Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο θησαυρός του Θεόφιλου
Συντάκτης-τρια:
Διονύσης Λεϊμονής Διονύσης Λεϊμονής

Συγγραφέας.

Γιώργος Κατσέλης Γιώργος Κατσέλης
Ο Γιώργος Κ. Κατσέλης είναι συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και εκπαιδευτικός. Κατάγεται από στην Ασωπία Θηβών. Είναι αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Από το 1999 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2007 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο τη... Περισσότερα...
Χριστάκης
Βιβλίο Ο θησαυρός του Θεόφιλου
Συγγραφέας Γιώργος Κατσέλης
Κατηγορία Άλλο - Βιογραφία
Εκδότης Χριστάκης
Συντάκτης-ρια Διονύσης Λεϊμονής

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Με χρώματα σου κλώθω εγώ
της ζωής σου το γραφτό.
δυο πινέλα για φτερά σου
χρώμα να ‘χουν τα όνειρά σου

Ο θησαυρός του Θεόφιλου, Γιώργος Κατσέλης, εκδόσεις Χριστάκης, βιογραφία

Θεόφιλος, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, που όμως έμελλε να ανακαλύψει έναν θησαυρό, να ταξιδέψει στον κόσμο, να αντιμετωπίσει δυσκολίες γνωρίζοντας την απονιά των συνανθρώπων του. Ο Γιώργος Κατσέλης επιχειρεί με έναν παιχνιδιάρικο, παραμυθιακό λόγο να μας αφηγηθεί τη ζωή του σπουδαίου ζωγράφου Θεόφιλου παρακολουθώντας την πορεία της ζωής του.

Το νήμα της ζωής του ξεκινάει από τη Μυτιλήνη που γεννήθηκε, γνωρίζοντας την απονιά των ανθρώπων και την αμφισβήτηση, καθώς ο Θεόφιλος δεν έμοιαζε με τους άλλους, παρά επέμενε να ονειρεύεται έναν άλλον κόσμο πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο, πιο φωτεινό, φτάνει ως τη Σμύρνη, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ξορκίζοντας με φευγιό την ανθρώπινη απονιά και να δημιουργεί φορώντας την εθνική φορεσιά, και καταλήγει στα γραφικά χωριά του Πηλίου επιθυμώντας μετά από δεκαπέντε χρόνια εκούσιας φυγής να γυρίσει στη «μητέρα Ελλάδα».

Ο Γιώργος Κατσέλης περιγράφει γλαφυρά τη ζωή αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, του «αλαφροΐσκιωτου» καλλιτέχνη, που αμφισβητήθηκε από τους μεγάλους και αγαπήθηκε από τα παιδιά. Πότε με χιούμορ, πότε με πικρή ειρωνεία παρουσιάζει την εικόνα μιας κοινωνίας η οποία συνηθίζει να απορρίπτει εύκολα ό,τι ξεπερνάει τα ανθρώπινα μέτρα, ό,τι δεν συμβαδίζει με το κοινωνικά αποδεκτό.

Ο θησαυρός του Θεόφιλου, Γιώργος Κατσέλης, εκδόσεις Χριστάκης, βιογραφία

Παράλληλα μας εικονοποιεί με τον λόγο του τον καλλιτέχνη Θεόφιλο, που επιχειρεί να ζωγραφίσει με την καρδιά του και μόνο τον κόσμο δίνοντας υπόσταση στον μύθο και στην ιστορία, πιστός στην παράδοση και στον λαϊκό πολιτισμό. Παρουσιάζει όμως κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τον άνθρωπο Θεόφιλο, την ευαισθησία της ψυχής του, τα όνειρα και τις επιθυμίες του αλλά και την ανάγκη του να ταξιδεύει και να περιδιαβαίνει στον χρόνο και τον χώρο, όταν απομονώνεται τα βράδια μακριά από όλους τους αρνητές του ανοίγοντας το σεντουκάκι με τους «θησαυρούς» του.

Είναι οι «θησαυροί» που δεν θα ανακαλύψουν ποτέ όσοι δεν δείχνουν καμιά διάθεση να καταλάβουν, να δουν πέρα από την αισθητή γραμμή του κόσμου, να νιώσουν πως η ζωή καμιά φορά δεν μοιάζει με την απλή, συνηθισμένη ζωή όλων μας αλλά μπορεί να ρέει με την τεχνική και τα μοτίβα ενός παραμυθιού, κρατώντας τη γοητεία και το ενδιαφέρον αλλά και την πολυχρωμία μιας ξεχωριστής πράξης.

Αξίζει να επαινέσει κανείς την καταπληκτική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου με την οποία ο εικονογράφος ντύνει τον λόγο του συγγραφέα με το ενδιαίτημα που προσομοιάζει στο ύφος και την τεχνική της εικονοπλασίας του Θεόφιλου.

Το βιβλίο προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος εύχεται στον συγγραφέα να βρει ανταπόκριση στις παιδικές και εφηβικές καρδιές η καινούρια λογοτεχνική σειρά του Γιώργου Κατσέλη, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον «Άγιο των γραμμάτων» μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης Ιωάννη Μακρυγιάννη, αναδεικνύοντας πρότυπα ζωής και τέχνης, που βάδισαν σθεναρά τον δρόμο της ελευθερίας και της αγάπης.

Ο θησαυρός του Θεόφιλου, Γιώργος Κατσέλης, εκδόσεις Χριστάκης, βιογραφία

Παρατίθεται στο βιβλίο επίσης η άποψη του Γιώργου Σεφέρη για τον Θεόφιλο, από το κείμενο του οποίου κρατώ με σεβασμό τη φράση «Ο Θεόφιλος μάς έδωσε ένα καινούριο μάτι. Έπλυνε την όραση μας όπως αυγάζει ο ουρανός, και τα σπίτια, και το κόκκινο χώμα, και το παραμικρό φυλλαράκι των θάμνων, ύστερα από την κάθαρση ενός απόβροχου…».

Ακολουθεί η «Πινακοθήκη» με τα έργα του ζωγράφου Θεόφιλου, αυθεντικές φωτογραφίες του ίδιου, ενώ το βιβλίο προσφέρεται για παιδαγωγική και εικαστική αξιοποίηση από σχολεία, συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με το παιδί, καθώς από τις εκδόσεις Χριστάκη κυκλοφορεί η δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα «Το σεντουκάκι του Θεόφιλου», με δημιουργικές δράσεις και υποστηρικτικό υλικό για τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα