Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Αναζητώντας την Αλάσκα
Συντάκτης-τρια:
Έλλη Δέδε Έλλη Δέδε

Λάτρις της Λογοτεχνίας, του Σκακιού και της επικοινωνίας...

John Green John Green
Ο Τζον Γκριν είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, έργα του οποίου έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ευπώλητων των New York Times, και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Printz και το Βραβείο Edgar. Δύο φορές συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τελικών υποψηφιοτήτων για το Λογοτεχνικό Βραβείο των LA Times. Σε συνεργασία με τον αδερφό του Χανκ, o Τζον παρουσιάζει το Vlogbrothers ... Περισσότερα...
Λιβάνης
Βιβλίο Αναζητώντας την Αλάσκα
Συγγραφέας John Green
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης-ρια Έλλη Δέδε

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7/10

O TZON ΓΚΡΙΝ επανέρχεται να σκύψει στοργικά πάνω από τους προβληματισμούς των εφήβων με ένα ακόμη νεανικό αφήγημα που εισάγει πρωτόλειους στοχασμούς γύρω από την ύπαρξη μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μάιλς Χάλτερ είναι ένας 17χρονος έφηβος, που ζει ως μοναχοπαίδι στον προστατευτικό κλοιό των γονιών του, χωρίς φίλους και χαρούμενα στιγμιότυπα από νεανικές παρέες. Ντροπαλός κι απομονωμένος στα βιβλία αναπτύσσει ως χόμπι την απομνημόνευση των επιθανάτιων λόγων διαφόρων επιφανών προσωπικοτήτων.

Όλα αλλάζουν όταν αποφασίζει να πάει οικότροφος στο Κάλβερ Κρικ αναζητώντας αυτό που ο Ραμπελέ όρισε ως το Μεγάλο Ίσως.

Εκεί για πρώτη φορά θα γνωρίσει την έννοια της συντροφικότητας.Θα βιώσει τι σημαίνει αλληλεγγύη.Πάνω από όλα όμως στο πρόσωπο της «αιρετικής» συμφοιτήτριας του, Αλάσκα, με το απρόσμενο όνομα και τον απροσδόκητο χαρακτήρα- θα δοκιμάσει την ανατροπή των σταθερών του και την οδύνη που μπορεί να φέρει η απώλεια του έρωτα, οδηγώντας όμως έτσι στην ανάδυση της ενήλικης "ταυτότητάς" μας.

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Τζον Γκρην κινείται ξανά στα γνώριμα μονοπάτια, που χάραξε στο ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ με άλλο ένα νεανικό μυθιστόρημα καθώς καταπιάνεται πάλι με εφήβους στο κατώφλι της ενηλικίωσης, που έρχονται αντιμέτωποι με θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής. Χωρίς σε καμία περίπτωση να αγγίζει το μεγαλείο και τη συναισθηματική πληρότητα που παρέχει στον αναγνώστη το ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ, το ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ είναι ένα έργο που μπορεί να αγγίξει αγωνίες που κάθε νέος έχει ή πρόκειται να βιώσει.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα κολέγιο και έχοντας ήρωες τους οικότροφους προσφέρει στιγμιότυπα γνώριμα για την καθημερινότητα του μέσου εφήβου – εστιασμένα όμως στα αμερικάνικα ήθη:

Η εφηβική απερισκεψία της παρέας, λοιπόν, είναι διαποτισμένη με μπόλικο αλκοόλ και ελαφριά ναρκωτικά σε σκηνικά οικεία στην αμερικανική κουλτούρα, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε πολλά σύγχρονα κοινωνικά μυθιστορήματα με κορυφαίο τη βραβευμένη με ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ «ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ» της Ντόνα Ταρττ, χωρίς φυσικά να επιχειρούμε οποιαδήποτε άλλη σύγκριση με αυτό το έπος της ενηλικίωσης του σύγχρονου Αμερικάνου…

Επίκεντρο στο ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ είναι η περιώνυμη Εφηβική Φιλία, ως θεμελιώδες συστατικό της νοητικής και ηθικής ανάπτυξης του ατόμου στην αναζήτηση της ισορροπίας του, όπως δηλαδή την ορίζει ο γενετιστής μέγιστος Ελβετός παιδοψυχολόγος Piaget:

Η Φιλία –πέρα από το στοιχείο κοινωνικοποίησης που αποτελεί στην παιδική ηλικία, στο Εφηβικό Στάδιο σηματοδοτεί την αυτονόμηση του ατόμου από το προστατευτικό κουκούλι της οικογένειας του, μέσα από το χτίσιμο μιας νέας «κοινότητας», που παρέχει ένα ελαστικότερο «ανήκειν κάπου».

Η Φιλία στην εφηβεία χαρακτηρίζεται από αφοσίωση με ψήγματα μιας σχηματικής ερωτικής εμμονής. Δεν πρόκειται βέβαια για σαρκικό πόθο, αλλά για συνειδητοποίηση του εαυτού μέσα από τον «καθρέφτη» που παρέχει ο συνομήλικος φίλος. Γι αυτό οι δεσμοί στην εφηβεία είναι τόσο ισχυροί,χαρακτηρίζονται από κτητικότητα και ακολουθούν κώδικες απαρασάλευτους, που πολλές φορές στέκουν πάνω από την αντικειμενική νομιμότητα του ενήλικου κόσμου.

Η Φιλία στην εφηβεία συνιστά ένα αδιάσπαστο «Εμείς» -το πρώτο έξω από το οικογενειακό πλαίσιο- και αποτελεί τον παράγοντα που καθιστά τον «απογαλακτισμό» υποφερτό. Αυτή η διαδρομή του παράγοντα φιλία παρουσιάζεται μέσα από τις περιπέτειες των σπουδαστών του κολεγίου στο βιβλίο ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ…

Κάπου εκεί έρχεται και ο έρωτας. Ένας έρωτας εξιδανικευτικός και φυσικά ανεκπλήρωτος-μια αινιγματική προσωπικότητα, που πάλι μου φέρνει το τελευταίο έργο της Ταρττ στο νου, καθώς η θυμόσοφος- σπουδάστρια Αλάσκα σπάει τους κανόνες και προσδίδει στην ιστορία του ΓΚΡΙΝ τη δυναμική που ο χαρισματικός Μπόρις χάριζε στην ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ…

Aπολαυστικό στοιχείο του βιβλίου τα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Κέννεντυ στις επιθανάτιες στιγμές τους.

Σίγουρα, μυθιστορήματα με οικότροφους κολεγίων έχουν γραφτεί πολλά.Από τα ρετρό διάθεσης κοριτσίστικα έργα της Enid Blaydon (Σειρές Saint Claire& Malory Towers) μέχρι διάφορες αμερικάνικες ταινίες και ιλουστρασιόν εκδοχές του θέματος σαν το Beverly Hills.

Το ξεχωριστό στο βιβλίο του ΤΖΟΝ ΓΚΡΙΝ είναι πως παρότι νεανική ιστορία, υπάρχει μια φιλοσοφική διάθεση και το στοιχείο του τραγικού που αφαιρούν οποιαδήποτε ελαφρότητα από το έργο προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη βαρύτητα, μια ωριμότητα σε σχέση με κείνα.

...Γιατί η καθημερινότητα του κολεγίου, με τις σκανταλιές και τον πρώιμα ερωτικά σκιρτήματα, θα καταλήξει στην μεγάλη αποκάλυψη ενός οικογενειακού δράματος και σε μια δραματική ανατροπή, που θα φέρει τους ήρωες δια μέσου της ευθύνης στην ενηλικίωση.

Πρώτη φορά οι νεαροί μας έφηβοι θα βιώσουν την έννοια της Απώλειας όχι μόνο ενός προσώπου, αλλά και της ίδιας της ψευδαίσθησης «αθανασίας» που ψευδεπίγραφα παρέχει η απολυτότητα της εφηβικής σκέψης απέναντι στα πράγματα.Καθένας θα αναζητήσει νέους ρόλους μετά την υποχώρηση αυτής της σταθεράς κι η οδύνη θα κατευθύνει προς στην αυτογνωσία.

Έτσι ο ήρωάς μας Μάιλς Χάλτερ θα ανακαλύψει πως ο Άνθρωπος δεν μπορεί να απαντήσει το Μεγάλο Ίσως της ζωής του περιχαρακωμένος στον εαυτό του.

Διότι μπορεί η απάντηση να είναι προσωπική υπόθεση του καθενός όμως η συνύπαρξη με τους γύρω, η ένταξη σε ένα σύνολο, η Φιλία κι η ψυχική επαφή με τον Άλλον δίνουν στο άτομο το ψυχικό σθένος να αναμετρηθεί με τα ερωτήματα της ύπαρξης.

Έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη, η αυτοθυσία και η ακεραιότητα νοηματοδοτούν την εφήμερη ύπαρξη του ανθρώπου.

Γιατί αν τα «τελευταία λόγια» του ανθρώπου, σαν αυτά που γοητεύουν τον Χάλτερ, αποτυπώνουν την απώτερη αλήθεια του καθενός, υπάρχουν και κάποιες αλήθειες που πρέπει να τις αρθρώσει κανείς αρκετά πριν την Ύστατη Ώρα με ανώτερη την κατάφαση της αγάπης...για να δικαιούται να αναφωνήσει στο τέλος «Έζησα»!

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγγίξει πολύ τους εφήβους –ειδικότερα εκείνους στο μεταβατικό στάδιο της τελευταίας σχολικής τάξης -και θα τους συντροφεύσει γόνιμα στις βαθύτερες αγωνίες της ενηλικίωσης.Αξίζει να διαβαστεί λοιπόν.

«Αναζητείστε» λοιπόν κι εσείς την επαναστατική γοητεία της αινιγματικής ΑΛΑΣΚΑ κι αφήστε να σας οδηγήσει σε κρίσιμα ερωτήματα της ίδιας της ζωής!

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα