Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Η νύχτα της Πηνελόπης
Βιβλίο Η νύχτα της Πηνελόπης
Συγγραφέας Πηνελόπη Σταυροπούλου
Κατηγορία Αυτοβιογραφία
Εκδότης iWrite
Συντάκτης-ρια Γεωργία Ζώη

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Η Πηνελόπη Σταυροπούλου στο πρώτο της κιόλας βιβλίο με εξαιρετική ευφυΐα εισάγει ένα καινούργιο τρόπο γραφής. Κάνει τον αναγνώστη - ένα προς ένα - συνομιλητή, συνταξιδιώτη, συμπρωταγωνιστή, συμμέτοχο, συνοδοιπόρο της. Του απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο. Του μιλάει στον ενικό. Τον κάνει κοινωνό και συνυπεύθυνο. Τον καλεί να βάλει το δάχτυλο στον «τύπο των ήλων». Τον κάνει κριτή και ταυτόχρονα τον καλεί σε απολογία!!!

Επτά μήνες αφότου διάβασα το βιβλίο, είναι τόσο ζωντανό μέσα μου, λες και έγινε σώμα της δικής μου μνήμης, των δικών μου αναμνήσεων!!!!

Όλα στο βιβλίο της Πηνελόπης - πρόσωπα, πράγματα, ιδέες, σκέψεις - έχουν δύο όψεις.

Φως - σκοτάδι, άσπρο - μαύρο, δύναμη - αδυναμία, καλό - κακό, ζωή - θάνατος, υγεία - αρρώστια, όμορφο - άσχημο, καθαρό - βρώμικο. Κι ακόμη λογική - τρέλλα, συνείδηση - ασυνείδητο, θύτης - θύμα. Και πάντα υπάρχει ένας καθρέφτης - πολύ συχνά παραμορφωτικός - ανάμεσα στο υποκείμενο και το είδωλό του!!! 

Έτσι και τα κύρια πρόσωπα στο βιβλίο της Πηνελόπης είναι δύο: Η Πηνελόπη και η Πέννυ. Το «εγώ» και το «ετερώνυμό» της για να θυμηθούμε το Φερνάντο Πεσσόα (Fernando Pessôa). «Ζωή είναι να είσαι άλλος» έχει πει ο Πεσσόα. Απροσδιόριστα έχω την τάση να συγκρίνω την Πηνελόπη Σταυροπούλου με τον Πεσσόα ως προσωπικότητα! Και ίσως όχι αυθαίρετα! Είχε και κείνος την τάση να δραπετεύει από τον εαυτό του. Ήταν και κείνος ανήσυχος, ανατρεπτικός, ασυμβίβαστος! Είχε και κείνος εξαρτηθεί από το αλκοόλ! Μόνο που σε κείνον του στοίχισε τη ζωή!

Σε όλο το βιβλίο κυριαρχεί η διπολική προσωπικότητα της Πηνελόπης.

Συμπρωταγωνιστές της, σαν ηρωίδες και ήρωες αρχαίας τραγωδίας, είναι η μαμά, ο μπαμπάς, ο πατριός, η αδελφή, η γιαγιά, ο παππούς, ο ετεροθαλής αδελφός, ο πρώην σύζυγος, τα παιδιά της - κυρίως τα παιδιά της! Αλλά και οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι συμφοιτητές σαν τεράστιος χορός αρχαίας τραγωδίας!

Και βέβαια αόρατος και ταυτόχρονα πανταχού παρών ο αναγνώστης! Ένα ακόμη ετερώνυμο της Πηνελόπης ίσως!!

Τέλος καταλυτικό ρόλο παίζουν τα συναισθήματα!!! Και ιδιαίτερα ο έρωτας, η μητρότητα, η τρυφερότητα, η φιλία!

Η ηρωίδα Πηνελόπη είναι, δυνατή, επίμονη, αποφασιστική, προγραμματισμένη, απόλυτη. Είναι βράχος! Μπορείς να στηριχτείς, να αφεθείς πάνω της! Είναι ειλικρινής! Είναι υπεύθυνη! Έχει αυτογνωσία, έχει συναίσθηση του καθήκοντος και της θυσίας! Έχει ισχυρή θέληση. Έχει χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Έχει μνήμη και ένα κοφτερό μυαλό. 

Η ηρωίδα Πέννυ έχει όλα αυτά τα στοιχεία αλλά σε νάρκη! Είναι η σκοτεινή πλευρά της Πηνελόπης που παλεύει να βγει στο φως.

Η συγγραφέας Πηνελόπη γράφει με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια σε μία γλώσσα ρέουσα και καθημερινή! Ο λόγος της είναι καθαρός, είναι μία εξομολόγηση εκ βαθέων χωρίς καμμία προσπάθεια να ωραιοποιήσει καταστάσεις η να μακιγιάρει πρόσωπα!

Τα δύο «εγώ» της, η Πηνελόπη και η Πέννυ, παρουσιάζονται αφτιασίδωτες, αμακιγιάριστες, διάφανες σε αντίθεση με τους συμπρωταγωνιστές που είναι όλοι ενδεδυμένοι με τα φανταχτερά ρούχα και τα κοστούμια τους, με στολίδια και μακιγιάζ ώσπου να έρθει η ώρα να αποκαλυφθούν κι αυτοί ένας προς ένας κάτω από την διαγνωστική ματιά της Πηνελόπης. Η ώρα της αποκαθήλωσης και της κάθαρσης! Η Πηνελόπη δεν χαρίζεται σε κανέναν και κυρίως στον εαυτό της.

Το βιβλίο εκτυλίσσεται σαν μία ομιλούσα κινηματογραφική ταινία!! Με ρυθμό καταιγιστικό! Με γρήγορο μοντάζ! Με γκρο πλαν! Με φλας μπακ! Πότε με ασπρόμαυρα πλάνα που θαρρείς πως έρχονται από το νεορεαλιστικό ιταλικό σινεμά και πότε με σκηνές με έντονα χρώματα κατευθείαν βγαλμένες από ταινία του Αλμαδοβάρ!! Είναι μία βουτιά στα βάθη της ψυχής, μία επιστημονική, χειρουργική ανατομία του προβλήματος του αλκοολισμού και της δυσλεξίας χωρίς να στερείται χυμών, συναισθήματος, τρυφερότητας και πνεύματος!! Η συγγραφέας επιχειρεί διερεύνηση των αιτίων και απόδοση ευθυνών για αυτή την περιπέτεια της ηρωίδας προς την αρρώστια. Απεγνωσμένα επιδίδεται στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την αυτογνωσία πρώτα, και ακολούθως μέσα από την εξονυχιστική παρατήρηση και έρευνα του παρελθόντος και του περιβάλλοντός της, ακόμη και του ίδιου του εαυτού της! Κυρίως αυτού. Με εξαιρετική μαεστρία βγαίνει από τον εαυτό της και τον παρατηρεί!!!! Και τον μελετά!! Και εδώ οφείλω να αναγνωρίσω ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο η θεατρική της παιδεία!! Η επιρροή από τη μελέτη του Μπέρτολτ Μπρεχτ (Berthold Brecht), στα έργα του οποίου ο ηθοποιός παίζει και ταυτόχρονα είναι θεατής του εαυτού του και τον παρατηρεί!! Ακόμη και μέσα στην αρρώστια η ηρωίδα αγωνίζεται με λύσσα να παρακολουθεί αυτό που της συμβαίνει, να παρατηρεί, σχεδόν να μελετά τα πράγματα, ώστε να τα καταγράψει και αν επιζήσει, αν επιβιώσει, να τα παίξει. 

Επίσης το βιβλίο έχει θεατρικότητα! Οι διάλογοι, οι ατμόσφαιρες, οι χώροι, τα σκηνικά, τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά! Όλες οι αισθήσεις, ακόμα και η αφή και οι μυρωδιές, είναι παρούσες.

Πιστεύω τελικά ότι καταλυτικός παράγοντας που διαμόρφωσε το χαρακτήρα, τη δύναμη και την πορεία της ηρωίδας μέσα από τόσα δύσβατα μονοπάτια είναι η ιδιότητα της ως ηθοποιού χωρίς να παραβλέψουμε την παιδεία και την καταγωγή της παρόλο που στην καταγωγή και το DNA της η ίδια αποδίδει και πολλά από τα δεινά της.

Τι είναι λοιπόν η «Νύχτα της Πηνελόπης»; 

Εν κατακλείδι η «ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ» δεν είναι μία απλή ανώδυνη βιογραφία, αλλά ένα βαθιά φιλοσοφικό βιβλίο και συνάμα ένα ψυχολογικό εγχειρίδιο που το διαβάζεις απνευστί.

Είναι ένα δριμύ «κατηγορώ», χωρίς να είναι καταγγελτικό, αυτοσαρκασμός, χιούμορ, μια αγκαλιά, φτερούγες, ακόμη και σπασμένες, που προστατεύουν με αυτοθυσία τους αγαπημένους, παραλήρημα, μάθημα ζωής!

Είναι ένα βιβλίο παιδευτικό, αλλά όχι δασκαλίστικο.

Είναι ένα βιβλίο γοητευτικό όπου «Η αδυναμία γίνεται δύναμη» που μεταφέρεται στον αναγνώστη! Ο οποίος με τη σειρά του βγαίνει δυναμωμένος με την πεποίθηση ότι μπορεί και ο ίδιος να ξεπεράσει όλα του τα δεινά.

Είναι ένα βιβλίο κατά των εξαρτήσεων και όχι μόνο του αλκοολισμού!

Είναι ένα βιβλίο που με τη γενναιότητα της Πηνελόπης να τσαλακώσει τον εαυτό της σώζει ζωές!!!!

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουν!!!

Και το συμπέρασμα:

«Να μεγαλώνεις, να παθαίνεις και σαν δώρο να μαθαίνεις»!!!

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα