Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ιόλη
Συντάκτης-τρια:
Μαρία Τζιρίτα Μαρία Τζιρίτα
Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυ... Περισσότερα...
Ψυχογιός
Βιβλίο Ιόλη
Συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης-ρια Πόπη Ξοφάκη

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Η «Ιόλη» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα το οποίο αγγίζει με την ευαισθησία του την καρδιά του αναγνώστη. Είναι το δεύτερο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα που διαβάζω το οποίο και ξεχωρίζει για τη γλαφυρή περιγραφή και τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί.

Η ανθρώπινη ιστορία που περιγράφει η συγγραφέας, αναδεικνύει από τη μία μεριά τη λαϊκή κουλτούρα και τις αξίες των απλών ανθρώπων που γνωρίζοντας τη θέση τους πορεύονται με αυτό που έχουν, με αξιοπρέπεια και τιμιότητα. Από την άλλη, παρακολουθούμε τη σύγχυση των νέων ανθρώπων που ζουν μεταξύ δύο κόσμων, του δικού τους με τις περιορισμένες δυνατότητες και των άλλων γύρω τους, αυτών με μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών.

Είναι η ιστορία τής γιαγιάς Αγγέλως και της εγγονής Ιόλης που μένουν μόνες τους και οι ζωές τους μπλέκονται σε μία κοινή πορεία συγκρούσεων, αναζητήσεων, διαμόρφωσης τού αξιακού τους κόσμου. Η απόφαση ενός ανθρώπου να αφιερώσει τη ζωή του σε έναν άλλο άνθρωπο, όχι από τυπική υποχρέωση αλλά λόγω των δεσμών αίματος, της αγάπης και της ευθύνης που πηγάζει από αυτό, της βαθιάς συναίσθησης τής ευθύνης στην ανατροφή ενός νέου ανθρώπου, παρόλο που δόθηκαν στη γιαγιά ευκαιρίες να «απαλλαγεί» από αυτό χωρίς καν ηθικά προβλήματα.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα που η ίδια η συγγραφέας είχε την ευτυχία να γνωρίσει. Το πιθανότερο είναι οι αναγνώστες να ταυτιστούν μέσω κάποιας ανάλογης ιστορίας από το φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτή η προσωπική εμπειρία της συγγραφέως ίσως ήταν καταλυτική στον τρόπο περιγραφής των καταστάσεων και τη βαθιά και πολύπλευρη σκιαγράφηση των ηρώων της. Η Αγγέλω, η γιαγιά στην ιστορία, ήταν η μητέρα του εργοδότη της, μία αγέλαστη και κακότροπη γυναίκα με την οποία όμως απέκτησε μια ιδιαίτερη και μοναδική σχέση, όπως μας εκμυστηρεύτηκε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της. Είδε σε αυτή τη γυναίκα πολύ περισσότερα πράγματα, είδε να καθρεφτίζεται στα μάτια της η ίδια της η ψυχή, ο πόνος που είχε βιώσει στη ζωή της και ίσως καταπιεζόταν κάτω από το σκυθρωπό της πρόσωπο.

Η ζωή ενός παιδιού, μέχρι να πάρει το δικό του δρόμο, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες να δοκιμαστεί η στάση ζωής των κηδεμόνων του, ευκαιρίες να δοκιμαστούν οι αξίες αλλά και η αντοχή στην υπεράσπισή τους. Αυτές τις ευκαιρίες μας περιγράφει η συγγραφέας μέσω των καταστάσεων που ζουν η γιαγιά και η εγγονή της, από το πρώτο χαμόγελο τής πρώτης στη γέννηση της δεύτερης έως το «Να' ναι καλά και να το χαίρονται το σπίτι τους και τα στερεοφωνικά τους, πως τα λες! Αλλά είναι δικά τους! Κι αυτό εδώ το σπίτι με τα παλιά τα έπιπλα είναι το δικό σου! Είτε σου αρέσει είτε όχι! Μ' αυτό το μαραφέτι το κασετόφωνο σε μεγάλωσα, παίζοντας και τραγουδώντας σου για να μην με παίρνει ο πόνος που' χασα το παιδί μου πάνω στα νιάτα του! Έπαιζα θέατρο για να μην πληγωθείς εσύ! Ντρέπεσαι για μένα; Είμαι φτωχιά αλλά τίμια κι έτσι τίμια μεγάλωσα και σένα... Αν ντρέπεσαι λοιπόν για τη γιαγιά σου, να η πόρτα... Πήγαινε στο δωμάτιό σου να σκεφτείς, κι όταν είσαι έτοιμη, έλα να μου πεις τι αποφάσισες!».

Απλή, καθαρή ματιά για τη ζωή, μέσα από την ίδια τη ζωή!

Παρόλο που ο τίτλος τού βιβλίου είναι το όνομα τής εγγονής, Ιόλη, πραγματική πρωταγωνίστρια στην ιστορία είναι η γιαγιά Αγγέλω, όπως συμφώνησε και ο Κώστας Κρομμύδας, παρουσιαστής του βιβλίου στην πρώτη επίσημη εκδήλωση στο Public Συντάγματος όπου το Bookia είχε την ευκαιρία να καλύψει και δημοσιογραφικά. Όμως, γιατί έκανε αυτή την επιλογή η συγγραφέας;

Σε αυτό το ερώτημα απαντάει η ίδια η κα Τζιρίτα με έναν ιδιαίτερα προσωπικό και συγκινητικό τρόπο, «Παρόλο που πρωταγωνίστρια είναι η Αγγέλω, η γιαγιά, ο τίτλος τού βιβλίου είναι Ιόλη, η εγγονή, για τον ίδιο λόγο που και το βιβλίο τής δικής μου ζωής δεν θα είχε τίτλο Μαρία αλλά Χριστίνα, το όνομα τής κόρης μου».

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, θα σας καθηλώσει όπως εμένα!

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα