Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Τα γράμματα στη μητέρα του Κώστα Μόντη
Συντάκτης-τρια:
Ανδρέας Καπανδρέου Ανδρέας Καπανδρέου

Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com

Άντης Ροδίτης Άντης Ροδίτης
Ο Άντης Ροδίτης γεννήθηκε στο Καϊμακλί, προάστιο της Λευκωσίας, το 1946. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεοπτική παραγωγή στην Αγγλία. Από το 1971 μέχρι το 1985 εργάστηκε ως Λειτουργός Προγραμμάτων στην κυπριακή τηλεόραση. Από το 1985 διατηρεί ιδιωτική εταιρία παραγωγής ταινιών στη Λευκωσία. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, νουβέλες και ποιήματα σε διάφορα κυπριακά περιοδικά και εφημερίδες. ... Περισσότερα...
Αρμός
Βιβλίο Τα γράμματα στη μητέρα του Κώστα Μόντη
Συγγραφέας Άντης Ροδίτης
Κατηγορία Ποίηση
Εκδότης Αρμός
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

“Γράμματα στη μητέρα” ονομάζονται τρείς ποιητικές συλλογές του Κώστα Μόντη: “Γράμμα στη μητέρα και άλλοι στίχοι” (1965), “Δεύτερο γράμμα στη μητέρα” (1972) και “Γράμματα στη μητέρα” (1984). Οι τρείς αυτές συλλογές είναι επηρεασμένες από τις πολιτικές εξελίξεις και την τύχη της ιδιαίτερης του πατρίδας, της Κύπρου (απεμπόληση της ένωσης με την Ελλάδα και ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας,  εμφύλια διαμάχη και τουρκική εισβολή).

Σε ομιλία του το 1984 για τον Κώστα Μόντη ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Θ’ άξιζε αλήθεια να μπει κανένας στον πειρασμό να προσπαθήσει να κάνει μια ανάλυση αυτών των στίχων και μια αντιπαραβολή με συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις».

Την προτροπή του Χαραλαμπίδη ανάλαβε να πραγματοποιήσει ο Άντης Ροδίτης, περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά. Άλλωστε ο Ροδίτης συνηθίζει να αναμιγνύει τη λογοτεχνία με την ιστορία και την πολιτική (βλέπε και το βιβλίο του “Δέκα χιλιάδες μέλισσες”).

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί την πρώτη εκτεταμένη ανάλυση των “Γραμμάτων στη μητέρα” με πολύ περισσότερες από μια αντιπαραβολές με συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις.

Ο Ροδίτης όμως δεν μένει μόνο στα “Γράμματα στη μητέρα” αλλά προχωρεί και σε ανάλυση στίχων του Μόντη από άλλες ποιητικές του συλλογές, όπως για παράδειγμα στη σελ. 33 (επικαλούμενος και τον Ανδρέα Παστελά), όπου μας παρουσιάζει την πίκρα του ποιητή για την απεμπόληση του αγώνα για ένωση με την Ελλάδα:

“Και τι θα γίνει τώρα,
θα σχίσουμε τα παλιά μας τετράδια
που  'ταν γεμάτα χρωματιστή "Ένωση",
θα σχίσουμε τα παλιά μας σχολικά τετράδια
που 'ταν γεμάτα "Ένωση" διακοσμημένη με γιασεμιά και λεμονανθούς και μαργαρίτες…”

 (απόσπασμα από το ποίημα «Κύπρος 1974-1976» από τη συλλογή «Κύπρος εν Αυλίδι», 1976)

 

Αλλά και στη σελ. 140 ο Άντης Ροδίτης παραθέτει στίχους του Μόντη από την ποιητική συλλογή «Ως εν κατακλείδι» (1984) μέσα από τους οποίους ο ποιητής εκφράζει την απογοήτευσή του για τους κατοίκους της Κύπρου οι οποίοι μετά από τον μεγαλειώδη αγώνα του 1955-1959 έγιναν αγνώριστοι:

“Σήμερα είναι τελείως έρημο το νησί.
Οι τελευταίοι κάτοικοι το εγκατέληψαν
Πριν εικοσιπέντε τόσα χρόνια*.

*(Ο ποιητής παραπέμπει στο 1959 όταν και έληξε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνα της ΕΟΚΑ).

 

Όπως δηλώνει και ο υπότιτλος του βιβλίου, σε αυτό μπορεί κάποιος να διαβάσει ποίηση που πηγάζει μέσα από την ιστορία και στίχους συνδεδεμένους με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα.

 

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα