Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Τελευταία νέα από την Ιθάκη
Συντάκτης-τρια:
Διονύσης Λεϊμονής Διονύσης Λεϊμονής

Συγγραφέας.

Κώστας Ακρίβος Κώστας Ακρίβος
Ο Κώστας Ακρίβος (1958, Γλαφυρές Βόλου) έχει εκδώσει μέχρι στιγμής δώδεκα αφηγηματικά βιβλία, ετοίμασε τρεις ανθολογίες, συμμετείχε σε διάφορα συλλογικά έργα και πήρε μέρος στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Από το 1983 διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στην οποία διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. κατά τη διετία 2001-3. Αρθρογραφεί στον έ... Περισσότερα...
Μεταίχμιο
Βιβλίο Τελευταία νέα από την Ιθάκη
Συγγραφέας Κώστας Ακρίβος
Κατηγορία Μυθιστόρημα
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης-ρια Διονύσης Λεϊμονής

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Τελευταία από την  Ιθάκη, Κώστα Ακρίβου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τα «Τελευταία νέα από την Ιθάκη», θαρρώ είναι όπως ακριβώς μας τα «μεταφέρει» σήμερα ο Κώστα Ακρίβος στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια «επιβιώνει» ο Όμηρος, γιατί ακόμα διδάσκεται στα σχολειά μας, γιατί εξακολουθεί να εμπνέει ζωγράφους, γλύπτες, καρτουνίστες, κινηματογραφιστές, μικροτεχνίτες, ποιητές και πεζογράφους, γονιμοποιώντας τη σκέψη κι εξάπτοντας τη φαντασία τους… Γιατί πολύ απλά οι ήρωες του Ομήρου ζουν εσαεί, είμαστε εμείς οι ίδιοι, είναι αναγνωρίσιμοι στον κόσμο μας, γύρω μας, μας περιβάλλουν, συνομιλούμε μαζί τους, τους  συναναστρεφόμαστε, τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν ακόμα κι αν έχουν αλλάξει όνομα, χώρα, χώρο και χρόνο δράσης.

Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος με το βιβλίο του αυτό, «βάλλει κατά ριπάς» πυροδοτώντας τη σκέψη των αναγνωστών του, καθώς μας συστήνει τους ομηρικούς ήρωες με τις ιδιότητες, τον ψυχισμό, τα πάθη τους μέσα από τα έργα και τις ημέρες τους. Η θεά Αθηνά, ο Τηλέμαχος, η Πηνελόπη, ο Αχιλλέας, ο Μέντορας, ο Λαέρτης, η Καλυψώ, η Αντίκλεια, ο Ερμής και τόσοι άλλοι θεοί και ήρωες των επών του κρατώντας την ιδιοτυπία του ρόλου τους, όπως την όρισε ο ποιητής των ποιητών, εξακολουθούν να αναζητούν, να προστατεύουν, να αγωνιούν, να προλέγουν, να εξουσιάζουν, να υπηρετούν, να σκέπτονται, να κατανοούν, να αποδέχονται, να θυμώνουν, να μαγεύουν, να καρτερούν, να αγωνίζονται, να περιπλανώνται στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μας, διατρέχοντας τον χρόνο, κινούμενοι από παρόμοια πάθη και συναισθήματα.

Σε 24 μυθιστορίες γραμμένες με τη μαστοριά έμπειρου συγγραφέα κινούνται φυσικά και ανεμπόδιστα αντιμετωπίζοντας καταστάσεις και συνθήκες σύγχρονες μέσα σε ένα ουκ ευκαταφρόνητο βάθος αιώνων. Για τον Κώστα Ακρίβο οι ομηρικοί ήρωες ακόμα κι αν αλλάζουν χώρα, εθνικότητα, θρησκεία, καταγωγή, όνομα, ίσως και φύλο κινούνται μέσα σε νοητές γραμμές της ιστορίας, βάλλουν και βάλλονται ως άνθρωποι, ζωοποιούνται στη σκέψη μας κατασκευάζοντας «την ατομική τους «σχεδία», για να ξανοιχτούν στο πέλαγος της ιστορίας και να φτάσουν, άλλοι ναυαγοί και άλλοι σώοι ως τις μέρες μας», όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας στο εισαγωγικό σημείωμα του έργου του,  ένα έργο που καταδεικνύει πως στον Κώστα Ακρίβο δεν ταιριάζει η στατικότητα.

Έτσι με τη δική του «σχεδία» κατακτά νέες «Ιθάκες», εξελίσσεται, ανέρχεται συγγραφικά, ξαφνιάζει και γοητεύει ταυτόχρονα με την άνεση να χειρίζεται θαυμαστά τη γλώσσα κάθε εποχής, με το να μας μεταφέρει μέσα από μικροδιηγήσεις σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, γνωρίζοντας πώς να κατασκευάζει ήρωες αληθοφανείς, «πραγματικούς» και σμιλεμένους με της συγγραφικής τέχνης τη σμίλη και τον χρωστήρα. Όσο για τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου, είμαι βέβαιος πως «Τα τελευταία νέα από την Ιθάκη» θα τους χαροποιήσουν συνειδητοποιώντας πως θεοί και ήρωες του Ομήρου μοιράστηκαν ισάξια την αθανασία, τέτοια που αξίζει σε κάθε άρτιο καλλιτέχνημα και σε κάθε αυθεντικό δημιούργημα ανθρώπων και θεού.

Εύχομαι, αγαπητέ Κώστα, και τούτο το λογοτεχνικό σου σκαρίφημα να αντέξει στον παφλασμό των κυμάτων, με την αντένα του ψηλά, αφού ο Οδυσσέας, ο πολυπρόσωπος Οδυσσέας σου, ξέρει καλά να δαμάζει τα στοιχειά της φύσης και της ζωής.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα