Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα
Συντάκτης-τρια:
Κωνσταντίνος Μπούρας Κωνσταντίνος Μπούρας
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας του Βασιλείου γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα. Από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά (D.E.A.) στο πανεπιστήμιο Paris III. Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: "Ο πορφυρός ήλιος του έ... Περισσότερα...
Ηρόδοτος
Βιβλίο Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπούρας
Κατηγορία Ποίηση
Εκδότης Ηρόδοτος
Συντάκτης-ρια Αντώνης Σκιαθάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Συμφιλιωμένος με την οργή των λέξεων, δημιουργεί τις δικές του ισορροπίες με τη γλώσσα, σε όσα κείμενα ποιητικά, πεζογραφικά, κριτικά στοιχειώνει στο βίο του ο Κωνσταντίνος Μπούρας.

Ταξιδευτής στην ιστορία της έρημης πατρίδας, καταθέτει προς γνώσιν και επίγνωσιν, ποιήματα που αφηγούνται με τον τρόπο, που τα “παλιά σώματα”, τα “ξεγυμνωμένα δένδρα”, “Η υπερχείλιση της θάλασσας”, “η όγδοη διδασκαλία”, οριοθετούν το φως και παγιδεύουν τη μνήμη του θανάτου.

Δραματοποιεί, τις ιστορίες της ποίησης με διαχρονικές αξίες, αναστηλώνοντας μύθους παγκόσμιους, με τους κώδικες που ορίζει η ανθρωποκεντρική θεώρηση του ποιητή, που γνωρίζει σαφέστατα την καταγραφή της λογοτεχνικής αλήθειας με ολιστικό τρόπο.

Ατενίζει περήφανα τον τόπο των ποιητών, του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, μνημονεύοντας στα γραπτά του, τις αξίες αυτών των άξιων προγόνων μας που με πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην μνήμη των ήχων των λέξεων, ύμνησαν τα σπουδαία μα και τα άταιρα του βίου των ανθρώπων.

Πολυγραφότατος, ο αγαπημένος φίλος Κώστας Μπούρας, καταθέτει άξιο έργο προς μελέτη τόσο στην ποίηση όσο και στην κριτική θεώρηση της ποίησης του θεάτρου. Με τον Κωνσταντίνο βρεθήκαμε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γκίνη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκεί στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα στις συνελεύσεις των μηχανολόγων μηχανικών. Αρκετά μετά στη δεκαετία του ενενήντα συνεργαστήκαμε μέσα από τις σελίδες του λογοτεχνικού περιοδικού Ελί-τροχος που συνδιηύθυνα.

Τώρα είναι συνεργάτης μας σχεδιάζοντας δράσεις και συμμετέχοντας στο έργο του “Γραφείου Ποιήσεως”.

Σαράντα χρόνια λοιπόν συνοδοιπορώ με τον “ποιητή της ζωής” τον λάτρη της Ελληνικής Γης, τον υμνητή της αρχαίας ιστορίας Κωνσταντίνο Μπούρα. Συνομιλώ μαζί του με τρόπους που ορίζει η ποιητική και τα ποιήματα. Συνεπής εργάτης του λόγου, μάστορας όμως που γνωρίζει την τέχνη της αρματωσιάς των λέξεων υπηρετεί το κάλλος της ύπαρξής τους.

Γνώστης της ιστορίας πολλών εκ των σύγχρονων και ομότεχνων του ποιητών και όχι μόνο είναι μία κινητή βιβλιοθήκη αρχειακού υλικού για πρόσωπα, βιβλία και κυρίως καταστάσεις που “κόσμησαν” την Ελληνική λογοτεχνική σκηνή κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα έως σήμερα.

Το τελευταίο ποιητικό του μυθιστόρημα, “Δίκην Ποιητικού Ημερολογίου” με τίτλο “Τρία Άλφα, μια Ήττα κι ένα Ωμέγα”, μέσα από τις 357 ποιητικές ιστορίες που περιέχει, Αναστηλώνει την μνήμη της φιλοσοφικής Ελλάδας, Υμνεί τις διαχρονικές αξίες του ποιητικού γίγνεσθαι, αφηγείται τις ελευθερίες των λέξεων χωρίς την ειρωνεία του ηττημένου, αλλά με το κάλος του νικητή που ξέρει να αγαπά και να ερωτεύεται.

Για τον ποιητή Κωνσταντίνο Μπούρα “Άλλο ζωή κι άλλο επιβίωση” καθώς ασκούμενος στην “Ηρωική Αλήθεια” “Πετρωθείς Ίκαρος Έπεσεν” όπως αναφέρει ως θνητός που γνωρίζει για το κάλλος των τροπικών που κρύβουν οι φιλίες της ζωής μα και οι ενσαρκώσεις των μοιρολογιών στις ήττες της καθημερινότητας.

Η αναγεννησιακή του ιδιοσυγκρασία είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα καταθέσει και άλλα σπουδαία ποιήματα που με τον τρόπο τους θα κοσμήσουν τη σύγχρονη ποίηση δίνοντας όλα εκείνα που απαιτούνται για να τον κατατάξουν οι έχοντες την ευθύνη, στους άξιους.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα