Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Tractatus Logico-Philosophicus
Συντάκτης-τρια:
Ανδρέας Καπανδρέου Ανδρέας Καπανδρέου

Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com

Ludwig Wittgenstein Ludwig Wittgenstein
Γεννήθηκε το 1889 στη Βιέννη και πέθανε το 1951 στο Καίμπριτζ, όπου είχε πάει από το 1912 για να σπουδάσει κοντά στον Russell και όπου εγκαταστάθηκε το 1929 διδάσκοντας φιλοσοφία (από το 1939 μέχρι το 1947 ως καθηγητής). Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στον αυστριακό στρατό και από το 1920-1926 δίδαξε σε αυστριακά δημόσια σχολεία. Βασικά έργα του: "Tractatus Logico-Philosophicus" (... Περισσότερα...
Ίαμβος
Βιβλίο Tractatus Logico-Philosophicus
Συγγραφέας Ludwig Wittgenstein
Κατηγορία Φιλοσοφία - Δοκίμιο
Εκδότης Ίαμβος
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Παρόλο που ο Αυστριακός φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (Ludwig Josef Johann Wittgenstein, 1889 - 1951) κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε μόνο μια φιλοσοφική διατριβή, θεωρείται πολύ σημαντικός για τη συνεισφορά του στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής.

Το πολύ σημαντικό του έργο Tractatus Logico-Philosophicus (Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 1921. 

Η μοναδική μετάφραση που υπήρχε μέχρι σήμερα στα ελληνικά ήταν αυτή του Θανάση Κιτσόπουλου (εκδόσεις Παπαζήση, 1978). 38 χρόνια αργότερα, ο Ανδρέας Γεωργαλλίδης αφού μελέτησε εκτεταμένα το έργο του Βιτγκενστάιν τολμά να το μεταφράσει ξανά στα ελληνικά προσθέτοντας Εισαγωγή, Σχόλια και Ευρετήριο (Ίαμβος, 2016).

Σύμφωνα με την Εισαγωγή του βιβλίου, η αναθεωρημένη μετάφραση προέκυψε από την μελέτη πέραν του πρωτότυπου, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο Logisch-Philosophische Abhandlung στο περιοδικό Annalen der Naturphilosophie (Frankfurt: Suhrkamp, 1921), από τις αγγλικές μεταφράσεις των D.F. Pears και B.F. McGuiness (London: Routledge & Kegan Paul, 1961) και του C.K. Ogden (London: Routledge & Kegan Paul, 1922), τη γαλλική μετάφραση του G.G. Granger (Paris: Gallimard, 1993), την έκδοση ενός χειρόγραφου του Tractatus με τίτλο Proto-Τractatus (London: Routledge & Kegan Paul, 1971), τα γράμματα του Wittgenstein προς τον C.K. Ogden, με σχόλια πάνω στην αγγλική μετάφραση του Tractatus (Oxford: Basil Blackwell / London: Routledge & Kegan Paul, 1973), καθώς επίσης την ελληνική μετάφραση του Θανάση Κιτσόπουλου, ένα έργο της σειράς «Φιλοσοφία - Πηγές» (Αθήνα: Παπαζήση, 1978).

To Tractatus Logico-Philosophicus πραγματεύεται κυρίως τα όρια της γλώσσας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα φιλοσοφικά κείμενα του οποίου η ερμηνεία έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες. Αποτελεί το μοναδικό φιλοσοφικό έργο το οποίο δημοσίευσε ο Ludwig Wittgenstein ενόσω ήταν εν ζωή, ένα έργο το οποίο είχε ολοκληρώσει στα τέλη του καλοκαιριού του 1918.

Γράφτηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ο Wittgenstein υπηρετούσε ως εθελοντής στον αυστροουγγρικό στρατό. Στηρίζεται κυρίως σε προηγούμενες του εργασίες, συγκεκριμένα σε ιδέες οι οποίες προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις του με τον Russell, στις «Σημειώσεις περί Λογικής» (1913), στις «Σημειώσεις που έγραψε ο Moore καθ’ υπαγόρευσιν στη Νορβηγία» (1914), στα Σημειωματάριά του (1914- 1916) και στην αλληλογραφία του με τους Russell, Moore και Keynes.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στη Γερμανία  το 1921, με τον τίτλο Logisch- Philosophische Abhandlung, στο περιοδικό Annalen der Naturphilosophie. Τον επόμενο χρόνο τυπώθηκε σε μορφή βιβλίου, σε δίγλωσση γερμανοαγγλική έκδοση, με μετάφραση του C.K. Ogden, από τον εκδοτικό οίκο Routledge & Kegan Paul. Ο μεταγενέστερος λατινικός τίτλος Tractatus Logico-Philosophicus προτάθηκε από τον Moore, παραπέμποντας συνειδητά στο έργο του Spinoza με τίτλο Tractatus Theologico-Politicus.

Οι συντελεστές της έκδοσης:

 • Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια:
  Ανδρέας Α. Γεωργαλλίδης
 • Επιμέλεια μετάφρασης:
  Ναταλία Κ. Κυριακίδη
 • Γλωσσική Επιμέλεια:
  Ανδρέας Π. Αντζουλής
 • Εκδόσεις
  ΙΑΜΒΟΣ - Αθήνα 2016
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα