης Αλεξάνδρου σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό σε αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Μιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά. Το επώνυμο Αλεξάνδρου... Περισσότερα...
Λιβάνης
Βιβλίο Το σπίτι του Κάμπου
Συγγραφέας Γιάννης Αλεξάνδρου & Μαρίνα Αλεξάνδρου
Κατηγορία Μυθιστόρημα εποχής
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης-ρια Έλλη Δέδε

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Το σπίτι του Κάμπου, Αλεξάνδρου Γιάννης & Αλεξάνδρου Μαρίνα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7/10.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην ερειπωμένη έπαυλη του Κάμπου της Χίου, που όλοι τη θεωρούν καταραμένη, θα βρει η Ελένη καταφύγιο στα παιδικά της παιχνίδια. Η αναπαλαίωσή του Αρχοντικού από τους τελευταίους κληρονόμους του όμως θα φέρει στο φως μυστικά και δυο συγκλονιστικούς έρωτες που σημάδεψαν την ύπαρξή του, από τους πρώτους Γενοβέζους κατακτητές της Χίου, μέχρι την Κατοχή και τελικά την κάθαρση στο σήμερα... Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από το σπονδυλωτό αυτό μυθιστόρημα, στα κύματα της αγάπης, που παραμένει πολυτάραχη, αλλά διαχρονική.

ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΧΟΛΙΟ

Το συγγραφικό δίδυμο του Γιάννη και της Μαρίνας Αλεξάνδρου, που μας έχει σεργιανήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μέσα από τις ταξιδιάρικες και ρομαντικές ιστορίες του, επανέρχεται με ένα ευρηματικό, σπονδυλωτό μυθιστόρημα αγάπης και Ιστορίας, που διατρέχει τους αιώνες και τις θάλασσες της Μεσογείου, από τη Χίο ως τη Μάλτα, κι από την Τενερίφη ως τη Γένοβα…,

Πάνω στον καμβά ενός πολύ «ενημερωμένου» ιστορικού πλαισίου, εξυφαίνεται με ζωηρά χρώματα, αμεσότητα και συναίσθημα ο γοητευτικός «μύθος» του βιβλίου, οπού παρελαύνουν πάθη, κουρσάροι κι έρωτες που αντέχουν στο χρόνο…

Κεντρικός άξονας του έργου είναι το παλιό, μισοερειπωμένο γενοβέζικο αρχοντικό στον Κάμπο της Χίου, που αγκαλιάζει τα παιδικά παιχνίδια της Ελένης.

Το Αρχοντικό, -φόβητρο για τα θανάσιμα μυστικά που το στοιχειώνουν, μαγνητίζει το νεαρό κορίτσι και μέλλεται να σφραγίσει τη μοίρα του… Γύρω από τους λιθόκτιστους τοίχους του πλέκεται, ένα γαϊτανάκι από τρεις υπέροχες οικογενειακές ιστορίες οι όποιες διασχίζοντας το χρόνο, σε 3 διαφορετικές εποχές, συμπλέκονται αρμονικά μεταξύ τους, για να φέρουν τη γαλήνη στο σήμερα…

Η αφήγηση αρχίζει σε ρυθμό γρήγορο, οι εξελίξεις αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν σε καρε κινηματογραφικής ταινίας, ακριβώς όπως είναι και η φρενήρης εποχή μας, αποστεγνωμένη από συναισθήματα. Ξεκινάμε, δηλαδή, με ένα τυπικό σκηνικό- τόσο γνώριμο στο σύγχρονο κάτοικο της Αθήνας του Μνημονίου - σκηνικό γεμάτο ματαίωση, αβεβαιότητα και αποξένωση.

Η Ελένη λοιπόν, απογοητευμένη από τη ζωή της επιστρέφει στη γενέτειρα της, τη Χίο και αναζητά παρηγοριά στο πατρικό της και στο «μυστικό κήπο» του παλιού αρχοντικού των παιδικών της χρόνων.

Miα απρόσμενη συνάντηση που θα έχει εκεί ανοίγει τις πύλες των ανομολόγητων μυστικών του.

Απο εκείνο το σημείο, λοιπόν, επιβραδύνει λίγο ο ρυθμός της πλοκής και μας κατακλύζουν ήχοι της φύσης, χρώματα του ωραίου τοπίου, πρόσωπα που δεν απώλεσαν την ανθρωπιά τους.

Πάνω από όλα όμως μας κυριεύει η σαγήνη της θάλασσας, που με τις χίλιες δυο «μεταμορφώσεις της» οριζει πεπρωμένα-και χωρίζει τους ανθρώπους για να τους ενώσει ξανά...

Στην πρώτη ιστορία, γνωρίζουμε τους τελευταίους ενοίκους του εγκαταλελειμμένου Αρχοντικού, που ο Πόλεμος τους σημάδεψε ανεξίτηλα-μέσα από τον αγώνα, το θάνατο, άλλά κυρίως τον έρωτα της στερνής κόρης, Γιολαντας, για τον Ιταλό έφεδρο και μουσικό, που ανοίγει μπροστά της μια νέα λαμπρή ζωή στη Γένοβα, γεμάτη μουσική, δόξα, διλήμματα.

Μια επιστροφή –δεκαετίες μετά –πυροδοτεί ένα νέο ερωτα και καθιστά την Ελένη κοινωνό της μοίρας του γενοβέζικου αρχοντικού.

Κατα τη διάρκεια της αναπαλαίωσης του Αρχοντικού έρχεται στο φως η πολυτάραχη ιστορία των πρώτων Γενοβέζων που πότισαν τους τοίχους του με τα δάκρυα, τους καημούς τους και το άρωμα μιας εποχής επικής, όσο και βαθιά ρομαντικής:

Είναι η ιστορία της 16χρονης Γενοβέζας αρχοντοπούλας Φλάβιας, που ταξιδεύει προς τη Χίο για να παντρευτεί το μεσήλικα άρχοντα Νοτανιάνι, άλλα σε μια περιπετειώδη συμπλοκή γνωρίζει κι ερωτεύεται βαθιά τον «καραβοκύρη» Νικόλαο Θαλασσινό.

Η πλοκή, εξελίσσεται σε 3 επίπεδα, τα οποία τέμνονται πειστικά μεταξύ τους, διατηρώντας παράλληλα μιαν αυτόνομη γοητεία και το «ειδικό φορτίο» των ετερόκλητων εποχών τους… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη συγχέονται οι εποχές και ο αναγνώστης να απολαμβάνει την ατμόσφαιρα κάθε χρονικής περιόδου ξεχωριστά.

Το κείμενο είναι γραμμένο σε γλώσσα λιτή με λεξιλόγιο απλό, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εκτενών περιγραφών, επιτείνει τη δράση, από την οποία ξεπηδούν πλούσια συναισθήματα. Ο έρωτας, το ηθικό χρέος, ο πόθος, η αγάπη στη φύση, η νοσταλγία, η μητρότητα.

Απουσιάζουν οι εσωτερικές σκέψεις ή τα βαθιά ψυχογραφήματα, ωστόσο οι χαρακτήρες αναδεικνύονται ικανοποιητικά μέσα από τις ίδιες τις αντιδράσεις τους στα γεγονότα, που συνθέτουν μια σφιχτοδεμένη πλοκή με ανατροπές και πηγαία συγκίνηση.

Τα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχειά, που φωτίζουν το σχετικά άγνωστο μεσοδιάστημα από τη Φραγκοκρατία του 1204 μέχρι την Άλωση παρατίθενται εμβόλιμα, σα σύντομες παρενθέσεις, που δεν κουράζουν –αντιθέτως υποβοηθούν τον αναγνώστη στην κατανόηση της εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα, που προσφέρει πολύ όμορφες εικόνες και εναλλαγές συναισθημάτων εμπλουτίζοντας τις ιστορικές γνώσεις μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία. Ίσως αν κάποιες περιγραφές είχαν σταθεί πιο διεισδυτικές, αν οι χαρακτήρες είχαν σκιαγραφηθεί περισσότερο να μιλούσαμε για ένα σπουδαίο μυθιστόρημα εποχής. Ακόμη κι έτσι το λιτό αυτό βιβλίο διατηρεί την ξεχωριστή γοητεία του και την ιστορική του εγκυρότητα.

Γλυκό και έντονο σαν το άρωμα από τις μανταρινιές της Χιου, το βιβλίο αυτό, στην απλότητα του προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, –ισως όχι “απαιτητική”, άλλα σίγουρα γόνιμη, που αγγίζει την ψυχή.

Ένα... «καράβι», που διασχίζει τα πολυτάραχα "κύματα" της Ιστορίας και τα γοητευτικά, αντιφατικά νερά της Μεσογείου-από τη Χιο ως την Ιταλία-είναι το νέο βιβλίο του Γιάννη και της Μαρίνας Αλέξανδρου. Επιβιβαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι νοτισμένο από την αλμύρα, την αιγαιοπελαγίτικη ψυχή και την αληθινή αγάπη!

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα