Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Μοιχεία
Συντάκτης-τρια:
Έλλη Δέδε Έλλη Δέδε

Λάτρις της Λογοτεχνίας, του Σκακιού και της επικοινωνίας...

Paulo Coelho Paulo Coelho
O Πάουλο Kοέλο γεννήθηκε το 1947 στο Pίο ντε Tζανέιρο. Eγκατέλειψε τις σπουδές του για να γυρίσει τον κόσμο ως χίπης. Όταν επέστρεψε στη Bραζιλία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και στίχους για τα τραγούδια του Pαούλ Σέιξας. Tο 1970 εκδίδει το περιοδικό "2001". Tο 1981 εγκαταλείπει τη δουλειά του ως διευθυντής μιας δισκογραφικής εταιρείας και αρχίζει να ταξιδεύει στον κόσμο για δύο χρόνι... Περισσότερα...
Λιβάνης
Βιβλίο Μοιχεία
Συγγραφέας Paulo Coelho
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης-ρια Έλλη Δέδε

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

Ο δημοφιλής συγγραφέας Πάολο Κοέλιο, που τόσο μας έχει ταξιδέψει στα μυστηριακά τοπία της ψυχής, σε αέναη αναζήτηση του «Θείου», επανέρχεται αυτή τη φόρα με ένα έργο πιο «γήινο», πιο χαμηλόφωνο, άλλα βαθιά ουσιαστικό!

Πρόκειται για τη ΜΟΙΧΕΙΑ.

Η Λίντα είναι μια επιτυχημένη δημοσιογράφος, που έχει όσα ποθήσει ο άνθρωπος. Είναι όμορφη, μόλις 31 ετών και ζει στην ασφαλέστερη χώρα του κόσμου, (την ευημερούσα Ελβετία) μαζί με την αρμονική της οικογένεια: Tον πλούσιο άντρα της και τα 2 -υγιή από κάθε άποψη– παιδιά τους. Κι όμως, αισθάνεται να ασφυκτιά σε αυτήν τη γαλήνια ρουτίνα. Έτσι, αναζητά διέξοδο στο τέλμα της μέσα από το πρόσωπο ενός πολιτικού στον όποιο πήρε συνέντευξη. Ο Ζακόμπ, έχοντας υπάρξει εφηβικός της έρωτας αφυπνίζει στη Λίντα τον έντονο πόθο και την οδηγεί κλιμακωτά σε έναν αγωνιώδη στρόβιλο συναισθηματικών διακυμάνσεων, που μέσα από τον πόνο καταλήγει στην αυτογνωσία και τη συμφιλίωση με τον εαυτό της και την ιδία τη ζωή!

Όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς, το βιβλίο του Κοέλιο συνιστά καταρχήν, μια ΑΝΑΤΟΜΙΑ του φαινομένου της ΑΠΙΣΤΙΑΣ. Είναι πραγματικά πολύ διεισδυτική η ματιά του σε όλη τη σειρά των διεργασιών, που πυροδοτεί μια εξωσυζυγική σχέση-ειδικότερα στην πλευρά της γυναίκας.

Από το επίπεδο της φαντασίωσης, μέχρι την υλοποίηση κι από την εξιδανικευτική θεώρηση και από την ενοχή ως την απομυθοποίηση και την ωρίμανση, η Μοιχεία του Κοέλιο ακολουθεί τους λαβυρίνθους μιας ψυχής αποπροσανατολισμένης. οδηγώντας τη βήμα-βήμα στην πολυπόθητη «έξοδο».

Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό και προβλέψιμο, ωστόσο η μαεστρία του Κοέλιο το αναδεικνύει μοναδικά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η λιτότητα της αφήγησης. Λόγος καθημερινός και εικόνες παρμένες από τη σύγχρονη, αστική πραγματικότητα μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, καθιστούν την υπόθεση και τους χαρακτήρες απόλυτα αναγνωρίσιμους στο μέσο άνθρωπο-αναγνώστη, ακόμη κι αν είναι λιγότερο ευνοημένος από εκείνους.

Πρόκειται για «αντιήρωες», ανθρώπους συνηθισμένους που ηθικά αποτελούν μετριότητες, επομένως δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν «μανιχαϊστικά», ούτε να αναχθούν στη σφαίρα της εξαίρεσης. Αυτό μας βοηθά να συμπονέσουμε τους κεντρικούς χαρακτήρες για την επίπονη διαδρομή τους και συμβάλλει σε μια ταύτιση με τους ήρωες –όχι φαντασιωσική, αλλά ως έναυσμα αυτοκριτικής.

Μέσα τους αναγνωρίζουμε κομμάτια του εαυτού μας και μπορούν τα λάθη τους να λειτουργήσουν σαν καθρέφτης της δικής μας συνείδησης. Eκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία του παρόντος έργου.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού, το βιβλίο του Κοέλιο διδάσκει. Μας παίρνει από το χέρι «προτείνοντας» μια ευχάριστη περιήγηση στην Ελβετία των Ρολογιών, του Μνημείου της Αγάπης και των Άλπεων, μια, θαρρείς γλυκιά συζήτηση με έναν παλιό φίλο που άθελά του μπορεί να εκφράσει την κρίσιμη εκείνη άποψη –που θα σηματοδοτήσει μια θετική μεταστροφή…

Αυτό άλλωστε είναι το ίδιον ενός κατηρτισμένου θεραπευτή, να δίνει θετικό έναυσμα, χωρίς πατρονάρει ή να τονίζει την ανωτερότητά του…

Αυτό συμβαίνει με τη ΜΟΙΧΕΙΑ του Κοέλιο. Δεν έχει σκοπό να ενοχοποιήσει, αλλά να κατανοήσει. Το βιβλίο δε διερευνά αφ' υψηλού το φαινόμενο της Απιστίας, ως το βρώμικο μυστικό, αλλά αποσυναρμολογεί τα πρωτογενή υλικά του-και ρίχνει άπλετο φως

Ακόμη κι η ρεαλιστική γλώσσα του βιβλίου, ακροβατεί οριακά ανάμεσα στην παραστατικότητα και την απόλυτη ωμότητα. Αυτό επιδρά ενοχοποιητικά, αποδαιμονοποιώντας το ταμπού της σωματικής επαφής και της απιστίας.

Με αυτόν το τρόπο ο ΚΟΕΛΙΟ φέρνει τα πράγματα στις αληθινές διαστάσεις τους και οδηγεί χωρίς εξάρσεις σε αλήθειες λυτρωτικές, όχι μόνο για τους ήρωές του, άλλα και για κάθε αναγνώστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στη ΜΟΙΧΕΙΑ ενυπάρχει το τόσο προσφιλές στον Κοέλιο στοιχείο των πνευματικών διδασκαλιών, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό ο προβλέψιμος καταλύτης κι η εύκολη λύση του αμήχανης θεού, της Μεταφυσικής που απαλλάσσει το Πρόσωπο από την ευθύνη της Ψυχής του και των Επιλογών του. Η λύτρωση έρχεται μέσα από την ηθική ωρίμανση, την προσωπική αναζήτηση και την Αποδοχή.

Σε μια ελεύθερη δευτέρου επιπέδου προσέγγιση, το βιβλίο μου εγείρει έναν ευρύτερο προβληματισμό ως προς την Ηθική του Σύγχρονου Πολιτισμού ο οποίος έμβλημά του έχει τον Ατομισμό και το Ανικανοποίητο.

Βλέπουμε τη Λίντα να ασφυκτιά τη στιγμή που έχει τα πάντα απλόχερα. Αρμονική παιδική ηλικία, ομορφιά και κυρίως επαγγελματική καταξίωση και προσωπική ευημερία. Δυστυχώς όμως ότι η ευμάρεια τη διαφθείρει τόσο βαθιά που απειλεί κάποια στιγμή να τινάξει στον αέρα την ευτυχία των παιδιών της!

Η Λίντα πλαισιώνει με αγάπη ρηχή και συγκατάβαση το νέο πλούσιο κι αξιόλογο άντρα της, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα χρήσιμο και λαμπερό κομμάτι στο παζλ της κοινωνικής καταξίωσης της. Σαν να μην έχει αληθινό κίνητρο δημιουργίας κυνηγά αυτοκαταστροφικές χίμαιρες. Παραμερίζει όσα έχει και βιώνει την ηδονή του Ανεκπλήρωτου.

Μοιάζει εγκλωβισμένη μπροστά από Μάταιους Καθρέφτες του άπιαστου, σαν τους κατοπτρισμούς του Έριζεντ στο Χάρι Πότερ της Ρόουλινγκ.

Η ευνοημένη Λίντα προβάλλει ευθέως, στον αντίποδα ενός στοχασμού που εξέφρασε ο λάτρης του Φρόυντ ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ στο αριστούργημα του ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙΚΤΟΣ. Με αφορμή τη συμπόνια του για την ερωτευμένη ανάπηρη φίλη του ο κεντρικός ήρωας αναρωτιέται μήπως τελικά τη βαθιά αγάπη, μπορούν να την εκτιμήσουν μονάχα οι βασανισμένοι άνθρωποι.

Η στάση της Λίντας επαναφέρει το ερώτημα.

Μήπως το ίδιο ανικανοποίητος δεν προβάλλει ο σύγχρονος άνθρωπος, που τρέχει διαρκώς αλαφιασμένος για περισσότερα, κινούμενος από πείνα ακόρεστη; Μήπως συχνά, παραβλέπουμε την εύνοια της συγκυρίας που διάγουμε και μικρόψυχα αδυνατούμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη;

Σαν τον Πίθο των Δαναΐδων, όσο γεμίζουμε τη ζωή ανέσεις, ψυχικές και σωματικές, τόσο αδειάζει η ψυχή. Θυμίζοντας τον Ερυσίχθονα ο σύγχρονος άνθρωπος της ευημερίας, αντί να ζήσει ικανοποιημένος με τις παροχές της σύγχρονης ζωής, τρώει τις σάρκες του σαρώνοντας την ομορφιά γύρω του, όπως ο βουλιμικός βασιλιάς. Κατόπιν εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο της ενοχής που τον καθηλώνει ακόμη περισσότερο.

Ακριβώς ο,τι έπραξε η ηρωίδα του Κοέλιο κοντεύοντας να καταστρέψει αθώους και ο,τιδήποτε έστεκε αρμονικό κι ανυποψίαστο γύρω της, με τελικό θύμα τον ίδιο της τον εαυτό…

Σωτηρία της στάθηκε η αγωνία της απώλειας, που την αφύπνισε και την οδήγησε στην ανάληψη ευθυνών και τη μοναδική λύση, που εν τέλει καλείται να εφαρμόσει ο κάθε (σύγχρονος) άνθρωπος για να ζήσει αληθινά:

«Να βρει τον εαυτό του για να μπορέσει να τον προσφέρει έπειτα ακέραιο... »

Αυτό, λοιπόν, το μυθιστόρημα, που ρέει ευχάριστα, σαν δροσερό αεράκι πάνω σε φύλλα φθινοπωρινά μέσα στο Πάρκο της Γενεύης, κατορθώνει χωρίς ανατρεπτική πλοκή να ανατρέψει αρκετά ανασταλτικά στοιχειά πάνω στη στάση ζωής μας. Αυτό είναι η Μοιχεία του χαρισματικού Κοέλιο.

Ένα βιβλίο αλήθειας, που μας αφορά όλους.

Μια Πρόκληση Αυτογνωσίας γεμάτη πίστη!!! Ακολουθήστε τη.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα