Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Σκοτεινός αρκτικός
Συντάκτης-τρια:
Ian Makgkouair Ian Makgkouair
Ο Ίαν Μακγκουάϊρ μεγάλωσε κοντά στο Χαλ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Είναι ιδρυτής και συνδιευθυντής του Centre for New Writing του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Γράφει λογοτεχνικές κριτικές και μυθιστορήματα, ενώ ιστορίες του έχουν δημοσιευθεί στο Chicago Review, στο Paris Review κ.α. Το "The North Water" είναι το δεύτερό του ... Περισσότερα...
Ψυχογιός
Βιβλίο Σκοτεινός αρκτικός
Συγγραφέας Ian Makgkouair
Κατηγορία Ιστορία μυστηρίου
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης-ρια Έλενα Χουσνή

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ο Ίαν ΜακΓκουάϊρ στήνει ένα σκοτεινό θρίλερ. Σκοτεινό και παγωμένο όσο και το αρκτικό σκηνικό στο οποίο τοποθετεί το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Εκεί που το φαλαινοθηρικό «Volunteer»- το όνομα δείγμα του σκοτεινού χιούμορ του συγγραφέα- και το πλήρωμά του θα κληθεί να παλέψει με κάτι πολύ χειρότερο από το αδυσώπητο κρύο. Θα κληθεί να αναμετρηθεί με την σκοτεινιά των ηρώων και με την μέγγενη του οικονομικού κέρδους που βάζει στο ζύγι ανθρώπινες ζωές και χρήμα. Και βέβαια ο νικητής – όπως σχεδόν πάντα – είναι το δεύτερο.

Το «Σκοτεινός Αρκτικός» ψηφίστηκε από τους New York Times ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2016 ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2016.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου Πάτρικ Σάμνερ και Χένρι Ντραξ είναι φτιαγμένοι από υλικά δύο διαφορετικών κόσμων αλλά θα κληθούν να μοιραστούν την βλοσυρότητα ενός ταξιδιού στο οποίο μετέχουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο Χένρι Ντραξ είναι ο πρώτος ήρωας που μας συστήνεται στο βιβλίο και ήδη από την αρχή δεν έχει κανείς να περιμένει τίποτε καλό από αυτόν. Μέθυσος, βίαιος, ένας γεννημένος δολοφόνος που αντιμετωπίζει την αφαίρεση της ζωής σαν μια φυσιολογική αλληλουχία πράξεων όπου «το ένα φέρνει το άλλο» και άρα, κατά την εκτίμησή του, σε τίποτε δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλον. Σκοτεινός, λερός, ερεβώδης μοιάζει να «κουμπώνει» πολύ καλά σε όλες τις φαλαινοθηρικές σκηνές του βιβλίου όπου το αίμα ρέει άφθονο μαζί και η «μπόχα», πραγματική και ηθική, της αναζήτησης κέρδους.

Ο Πάτρικ Σάμνερ  μετέχει σε αυτό το ταξίδι για να επιβιώσει. Να κερδίσει, με εύκολο τρόπο θεωρεί, μερικά χρήματα, μέχρι να σκεφτεί το επόμενο βήμα του. Κυρίως όμως γιατί χρειάζεται ανάπαυλα από τις ζοφερές μνήμες που τον κυνηγούν. Θα καταφύγει στο φαλαινοθηρικό ως γιατρός του πληρώματος, κουβαλώντας στις αποσκευές του το χαρτί της απόταξής του από τον βρετανικό στρατό, την οριστική διάψευση των προσδοκιών του και το φορτίο της εικόνας ενός άψυχου παιδικού κορμιού. Θα μπει στο φαλαινοθηρικό προσδοκώντας μια «παράταση» χρόνου, παράταση στη λήψη αποφάσεων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και θα μετριάσει τον ψυχολογικό πόνο του με το λάβδανο και τη ραστώνη. Άλλωστε τι ευθύνες μπορεί να έχει ένας γιατρός σε ένα φαλαινοθηρικό;

Σκοτεινός Αρκτικός

Μετά τις συστάσεις των βασικών ηρώων γίνεται η σταδιακή αποκάλυψη του ρόλου του καθενός σε ένα παιχνίδι που έχει στηθεί πολύ καλά με πρωταγωνιστές έναν επιχειρηματία που ήδη σχεδιάζει το πρώτο του βήμα στην «νέα εποχή» - στην οποία το λίπος φάλαινας θα ηττηθεί από την παραφίνη- έναν καπετάνιο που επιδιώκει την τιμητική «οικονομική» αποστρατεία του, τριάντα περίπου άντρες που προσχωρούν στη γοητεία του επικίνδυνου ταξιδιού, από την απελπισία της έλλειψης επιλογών και την γοητεία του απροσδόκητου. Η πλοκή εξελίσσεται με αστραπιαία ταχύτητα. Όταν δεν είναι οι πράξεις των ηρώων, είναι η ίδια η ενέργεια του ταξιδιού που σε παρασύρει καθώς αποτελεί έναν κλιμακούμενο κίνδυνο ντυμένο στα άσπρα, λες και το άσπιλο του χρώματος εσκεμμένα θέλει να έρθει σε αντίθεση με το κόκκινο του ρέοντος αίματος, και το μαύρο που είναι πάντα παρόν ως συνθήκη και παράγοντας εξέλιξης της ιστορίας.

Η βία σοκάρει. Αλλά είναι η εσωτερική βία που σοκάρει περισσότερο. Σχεδόν «εξαφανίζεται» η φρικαλεότητα ενός πολέμου, αυτού στην Ινδία, από την βία ενός γιατρού που θυσιάζει τον Σάμνερ για να μην απειληθεί ο ίδιος. Και αναρωτιέσαι καθώς προχωράς το βιβλίο ποιο είδος βίας είναι χειρότερο; Αυτό της τυφλής βίας ενός πολέμου ή της εξόντωσης μιας φάλαινας ή η βία που κρύβει η ασυδοσία και η διαφθορά που μπορεί να έχει λιγότερα θύματα και να είναι πιο αναίμακτη αλλά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, δυσώδης.

Σκληρές εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. Εικόνες πολέμου, εξόντωσης φαλαινών, και κυρίως στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εικόνες της μάχης επιβίωσης στους αρκτικούς παγετώνες, όταν το «Volunteer» βουλιάζει αφήνοντας το πλήρωμά του έρμαιο της ασύδοτης φιλοχρηματίας και του αδυσώπητου κρύου. Και εκεί θα έρθει το απόγειο της ανθρώπινης τρέλας. Πανικός, πρωτόγονα ένστικτα, ο σώζων εαυτόν σωθήτω, όλα μπαίνουν στη ζυγαριά της επιβίωσης. Ο Σάμνερ θα διαψεύσει τις προβλέψεις όλων και θα σωθεί. Με μεγάλο, ωστόσο, τίμημα. Το φορτίο που κουβαλούσε στην αρχή της ιστορίας, ολοένα και μεγαλώνει. Και στο τέλος της ιστορίας παραμένει δυσβάστακτο, παρά την φαινομενική λύτρωσή του.

Το «Σκοτεινός Αρκτικός» είναι ένα βιβλίο όπου η ανθρώπινη κτηνωδία ξεδιπλώνεται σε κάθε σκηνή του ακόμη και εκεί που η ηρεμία μοιάζει να πρωταγωνιστεί. Σκληρό και ευφυές αφού η βία μοιάζει να είναι το πρόσχημα για την ίδια την καταδίκη της. Και αν η ποσότητα του αίματος είναι τρομακτική, τελικά μοιάζει ασήμαντη μπροστά στην καταχνιά της ανθρώπινης ψυχής. Ο άνθρωπος, γενικά ο άνθρωπος- ήρωας και αναγνώστης – δοκιμάζει τα όριά του σε κάθε σχεδόν σκηνή όπου ο ωμός ρεαλισμός τον φέρνει αντιμέτωπο με βασικά ερωτήματα επιβίωσης. Την ίδια στιγμή η αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση, προαιώνιο και συνεχές ζητούμενο, προκύπτει ως βασικό θέμα της ιστορίας. Ο Ίαν ΜαγκΚουάϊρ δεν αφήνει ούτε στιγμή τους ήρωες ή τους αναγνώστες να αφεθούν σε μια έστω και μικρή ραστώνη. Βομβαρδίζει ανελέητα με ρεαλισμό και κυνικότητα αλλά και μια ευαισθησία που αναδύεται ως αντίπαλον δέος. Η κόλαση σε αυτό το βιβλίο είναι λευκή, ολόλευκη. Η λύτρωση, η κάθαρση είναι κι αυτή κατά κάποιο τρόπο ντυμένη στα χρώματα του λευκού. Αλλά του παγωμένου λευκού!

Σκοτεινός Αρκτικός

Ο ΙΑΝ ΜΑΚΓΚΟΥΑΪΡ μεγάλωσε κοντά στο Χαλ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Είναι ιδρυτής και συνδιευθυντής του Centre for New Writing του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Γράφει λογοτεχνικές κριτικές και μυθιστορήματα, ενώ ιστορίες του έχουν δημοσιευθεί στο Chicago Review, στο Paris Review κ.ά. Το ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΣ είναι το δεύτερό του μυθιστόρημα.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα