Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Μάργω - Φως και φωτιά
Φώτης Κατσιμπούρης Φώτης Κατσιμπούρης
Ο Φώτης Κατσιμπούρης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Παιδαγωγική στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την πόλη του και συμμετέχει σε παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων στα πλαίσια του πολιτιστικού συλλόγου "Πολιτιστικός Αντίλογο... Περισσότερα...
Κλειδάριθμος
Βιβλίο Μάργω - Φως και φωτιά
Συγγραφέας Φώτης Κατσιμπούρης
Κατηγορία Άλλο - Ιστορία φανταστικού
Εκδότης Κλειδάριθμος
Συντάκτης-ρια Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Αριστουργηματική λογοτεχνία... του φανταστικού!

Όταν μιλάς για ένα βιβλίο του Φώτη Κατσιμπούρη ή σκέπτεσαι για αυτό... είναι σίγουρο πως αισθάνεσαι τυχερός καθώς έχεις ανταμώσει με την πραγματική λογοτεχνία. Κολυμπάς για μέρες σε λογοτεχνικά πελάγη και απολαμβάνεις μέρος της ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης σου σε ακρογιαλιές με σμαραγδένια νερά.

Για μια ακόμη φορά... πολύτιμα τα δώρα του συγγραφέα προς τους αναγνώστες.

Δε ξέρω το γιατί, αλλά... προσπαθώ κάθε βιβλίο που σας προτείνω να το παρουσίαζω με διαφορετικό τρόπο. Και δε μιλάω για τα αυτονόητα... δηλαδή πως διαφορετικά προσεγγίζω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και διαφορετικά το ιστορικό μυθιστόρημα. Στην περίπτωση της “Μάργως” τα ίδια τα πράγματα με οδηγούν... σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Είμαι αναγκασμένος να μην επιλέξω εγώ τον τρόπο, αλλά να αφήσω την ίδια την ιστορία να μιλήσει στους αναγνώστες!

Θα σας δώσω λοιπόν ένα κατατοπιστικό διάγραμμα των προσώπων και των δράσεων του αριστουργηματικού αυτού μυθιστορήματος σε γραμμική χρονική αλληλουχία και θα σας αφήσω να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματά σας.

Ο χρόνος της αφήγησης τέμνει τον χρόνο... Ιστορία που κινείται σε δύο εποχές ή... ιστορίες που κινούνται σε δύο εποχές;

Η ευρηματική πένα, η παιδεία, η ευαισθησία, η φαντασία και η αισθητική του Φώτη Κατσιμπούρη μοιράζονται στον παρελθοντικό χρόνο και στη σύγχρονη εποχή.

Στο παρελθόν συναντώ τη Μάργω. Η προέλευση της ανάγεται στην εποχή του μύθου. Αρχικά ήταν μια νύμφη του βουνού, αμαδρυάδα, ένα πλάσμα με διπλή και αλληλένδετη υπόσταση, η δρυς από τη μια και από την άλλη το γυναικείο σώμα. Κατά τους ιστορικούς χρόνους και πολύ πριν από τους Μεσσηνιακούς πολέμους, στο βουνό γινόντουσαν κοινές γιορτές προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος όπου συναντώνται Μεσσήνιοι και Λακεδαιμόνιοι. Η Μάργω θέλοντας να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους, αγαθή, νέα και αφελής, σαρκώνεται το γυναικείο σώμα και ανακατεύεται αρχικά με τις γυναίκες που έχουν πάει στη γιορτή. Ξεθαρρεύοντας πλησιάζει και τους άντρες... Μια παρέα Μεσσηνίων και Λακεδαιμονίων αντρών την παρασύρει κάπου απόμερα... και η ηρωίδα μας βιάζεται ομαδικά. Επιστρέφει στη δρυ της και επικαλείται τη δημιουργό - μητέρα της, την νύμφη Ταϋγέτη, οπότε, με μια επώδυνη διαδικασία μεταβάλεται σε ένα πλάσμα γεμάτο αρχέγονη γνώση και δύναμη, μοχθηρό και ενίοτε ζωώδες. Είναι πλέον μία μάγισσα εκ φύσεως και στην υπηρεσία της Φύσης και καταλαμβάνεται από μανία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αυτοονομάζεται Μάργω (μαργότης: μανιώδης οργή). Η επόμενη κίνηση της είναι να επιστρέψει στο ναό και να εξολοθρεύσει όλους τους άντρες προσκυνητές. Από τότε και μετά το βουνό γίνεται ο τόπος που διαφεντεύει η Μάργω - ως η μάγισσα του βουνού - και η δράση της καθορίζεται από το μίσος προς τους άντρες και την αντίστοιχη τιμωρία. Κάθε ασεβής πράξη προς τη Φύση, το φυσικό περιβάλλον του βουνού δηλαδή, θεωρείται ως προσβολή. Τους πιστούς της νέας θρησκείας (χριστιανισμός), που ανηφορίζουν το βουνό και προσπαθούν να χτίσουν έναν ναό στα ερείπια ενός αρχαίου, τους τρομοκρατεί, εξοντώνει κάποιους από αυτούς και τελικά τους διώχνει.

Κι ήρθε η στιγμή να σας μιλήσω για τον Νικάνορα Βαλτάτζη. Κατά το Μεσαίωνα, στο βουνό, έχουν εγκατασταθεί Σλάβοι (Μηλιγγοί) οι οποίοι σέβονται την παρουσία της Μάργως. Στον μεσσηνιακό κάμπο κυριαρχεί ο Νικάνορας Βαλτάτζης. Επιθυμία του είναι η απόλυτη δεσποτεία του τόπου, χωρίς ενδιάμεσους αξιωματούχους ανάμεσα σε αυτόν και τον αυτοκράτορα, δηλαδή επιζητά και πολιτική εξουσία. Ήδη, αναζητά δυνατότητες μέσα από την απόκρυφη γνώση για να πετύχει το σκοπό του. Από δύο Σλάβους που προσλαμβάνει μαθαίνει πράγματα για τη γυναίκα του βουνού... τη μάγισσα του βουνού. Έτσι, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να τον βοηθήσει, επιδιώκει να τη βρει. Να σημειώσω πως ο Νικάνορας έχει γοητευτεί από την ομορφιά και τον αισθησιασμό της Μάργως μέσα από τις περιγραφές των Σλάβων υποταχτικών του κι εγώ από τη γραφή του Φώτη Κατσιμπούρη. Συνεχίζω... Σε ένα ταξίδι, καθώς επιστρέφει στη Μεσσηνία και περνά νύχτα μέσα από το βουνό, έχοντας διώξει τη συνοδεία του, εμφανίζεται μπροστά του η Μάργω και τον οδηγεί στην καλύβα της. Περνάει μια νύχτα μέσα σε ένα παιχνίδι τρόμου και σεξουαλικής επιθυμίας, το οποίο... κατευθύνει η Μάργω. Κάποτε της αποκαλύπτει το σκοπό του και ζητά τη βοήθειά της. Η Μάργω δέχεται να τον βοηθήσει ενώ τον έχει κεράσει φαγητό και κρασί, τα οποία θα προκαλέσουν μετά από καιρό το θάνατό του. Μάλιστα στην κορύφωση αυτής της βραδιάς κάνει τον Νικάνορα να πιστέψει ότι έκανε έρωτα μαζί της. Όταν η αρρώστια που του προκάλεσε η Μάργω βαραίνει και καταλαβαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει, ο Νικάνορας εξομολογείται τι έχει συμβεί στον επίσκοπο με σκοπό να εκδικηθεί τη Μάργω, κινώντας με αυτόν τον τρόπο έρευνα και καταδίωξη εναντίον της.

Σειρά έχει ο Μάρκος, ιερομόναχος και πνευματικό παιδί του επισκόπου. Κατ’ εντολή του επισκόπου θα πάει στο βουνό για να ερευνήσει σχετικά με τη μάγισσα. Ανοιχτόμυαλος και καθόλου φανατικός θα γοητευτεί στην αρχή από την ομορφιά του βουνού. Κατάλυμα του θα γίνει ένας μισογκρεμισμένος αρχαίος ναός. Η Μάργω θα τον εντοπίσει και η πρώτη θέλησή της θα είναι να τον σκοτώσει, κόβοντας το λαιμό του με τα νύχια της την ώρα που εκείνος κοιμάται. Την τελευταία στιγμή θα διαβάσει πίσω από τα κλειστά μάτια του κάποιες εικόνες και σκέψεις εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το στερεότυπο που είχε σχηματίσει για τους άντρες και για τους χριστιανούς. Την επόμενη νύχτα θα ακολουθήσει η γνωριμία του Μάρκου με τη Μάργω που θα εξελιχθεί σε έναν βαθύ και παθιασμένο έρωτα. Θα ζήσουν για καιρό μαζί στον αρχαίο ναό - κατάλυμα του Μάρκου και θα αποφασίσουν να εγκαταλείψει ο καθένας την ιδιότητα - ρόλο του. Η Μάργω θα εγκατέλειπε οριστικά το τόπο της ιερής δρυός και δεύτερης φύσης της και θα ζούσε μαζί του ως θνητή και ο Μάρκος θα έστελνε μια επιστολή στον επίσκοπο ζητώντας του τον αποσχηματισμό του από ιερομόναχο. Αυτή τη στιγμή κάνει την εμφάνιση του ο Ιλάριος ένας άλλος ιερομόναχος τον οποίο ο Μάρκος θεωρούσε καλό και έμπιστο του φίλο. Ο Ιλάριος διαπιστώνει την παρουσία μιας γυναίκας κοντά στον Μάρκο και υποκριτικά δέχεται να μεταφέρει την επιθυμία του στον επίσκοπο. Μετά από καιρό όμως ο Ιλάριος εμφανίζεται μαζί με ένα στρατιωτικό απόσπασμα με σκοπό να συλλάβει και τους δύο με την κατηγορία της μαγείας και της μαθητείας σε μάγισσα. Κατά τη στιγμή της σύλληψης στον αρχαίο ναό σχηματίζεται μια χωροχρονική δίνη που έχει προκαλέσει η Κάθριν Νάιτγουντ προερχόμενη από τη σύγχρονη εποχή, εκτελώντας ορφικές επικλήσεις, στην οποία χάνεται προσωρινά η Μάργω, ενώ ο Μάρκος αρνείται να την ακολουθήσει θέλοντας να ομολογήσει δημόσια την αλήθεια για τη φύση της Μάργως στους ανθρώπους. Ο Μάρκος συλλαμβάνεται και όταν η Μάργω επιστρέφει δεν είναι πια εκεί. Ο Μάρκος δικάζεται, καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται.

Κλείνοντας αυτή την όχι και τόσο σύντομη περίληψη σχετικά με τα πρόσωπα και τις δράσεις τους στο παρελθόν οφείλω να σημειώσω δύο πράγματα. Το ένα είναι πως η Μάργω στη χωροχρονική δίνη έχει λάβει την ελπίδα ή την υπόσχεση από την Κάθριν Νάιτγουντ για τη γέννηση - μετά από μια χιλιετία και πλέον - μιας νέας νύμφης, από τον Στέφανο και την Μαρία, ένα ζευγάρι ιδιαίτερων ανθρώπων. Η νέα νύμφη θα είναι αυτή που θα τη διαδεχτεί. Το άλλο... πως στο μέλλον οι απόγονοι του Βαλτάτζη - Ιωάννης και Νίκος ή Νικάνορας - θα έχουν εξελιχθεί σε πολύ ισχυρά πρόσωπα με τεράστια οικονομική δύναμη. Θα έχουν τη δύναμη παρασκηνιακής εξουσίας και θα συμμετέχουν στη σέχτα-αδελφότητα των ισχυρών του κόσμου "Ανέωος Αιών". Σκοπός τους, ανάμεσα σε άλλα, θα είναι η εξόντωση της Μάργως και η άλωση του ιερού δέντρου της.

Δε τελειώσαμε με τον μύθο...

Η Αρκαδία και η Πελοπόννησος ολόκληρη νομίζω πως πρέπει να τιμήσουν τον Φώτη Κατσιμπούρη για το συγκεκριμένο έργο του!

Είναι η ώρα λοιπόν να περάσουμε στη σύγχρονη εποχή και να γνωρίσουμε τον Στέφανο Αργυρό. Συγγραφέας και φιλόλογος ο ίδιος, αναζητά έμπνευση πάνω σε μια ιδέα για μυθιστόρημα με ηρωίδα μια διαφορετική γυναίκα που έζησε στο βουνό. Θεωρεί τον αισθητό κόσμο ως ψευδαίσθηση και υπάρχουν στιγμές που μέσα από οφθαλμαπάτες αφήνεται σε οράματα απόδρασης από τον αισθητό κόσμο. Σε έναν βραδινό περίπατο, μια οφθαλμαπάτη στήνει τη δίοδο που θα οδηγήσει τη Μάργω σε εκείνον. Από το παραπάνω σημείο ξεκινάει ο συγγραφέας το εξαίρετο μυθιστόρημά του...

Η Μάργω διαφορετική, πιο σύγχρονη, αγέρωχη και δυναμική, θα τον προσκαλέσει αόριστα στον βουνό παραδίδοντάς του ένα γράμμα του φίλου του Πέτρου Λογοθέτη και μετά θα εξαφανιστεί. Ο Στέφανος θα βρεθεί σε ένα μπαρ όπου θα εστιάσει το ενδιαφέρον του για λίγες μόνο στιγμές στη Δήμητρα - θύμα και διωκόμενη από τον Νίκο Βαλτάτζη - και τελικά θα γνωρίσει την ιατροδικαστή Μαρία, η οποία κάνει την πρώτη κίνηση προσέγγισης, ώστε να κλείσουν ένα ραντεβού για την επόμενη μέρα. Στο γράμμα του φίλου του περιέχεται η μαρτυρία ενός αντάρτη από την εποχή του πολέμου. Σε αυτήν περιγράφεται η ιστορία της σωτηρίας του από τη γυναίκα του βουνού. Είναι ένα κείμενο που του δίνει ο φίλος του για να ξεσηκώσει τη φαντασία του, ώστε να γράψει ένα σχετικό μυθιστόρημα. Όταν η Μαρία θα αποφασίσει να πάει στο βουνό προκειμένου να ξεκουραστεί και να διεξάγει μια δική της έρευνα, ο Στέφανος θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή της και θα πάει να τη βρει στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να μείνει. Στην εξέλιξη της ιστορίας η έρευνα σχετικά με τη γυναίκα του βουνού, τη Μάργω, θα γίνει κοινή υπόθεση του Στέφανου, της Μαρίας, του Νώντα, της Κάθριν Νάιτγουντ και των άλλων γυναικών της αδελφότητας των Δρυιδισσών της Κορνουάλης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Άμπιγκεηλ. Όλα αυτά τα πρόσωπα θα βρεθούν στο βουνό ως ένοικοι του ξενοδοχείου όπου θα πάει ο Στέφανος και η Μαρία. Ο Στέφανος και η Μαρία θα συνδεθούν ερωτικά με την αφανή υποστήριξη της Μάργως... ώστε η κόρη τους να γίνει η νέα νύμφη.

Η ιστορία στη σύγχρονη εποχή διαρκεί τρεις μέρες.

Στο τέλος ο Στέφανος δολοφονείται τελετουργικά στην ιερή δρυ κι ενώ η Μαρία έχει συλλάβει την κόρη τους.

Ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος αυτού είναι η Μαρία, περίπου στον ίδιο βαθμό σημαντική όσο και η Μάργω. Είδαμε παραπάνω πως είναι η ιατροδικαστής που γνωρίζεται με το Στέφανο στο μπαρ και από τις πρώτες στιγμές δείχνει θετική ερωτική προδιάθεση απέναντι του. Μετά το μπαρ επιστρέφει στο σπίτι της όπου ξανακοιτάζει ένα ιατροδικαστικό πόρισμα που αφορά σε έναν περίεργο και ανεξήγητο θάνατο. Στο πρόσωπο του νεκρού, στον οποίο έχει κάνει τη βιοψία, έχει αναγνωρίσει τον συνεργό στην παρολίγο κακοποίησή της όταν η ίδια ήταν δέκα ετών. Αυτός ο άνθρωπος πριν λίγες ημέρες είχε δολοφονηθεί από τη Μάργω. Είναι ο υπηρέτης – οικονόμος ενός πλούσιου αφεντικού, του Ιωάννη Βαλτάτζη, στο σπίτι του οποίου παγιδεύτηκε για πολλές ώρες όταν ήταν μικρή και κατάφερε να αποδράσει, παίρνοντας μαζί της τη Γιώτα, αυτιστική αδερφή του Νώντα. Η Μαρία θα διαμορφώσει ανάλογα το πόρισμα έτσι ώστε να σταματήσει η αστυνομική έρευνα παρουσιάζοντας μια φυσιολογική αιτία θανάτου, ενώ θα πάρει άδεια για να περάσει μερικές μέρες στο βουνό, θέλοντας να μάθει περισσότερα για αυτόν που προκάλεσε το μυστηριώδη θάνατο. Εκδηλώνει ξεκάθαρα στη σκέψη της ευγνωμοσύνη για τον δολοφόνο. Η Μαρία από μικρή είναι ενορατική, μπορεί να συλλαμβάνει εικόνες από το παρελθόν ως απόηχο των συμβάντων. Την ικανότητα της έχει διαγνώσει η επίσης χαρισματική δασκάλα της των Αγγλικών, εκείνης της εποχής, Κάθριν Νάιτγουντ. Τη μις Κάθριν, όπως συνήθιζε να λέει τότε η Μαρία, θα την ξανασυναντήσει ύστερα από τριάντα χρόνια στο βουνό, στο ξενοδοχείο που θα μείνει. Θα την συναντήσει ως την ηγουμένη μιας γυναικείας αδελφότητας που αναβιώνει την κελτική θρησκευτική παράδοση. Η Μαρία είναι αυτή που μέσω ενορατικής αναδρομής και ενώπιον των υπολοίπων της παρέας (Στέφανος, Νώντας, Αντώνης, Κάθριν και νεαρές γυναίκες της γυναικείας αδελφότητας), μετά το δείπνο στο ξενοδοχείο, θα φέρει στο φως την ιστορία της Μάργως. Εκείνη τη βραδιά, ενώνοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια σέχτα σκοτεινών ανθρώπων – μιλάμε για την οικογένεια Βαλτάτζη - επιδιώκουν την εξόντωση της Μάργως. Τελικά η Μαρία θα κυοφορήσει και θα φέρει στον κόσμο τη νέα νύμφη και κόρη του Στέφανου. Το δίλημμα της στο τέλος είναι αν θα μπορέσει να αποδεχτεί το μοίρασμα της μητρότητας με τη Μάργω.

Ο Νώντας είναι σημαντικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος καθώς δίνει λύσεις σαν από μηχανής θεός σε κομβικά σημεία. Είναι λαϊκός, μάλλον τραχύς και δυναμικός τύπος, συμπληρώνει το Στέφανο σε δυναμισμό και τον στηρίζει. Εργάζεται ως φύλακας στην πύλη του νοσοκομείου και ήδη γνωρίζει τη Μαρία, ενώ είναι από παλιά γνωστός του Στέφανου καθώς είχαν μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά. Η καταγωγή του είναι από ορεινή περιοχή του βουνού, κοντά στο ξενοδοχείο. Ο Νώντας ενδιαφέρεται για τη Μαρία με έναν ακαθόριστο και στον ίδιο τρόπο. Στην αρχή πιστεύει ότι τη βλέπει ερωτικά. Όταν η Μαρία του λέει ότι θα πάρει άδεια για να πάει για διακοπές λίγων ημερών στο βουνό και τον καλεί να πάει να τη βρει, αν επισκεφτεί αυτές τις μέρες τα μέρη του, ο Νώντας αποδέχεται την πρόσκληση με ενθουσιασμό. Αυτό που τελικά τον συνδέει με τη Μαρία είναι η Γιώτα, η μικρότερη αδερφή του που πέθανε πριν λίγα χρόνια. Η Γιώτα ήταν αυτιστική. Στα παιδικά τους χρόνια τη θυμόταν να παρουσίαζει σημάδια βελτίωσης, μέχρι τη μέρα που εξαφανίστηκε. Όταν την ξαναβρήκαν δεν έμαθαν ποτέ τι της είχε συμβεί, όμως κάθε σημάδι βελτίωσης είχε χαθεί οριστικά. Ήταν το άλλο παιδί που βρήκε η Μαρία στο σπίτι που είχε παγιδευτεί. Ο Νώντας παίζει καταλυτικό ρόλο στην κορύφωση καθώς επιζητά εκδίκηση από τους Βαλτάτζηδες, όταν αποκαλύπτεται το σκοτεινό παρελθόν τους και την επιτυγχάνει σκοτώνοντας τον Ιωάννη Βαλτάτζη. Σώζει τη Μαρία μέσω σαγήνευσης από την πρόσκαιρη ερωτική υποταγή στον Νίκο Βαλτάτζη. Τελικά συνδέεται με την Άμπιγκεηλ, μέλος της αδελφότητας της Κάθριν και μένουν μαζί ως ζευγάρι. Νώντας και Άμπιγκεηλ είναι τα κοντινά πρόσωπα, κάτι σαν οικογένεια, που απομένουν στη Μαρία, μαζί με τον Αντώνη, στο τέλος.

Και τα “δευτερεύοντα” πρόσωπα του έργου είναι πρωταγωνιστές...

Ο Αντώνης, είναι υπάλληλος του ξενοδοχείου και ήδη φίλος της Μαρίας. Σημαντικός χαρακτήρας και έντιμος, διαφορετικός λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Θα ενταχθεί στην ομάδα των προσώπων που στέκονται στο πλάι της Μαρίας και προσπαθούν για τη σωτηρία της Μάργως... απέναντι στους Βαλτάτζηδες. Δίνει και αυτός διεξόδους σε δύσκολες στιγμές στους φίλους του.

Μη νομίσετε πως σας αποκαλύπτω την υπόθεση του μυθιστορήματος...

Λέω ελάχιστα!

Η Δήμητρα παρουσιάζεται στο πρώτο κεφάλαιο ως μια πολύ γοητευτική νέα γυναίκα που φιλονικεί με το συνοδό της Νίκο Βαλτάτζη, στο μπαρ που έχει βρεθεί ο Στέφανος και η Μαρία. Τις επόμενες ώρες είναι καταδιωκόμενη από το Νίκο Βαλτάτζη και καταλήγει τρομαγμένη στο ξενοδοχείο, στο βουνό, όπου θα γνωρίσει τη Μαρία και θα βρεθεί προστατευόμενη της τελευταίας. Τι έχει συμβεί στη Δήμητρα; Η Δήμητρα γνωρίζει από τα μαθητικά χρόνια τον Νίκο. Έχουν φοιτήσει και οι δύο στο ίδιο κολλέγιο. Οι δρόμοι τους χωρίζουν για χρόνια και συναντιέται πριν μερικές βδομάδες με το Νίκο τυχαία. Ξεκινάει μεταξύ τους μια ερωτική σχέση που καταλήγει σε πρόταση γάμου εκείνη τη βραδιά στο μπαρ, όπου όμως ο Νίκος τής αποκαλύπτει ότι την προορίζει για ένα σημαντικό ρόλο της αδελφότητας Ανέωος Αιών, κάτι σαν πρωθιέρεια. Όταν της εξηγεί τι σημαίνει αυτός ο ρόλος, η Δήμητρα εξοργίζεται και απορρίπτει το Νίκο, ο οποίος της στέλνει απειλητικά μηνύματα και την τρομοκρατεί. Παράλληλα την ψάχνει... Στην πορεία προς την κορύφωση θα ενωθεί με την παρέα της Μαρίας, θα μάθει τα πάντα σχετικά με τη Μάργω και στο τέλος θα αλλάξει πλευρά και θα προδώσει τους νέους φίλους της και τη Μάργω, αποδεχόμενη τους ρόλους: σύζυγος του Νίκου και ιέρεια της αδελφότητας.

Η Αγγλίδα Άμπιγκεηλ, μέλος της γυναικείας αδελφότητας των δρυϊδισσών της Κορνουάλης, φαίνεται αρκετά σημαντική για το πλέξιμο του μύθου του συγγραφέα. Αμφιλεγόμενη και ύποπτη στα μάτια των άλλων, λόγω παραβατικού παρελθόντος στην πατρίδα της. Σε κάποια στιγμή θεωρείται ότι αυτή πρόδωσε τη Μάργω. Τελικά είναι ένας σταθερός και έντιμος χαρακτήρας. Ακολουθεί και βοηθά τον Νώντα, τον Στέφανο και τον Αντώνη στην κορύφωση. Τραυματίζεται από την Κάθριν και στο τέλος μένει μόνιμα μαζί με τον Νώντα ως σύντροφός του και φίλη της Μαρίας.

Η Κάθριν Νάιτγουντ κρίνω πως είναι ένας πολύ σημαντικός χαρακτήρας. Γνωρίζει τη Μαρία από τα παιδικά χρόνια της τελευταίας. Στα νιάτα της έχει ζήσει για ένα διάστημα στην πόλη της Μαρίας εργαζόμενη ως δασκάλα Αγγλικών, χαρισματική και αυτή. Στον παρόντα χρόνο έχει δημιουργήσει στη χώρα της μια ολιγομελή γυναικεία αδελφότητα, την “Sorority of women druids of Cornwall”, με στόχο την αναβίωση των αξιών και των τρόπων της παλιάς κελτικής παράδοσης και θρησκείας σχετικά με τη μητέρα φύση-ιερό θηλυκό. Θα βρεθεί στο ξενοδοχείο όταν πηγαίνει εκεί και η Μαρία. Ισχυρίζεται πως έχει έρθει στο βουνό διότι τα σημάδια σε κάποια δρυιδική τελετή έδειξαν κίνδυνο για ένα από τα τελευταία πλάσματα-φύλακες της μεγάλης μητέρας (Μάργω). Κατέχει καλά τους "παλιούς τρόπους" της κελτικής και αρχαιοελληνικής παράδοσης. Έτσι, εκτελώντας μια ορφική επίκληση, μαζί με την υπόλοιπη αδελφότητα, δημιουργεί μια χωροχρονική δίνη στην οποία συναντά τη Μάργω την στιγμή που συλλαμβάνεται ο Μάρκος. Εκεί πείθει τη Μάργω - ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η Κάθριν - για τη δυνατότητα και ανάγκη της συνέχειας της υπαρξής της μέσα από τη γέννηση μιας νέας νύμφης, μετά από μια χιλιετία και πλέον... Στην πορεία προς την κορύφωση έχει πείσει τους πάντες ότι έχει αγαθές προθέσεις και πως θέλει να σωθεί η Μάργω. Όταν κατορθώνει να μάθει τον τόπο της ιερής δρυός αποκαλύπτεται. Ανήκει στην αντίπαλη πλευρά, είναι σύζυγος του Ιωάννη Βαλτάτζη και ιέρεια της αδελφότητας Ανέωος Αιών.

Ο Νίκος Βαλτάτζης και η ηλικιωμένος θείος του Ιωάννης, είναι τα κατεξοχήν σκοτεινά πρόσωπα της ιστορίας, το αντίπαλο δέος προς τη Μάργω. Απόγονοι του Νικάνορα Βαλτάτζη (Μεσαίωνας) έχουν τεράστια οικονομική δύναμη και δύναμη παρασκηνιακής εξουσίας, και είναι μέλη της σέχτας Ανέωος Αιών. Μεγαλωμένος και αυτός, όπως και ο θείος του Ιωάννης... εντρυφώντας στο κακό και σε κάθε σχετική γνώση, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες. Στο παρελθόν έχει δολοφονήσει τους διστακτικούς γονείς του κατά προτροπή του θείου του. Ο Νίκος κατευθύνει τις γραμμές του κακού σε κάθε πρόσωπο και με διάφορους τρόπους. Θα σαγηνεύσει ερωτικά τη Δήμητρα και κατόπιν τη Μαρία. Θα κατευθύνει το Βασίλη ώστε να προσπαθήσει να σκοτώσει το Στέφανο και στην κορύφωση θα πάρει μέρος στην τελετουργική δολοφονία του Στέφανου. Θα σκοτωθεί από το Βασίλη (φάντασμα της εθνικής οδού) κι έτσι θα καταρρεύσει η δύναμη και τα ενεργούμενα του Ιωάννη και της Κάθριν σε βάρος της Μάργως και των φίλων της.

Ο θείος του Νίκου, ο Ιωάννης Βαλτάτζης, είναι ένας εβδομηνταπεντάχρονος πολυεκατομμυριούχος, διδάκτορας της Φιλοσοφίας και δοσμένος απόλυτα στο κακό, το οποίο έχει σπουδάσει από μικρός και έχει εκπαιδεύσει σ’ αυτό τον ανιψιό του Νίκο τον οποίο βλέπει ως γιο του. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την τραυματική εμπειρία της Μαρίας, όταν αυτή ήταν 10 ετών, όπως και του άλλου κοριτσιού της Γιώτας, αδερφής του Νώντα. Είναι εξέχων μέλος του Ανέωου Αιώνος, ορκισμένος εχθρός της Μάργως, την οποία θέλει να εξοντώσει και να αλώσει την ιερή δρυ που συνιστά την άλλη υπόσταση της και είναι αρχαίο κέντρο ισορροπίας του κόσμου... την οποία ισορροπία θέλει να ανατρέψει.

Σταματώ εδώ χωρίς να μιλήσω για τον Γιώργο και τον αδερφό του Βασίλη, για τον Πέτρο Λογοθέτη, τον αντάρτη, την Μαργαρίτα και τις υπόλοιπες γυναίκες-μέλη της γυναικείας αδελφότητας των δρυΐδισσών της Κορνουάλης.

Καταληκτικό συμπέρασμα... με λίγες λέξεις;

Φανταστική... η λογοτεχνία του Φανταστικού!

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα