Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Πάμπλο και Ηλέκτρα
Φαίδων Θεοφίλου Φαίδων Θεοφίλου
Ο Φαίδων Θεοφίλου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1947. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες. Εργάζεται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας ως στέλεχος ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας. Γράφει πεζογραφία και ποίηση. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, ενώ αποσπάσματα από τη δουλειά του φιλοξενούνται σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαυστριακού Πολιτιστικού και Μο... Περισσότερα...
Αγγελάκη
Βιβλίο Πάμπλο και Ηλέκτρα
Συγγραφέας Φαίδων Θεοφίλου
Κατηγορία Αισθηματικό μυθιστόρημα
Εκδότης Αγγελάκη
Συντάκτης-ρια Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Πάμπλο και Ηλέκτρα, Φαίδωνας Θεοφίλου, Ερωτικό μυθιστόρημα, ελληνική λογοτεχνία

Ο λόγος για το μυθιστόρημα του Φαίδωνα Θεοφίλου «Πάμπλο και Ηλέκτρα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αγγελάκη.

Πριν αναφέρω τα ερεθίσματα που με έσπρωξαν... να προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο, θα ήθελα να αναφερθώ γενικά στα σημεία της ιδεολογίας, της φιλοσοφίας και της αισθητικής του ανθρώπου που επιλέγει – προτείνει. Ο λόγος μου κινείται και θα κινείται γύρω από το αυτονόητο! Το δικό μου αυτονόητο... Έχω ακούσει πολλούς να λένε πως ο καθένας μας διαβάζει για διαφορετικούς λόγους. Άρα θα υπάρχουν στην αγορά και διαφορετικά βιβλία... Δίκιο έχουν οι άνθρωποι! Άλλοι διαβάζουν γιατί θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, άλλοι για να ψυχαγωγηθούν... Άλλοι αναζητούν τις αλήθειες και άλλοι ταξιδεύουν στα παραμύθια!

Και προκύπτουν πολλά ερωτήματα και αμέτρητα ερωτηματικά!

Είμαστε μονομερείς;

Διαβάζουμε και βαθμολογούμε με πέντε αστεράκια μόνο βιβλία συγκεκριμένων συγγραφέων;

Θέλουμε με την ανάγνωση να πάμε ένα βήμα παρακάτω;

Μια τέτοια συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Ο καθένας ας κάνει αυτό που τον ευχαριστεί! Η ευχαρίστηση δύναται να κινείται στα σύνορα του ωραίου και του άσχημου, να κόβει βόλτες έξω από τις κατοικίες του προβληματισμού... αλλά και της αποβλάκωσης!

Διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο – ένα μυθιστόρημα 271 σελίδων - γιατί μας μεταφέρει με τρόπο απλό μια ερωτική ιστορία. Γνώρισα μια διαφορετική γραφή και ταξίδεψα με την ουσία της απλότητας της!

Οι γνωστές φωνές με επισκέπτονται και οι ερωτήσεις περιμένουν στη σειρά.

Είναι ερωτικό μυθιστόρημα;

Εφόσον μας μιλά για τον έρωτα ενός ζευγαριού είναι ερωτικό. Δεν είναι όμως ένα αναμενόμενο ερωτικό μυθιστόρημα...

Τι διαφορετικό έχει από τα άλλα ερωτικά μυθιστορήματα;

Το βιβλίο του Φαίδωνα Θεοφίλου μάς χαρίζει την ανδρική ματιά γύρω από τον έρωτα! Ο αφηγητής φορά τα ανδρικά γυαλιά του και ομιλεί περί έρωτος. Ένας έρωτας ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια μεγαλύτερη γυναίκα. Ασχολείται κυρίως με αυτό που βιώνει ο άνδρας... Θα σας μεταφέρω το πρώτο ακατέργαστο... μετά την ανάγνωση... συναίσθημα. Όταν το διάβαζα είχα την αίσθηση πως διάβαζα κάτι απλό και με το που τελείωσα την τελευταία σελίδα και έφτασα στις μεταφράσεις των έργων του συγγραφέα σε άλλες γλώσσες λέω στον εαυτό μου: “τώρα κάνε την σούμα”!

Κι εκεί παρατάω την υπόθεση του μυθιστορήματος και έρχονται στον νου μου η ποίηση, η τέχνη, το πάθος, η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, το τυχαίο, η μοίρα, ο πόνος, ορισμοί της αξιοπρέπειας, το διαφορετικό, το “είναι” και το “φαίνεσθαι”, η κατανόηση, η μουσική, ο λόγος, η επιστήμη... Ο συγγραφέας χαρίζει στον αναγνώστη την οπτική του για τον θάνατο και τη ζωή, σου μιλά για τον έρωτα ανάμεσα σε δύο άνδρες, για την ερωτική σχέση δύο γυναικών, για την ερωτική απιστία, για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, για τον απόλυτο έρωτα, για τα πρέπει και τα μη... με έναν διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης για το μυθιστόρημα “Πάμπλο και Ηλέκτρα.”

Το βιβλίο είναι φαινομενικά απλό και οικείο, αλλά αφήνει να φανούν πράγματα που υπερβαίνουν την απλότητα. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο!

Κάτι περισσότερο για το βιβλίο;

Τα λόγια του Νίκου Περέλη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Έρωτας: Κραταιός, γλυκύς, δαίμονας και άγγελος εκπεσών, που δεν εγκλωβίζεται, αλλά μετουσιώνεται... Βρίσκει πεδίο δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω του τριαντάχρονου Πάμπλο από την Λισαβόνα που έρχεται για μεταπτυχιακή στο Αριστοτέλειο και της σαρανταπεντάχρονης Ηλέκτρας.

Ένας έρωτας κεραυνοβόλος γεννιέται, εξελίσσεται σε παράφορο, γεμάτος από ανατροπές, απρόοπτα γεγονότα, συγκρούσεις, διαψεύσεεις και διαφαινόμενες προδοσίες. Παράλληλα με τον μεγάλο έρωτα των κεντρικών ηρώων του μυθιστορήματος, που η κατάληξή του διαφαίνεται αβέβαιη, ξεδιπλώνονται και άλλοι έρωτες των προσώπων που πλαισιώνουν τον Πάμπλο και την Ηλέκτρα ως φίλοι του κύκλου τους, δημιουργώντας έτσι και άλλα παράθυρα με θέα τον έρωτα σε μια πολυοπτική θέαση των ανθρώπινων σχέσεων, που κουβαλούν σημαντικά μηνύματα και προτάσεις ζωής.

Το μυθιστόρημα “Πάμπλο και Ηλέκτρα” είναι έργο εξαιρετικά ευανάγνωστο και συναρπαστικό σε όλα του τα κεφάλαια, με διάχυτο το “άρωμα” των ανθρώπων, με πλούτο διαλόγων και εικόνων και γραφή με ρυθμό κινηματογραφικό.”

Κι ένα δείγμα της γραφής του συγγραφέα;

«Το κρασί, η ποίηση, η μουσική, η παρέα, τα καινούργια ενδιαφέροντα, η τόνωση των παλιών, οι περίπατοι στις γειτονιές, τα χνώτα και τα βάσανα των ανθρώπων, οι χαριτωμένες ανοησίες τους, η πανσέληνος πάνω από τον Θερμαϊκό, οι συζητήσεις για την τέχνη, τα πεζούλια και οι καρέκλες των καφενείων για να ρεμβάζεις τους περαστικούς και τις διαθέσεις τους που χρωματίζουν τον αιθέρα.

Ο αχνιστός καφές και το ποτήρι το νερό που ιδρώνει τη δροσιά απ' έξω του. Ο χρόνος να σκεφτείς ευχάριστα και να σχεδιάσεις πράγματα πίνοντας τον καφέ σου, ώσπου να έρθει ο φίλος να συμπληρώσει αυτό που λέγεται ξενοιασιά και συντροφικότητα.»

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα