Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Πού ανήκω επιτέλους;
Χρυσούλα Μελισσά - Χαλικιοπούλου Χρυσούλα Μελισσά - Χαλικιοπούλου
Η Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία και μετά την εκπόνηση του διδακτορικού της στο ΕΚΠΑ, με υποτροφία του Ιδρύματος "Α. Ωνάσης", εργάστηκε ως ψυχολόγος στην ΕΛΕΠΑΑΠ και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δίδασκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΤΕΦΑΑ), στη Σχολή Νηπιαγωγών και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θε... Περισσότερα...
Μ. Σιδέρης
Βιβλίο Πού ανήκω επιτέλους;
Συγγραφέας Χρυσούλα Μελισσά - Χαλικιοπούλου
Κατηγορία Παιδικό-Εφηβικό
Εκδότης Μ. Σιδέρης
Συντάκτης-ρια Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Το βιβλίο «Πού ανήκω επιτέλους;» της Χρυσούλας Μελισσά - Χαλικιοπούλου είχα την χαρά να το παρουσιάσω τον προηγούμενο μήνα στην κατάμεστη αίθουσα του Ιανού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα που μιλά για την αγάπη, την καλοσύνη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, δίχως να φοβάται να θίξει καυτά κοινωνικά θέματα όπως η υιοθεσία, το διαζύγιο, ο σχολικός εκφοβισμός και οι προκαταλήψεις μας, ή να στηρίξει τις αξίες της συνύπαρξης με κατανόηση κι αλληλεγγύη.

Πέρα από το άγγιγμα στην ψυχολογία της εφηβείας – η συγγραφέας δίδασκε για πολλά χρόνια ψυχολογία σε σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης - είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, που μας παρασύρει - μικρούς και μεγάλους - στο να ξανασκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας... απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις ενός σύγχρονου κόσμου που αλλάζει συνεχώς.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία προς την ενηλικίωση ενός μαύρου κοριτσιού, υιοθετημένου από μια λευκή οικογένεια. Η Αννέτα και ο συμμαθητής της ο Βασίλης - με τον οποίο θα γίνουν φίλοι μετά από μια προβληματική σχέση σχολικού εκφοβισμού - εκφράζουν έντονα την αγωνία για την αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Η αναζήτηση της ταυτότητας είναι μια επιτακτική ανάγκη στην ηλικία αυτή. Από τη μια μεριά οι κοινωνικές προκαταλήψεις και από την άλλη, η εγωκεντρική εσωστρέφεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ανασφάλεια που νιώθουν οι έφηβοι για τον εαυτό τους, την εικόνα του σώματός τους καθώς και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους αλλά και την οικογένειά τους, εντείνουν τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας τους. Οι δυο όμως ήρωες του εξαιρετικού βιβλίου της Χρυσούλας Μελισσά - Χαλικιοπούλου επιδεικνύουν μια γενναία και αποφασιστική στάση απέναντι στην επίλυση των προβλημάτων τους, χάρη και στη συμπαράσταση των οικογενειών τους.

Η συγγραφέας επιλέγει σοφά να δημιουργήσει ένα παιχνίδι ανάμεσα στον τρόπο που σκέφτονται οι ενήλικοι και τα παιδιά, ένα παιχνίδι που γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό με τις εξωτερικές και εσωτερικές αλλαγές που επέρχονται στους βασικούς ήρωες και τη ματιά τους στον κόσμο. Ο απλός, περιγραφικός και άμεσος λόγος στις αφηγήσεις της Αννέτας, εναλλάσσεται με έναν πυκνό, μεστό και στοχαστικό λόγο που χαρακτηρίζει την αφήγηση της νονάς της. Ο αναγνώστης παρασύρεται από το έξυπνο συνταίριασμα ανάμεσα στις δυο παράλληλες ζωές και τρόπους γραφής και βλέπει τα παιδιά να αλλάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν - όπως τα ταξίδια τους και η επαφή με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους, οι εφηβικοί τους έρωτες, οι αλλαγές στη δομή της οικογένειάς τους ή οι αρρώστιες που αγγίζουν ακόμα και τη νεαρή ηλικία - αλλά και τις επιδράσεις που δέχονται από τους ενηλίκους. Φυσικά αλλάζουν κι αυτοί μαζί με τα παιδιά κι έτσι τίποτα - σχέσεις, φιλίες κι έρωτες - δεν εξελίσσεται όπως αρχικά φαινόταν.

Στο τέλος του μυθιστορήματος, η συγγραφέας παραθέτει μια σειρά ερωτήσεων για συζήτηση στην τάξη ή την παρέα γύρω από την κεντρική θεματολογία, τα συναισθήματα ή τους προβληματισμούς που γεννιούνται στους νεαρούς αναγνώστες, ώστε να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, αξίες ζωής και απόψεις.

Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Η συγγραφέας – ψυχολόγος έχει προσέξει πολύ τη δράση, την πλοκή, τις σκέψεις και τα λόγια των ηρώων της. Ούτε μία λέξη για πέταμα... Θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών και των εκπαιδευτικών αλλά και όσων αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού ή κοινωνικών στερεότυπων.

Πολλά μπράβο στη συγγραφέα και στον εκδοτικό οίκο του Μιχάλη Σιδέρη που υποστήριξε την έκδοση του θαυμάσιου αυτού βιβλίου!

Περιμένουμε το επόμενο έργο της!

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα