Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο πύργος του Β
Συντάκτης-τρια:
Σάκης Ροδίτης Σάκης Ροδίτης
... Περισσότερα...
Ραδάμανθυς
Βιβλίο Ο πύργος του Β
Συγγραφέας Σάκης Ροδίτης
Κατηγορία Μυθιστόρημα
Εκδότης Ραδάμανθυς
Συντάκτης-ρια Χρυσούλα Βακιρτζή

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Γνωρίζουμε τάχα τι πράγμα είναι η ύλη; Καθόλου. Γνωρίζουμε τι πράγμα είναι το πνεύμα και η σκέψη; Ακόμη λιγότερο. Τι πράγμα είναι η κίνηση, η έκταση, η διάρκεια; Απολύτως όχι. Οι γεωμετρικές αλήθειες; Ρωτήστε τους ειλικρινείς μαθηματικούς, και θα σας ομολογήσουν ότι οι προτάσεις τους είναι όλες ίδιες, και ότι τόσοι και τόσοι τόμοι που έχουν γραφτεί για τον κύκλο, για παράδειγμα, περιορίζονται να μας επαναλάβουν με εκατό χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, ότι είναι ένα σχήμα, στο οποίο όλες οι γραμμές που φέρονται από το κέντρο της περιφέρειας είναι μεταξύ τους ίσες. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε, κι ωστόσο, πόσα κείμενα [δεν γράφτηκαν] των οποίων οι συγγραφείς υποστήριζαν όλοι ότι γνώριζαν κάτι.

Θα παραθέσω εδώ, τα λόγια ενός μεγάλου φυσικού του Poincare ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

Ένας μαθηματικός αντλεί από την εργασία του την ίδια συγκίνηση που αισθάνεται και ένας καλλιτέχνης. Η χαρά τους είναι της ίδια ποιότητας και το ίδιο μεγάλη.

Άρα; Μήπως χρειάζεται ένα διαφορετικό «άρα» που να είναι αποτέλεσμα κάποιων «αλλιώς αυστηρών και αλλιώς αποδεικτέων μαθηματικών»; Ίσως είναι ανάγκη στα παιδιά μας να διδάσκουμε μαζί με τα μαθηματικά που οδήγησαν στο «άρα» της τεχνολογίας, και κάποια «λυρικά μαθηματικά» που να οδηγούν και στο «άρα» της ευαισθησίας «που διπλασιάζει την ικανότητά σου να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και που αποτελεί μια πρόσβαση στο πραγματικό νόημα της ελευθερίας. Επειδή ελευθερία δεν είναι να κινείσαι ανεμπόδιστα στο πεδίο που σου έχει δοθεί. Να διευρύνεις αυτό το πεδίο και δη κατά τη διάσταση της αναλογίας των αισθήσεων, αυτό είναι».

«Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια», είναι ο τίτλος του βιβλίου, που με την άρτια λογοτεχνική του επιμέλεια, μας συναρπάζει και μας οδηγεί στις πιο πάνω σκέψεις. Με φροντίδα και στοργή που προσεγγίζει κάποιος ένα παιδί, έτσι και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Σάκης Ροδίτης, μας αφήνει στα χέρια των δύο φίλων και του άρχοντα του Πύργου, αλλά και σε μυήσεις όπως αυτές των σοφών της αρχαιότητας και των μαθηματικών γρίφων. Έτσι, μας χαρίζει ένα μαγικό ταξίδι στον μυθικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών και των εφαρμογών τους. Παράλληλα διηγείται μύθους, θεατρικά κείμενα και ιστορίες άγνωστες, ενώ – αγγίζει ακόμα και τον αναγνώστη που δεν έχει μαθηματικές γνώσεις.

Συναρπαστικό το ταξίδι στη νήσο «ΑΙΦΟΣ» (αναγραμματισμός της λέξης ΣΟΦΙΑ). Ο μυθικός Πύργος του Β περιμένει δυο ανήσυχους νέους που ρίχνονται σε ένα απίστευτο ταξίδι διατρέχοντας την ιστορία των μαθηματικών. Οι δύο φίλοι περνούν τις δοκιμασίες μέσα στις αίθουσες του πύργου, των αριθμών, του Θαλή-Πυθαγόρα, την αίθουσα του “π”, των γρίφων, των παιχνιδιών και των κατασκευών.

Τα μαθηματικά, η μουσική, η αστρονομία, παλιότερες και σύγχρονες ανακαλύψεις, παιχνίδια με αριθμούς, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και πολλά άλλα συνταιριάζουν με το βίο και την πολιτεία μεγάλων προσωπικοτήτων των μαθηματικών. Ένα ταξίδι στο χρόνο όπου ζωντανεύουν οι αρχαίες ελληνικές πολιτείες, η πολιορκία των Συρακουσών.

Οι μεγαλύτεροι κλασικοί φιλόσοφοι του αρχαίου κόσμου ανταμώνουν. Οι δύο νέοι βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, τέτοιους που να τους επιτρέπουν να προσεγγίζουν σύνθετες μαθηματικές έννοιες χρήσιμες στη ζωή και την εκπαίδευση, με απλά υλικά και κατανοητά βήματα. Ένα παιδαγωγικό παιχνίδι μύησης στη μαγεία των αριθμών και της γεωμετρίας, στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης μέσα από την ιστορία των μαθηματικών.

Εμείς με εργαλείο τα μαθηματικά και το μαθηματικό τρόπο σκέψης, θέλουμε να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε κάτι από τη βαθύτερη σοφία του ανθρώπινου μυαλού και να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας σ’ ένα αλλιώτικο πλαίσιο, έτσι που να πλησιάσουμε το νόημα της ζωής ή ίσως πιο σωστά να βρει ο καθένας μας το δικό του νόημα…

«Ο πύργος του ‘β’», όπως κάθε καλό βιβλίο, δεν χωράει σε κατηγορίες και σε «κουτάκια». Ο αναγνώστης συμμετέχει στην πλοκή, καθώς ο συγγραφέας δίνει ιδέες για εφαρμογές, από την Παιδαγωγική έως και το Θεατρικό Παιχνίδι, ενώ διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους.

Με εξαιρετικά δείγματα γραφής και στην εικονογράφηση που στολίζει τις σελίδες του βιβλίου (200 περίπου σχέδια, μακέτες και εικόνες), κάνοντας ακόμα πιο συναρπαστική την ανάγνωση.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα