Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Εντιμότατα λαμόγια
Συντάκτης-τρια:
Θάνος Δραγούμης Θάνος Δραγούμης
Ο Θάνος Δραγούμης γεννήθηκε το 1965. Έχει γράψει δώδεκα μυθιστορήματα ενηλίκων και τρία παιδικά. Αλλά όχι με αυτό το όνομα. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Εσχάτως θητεύει και ως κειμενογράφος σε εφημερίδες και διαφημιστικές εταιρίες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.... Περισσότερα...
Μεταίχμιο
Βιβλίο Εντιμότατα λαμόγια
Συγγραφέας Θάνος Δραγούμης
Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης-ρια Έλενα Χουσνή

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!
Θεσσαλονίκη 1998
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Καρατζάς ξυλοφορτώνεται μέχρι θανάτου κι αιμορραγεί ακατάσχετα από την κομμένη μύτη του για να μην τη χώνει εκεί που δεν πρέπει.

Αθήνα 2010
Ο ειδικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. Παύλος Ηλιάδης εξαφανίζεται μετά από ένα δείπνο με λύκους ενδεδυμένους προβιές: πολιτικάντηδες, δημοσιογράφους, Ρώσους επενδυτές. Έπεσε θύμα απαγωγής; Δολοφονήθηκε; Ή μήπως η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη;

Ο δικηγόρος Μίλτος Μαρνέρης προσπαθεί ν` ανακαλύψει τα ίχνη του φίλου του μπαίνοντας σ` έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, σπαρμένο με κομμένες κάννες, κομμένα δάχτυλα και κομμένα λαρύγγια.

Μοναδική του σύμμαχος, η χυμώδης τηλεοπτική περσόνα και ερωμένη του υφυπουργού Οικονομικών Έλλη Καμπάνη που αλλάζει στρατόπεδο εν μια νυκτί με έναν και μόνο στόχο: ν` αποδείξει πώς η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται καυτό σαν την ίδια.

Όποιος έχει παρακολουθήσει το ελληνικό πολιτικό προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στο βιβλίο του Θάνου Δραγούμη γνωστά μονοπάτια, να υποψιαστεί ότι οι διαδρομές διαφθοράς που περιγράφονται στο βιβλίο κάπως έτσι διακλαδίζονται στα κρυφά μονοπάτια της εξουσίας, και πως οι πρωταγωνιστές θα μπορούσαν με μικρές παραλλαγές να είναι πρόσωπα του αληθινού μας κόσμου. Υπό το πρίσμα αυτό, το βιβλίο αποτελεί μια αναπαραγωγή των όσων σχεδόν σε κάθε σαθρό πολιτικό σύστημα ανθούν και καθείς μπορεί να γίνει θύμα τους αν, παρ' ελπίδα, σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των σκοτεινών πρωταγωνιστών. Το στοίχημα λοιπόν για τον συγγραφέα ήταν να πάρει τα υλικά που είναι γνωστά και να «χτίσει» μια ιστορία στέρεη. Και εν πολλοίς το έχει καταφέρει περίφημα.

Ποια είναι τα υλικά αυτά; Διαφθορά, άνθρωποι της εξουσίας που κινούν αδιαφανή νήματα, σκάνδαλα, ρώσικη μαφία, «φερέλπιδες» πολιτικοί για τους οποίους ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... Ο Θάνος Δραγούμης στις σελίδες του βιβλίου του περιγράφει μια ρώσικη ρουλέτα με την οποία οι καλοί αναμετρώνται αλλά οι κακοί γνωρίζουν σε ποια θαλάμη βρίσκεται η σφαίρα κι έτσι μπορούν να την αποφύγουν. Τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου, κρατούν έναν ρυθμό γρήγορο, όπου οι ήρωες και η δράση τους εναλλάσσονται συνεχώς δημιουργώντας μια αίσθηση ζάλης σε ορισμένα σημεία.

Ο δικηγόρος Μίλτος Μαρνέρης θα βρεθεί σε αδιέξοδο όταν ο καλύτερός του φίλος και κουμπάρος Παύλος Ηλιάδης, ειδικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε.. θα εξαφανιστεί. Λίγο μετά το πτώμα του θα ανακαλυφθεί με τρόπο που αμαυρώνει όλη την ζωή του. Ο Μαρνέρης θα αρνηθεί την «σκύλευση» - όπως είναι πεπεισμένος ότι συμβαίνει – του σώματός του και θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη έρευνα για την ανακάλυψη της αλήθειας, τελώντας σε άγνοια κινδύνου. Ανέλπιστη σύμμαχός του θα προκύψει η Έλλη Καμπάνη, ερωμένη Υπουργού, που ευελπιστεί ότι το «κρεβάτι» θα της εξασφαλίσει την πολυπόθητη δημοσιογραφική καριέρα. Θα προδοθεί και όταν ανακαλύψει ότι προορίζεται να ριχτεί στον λάκκο των λεόντων σαν ένα κομμάτι κρέας θα επιλέξει την εκδίκηση.

Μαρνέρης και Καμπάνη θα γίνουν σύμμαχοι, αγνοώντας την δύναμη των αντιπάλων τους και τους κινδύνους που οι επιλογές τους εγκυμονούν για την ίδια την ζωή τους. Όποιος επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια, εξαφανίζεται ή πεθαίνει. Ένα αδίστακτο κύκλωμα αποτελούμενο από πανίσχυρους υπουργούς, δημοσιογράφους, μαφιόζους, επιχειρηματίες, ΜΚΟ και παραθρησκευτικές οργανώσεις έχει στήσει το παιχνίδι τόσο καλά που είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο. Ωστόσο, σιγά – σιγά θα αποκαλυφθεί παρασύροντας την σκακιέρα της εξουσίας και της διαφθοράς στην πλήρη, σχεδόν, διάλυσή της. Υπό αυτή την έννοια το βιβλίο οδηγεί στην κάθαρση και σου αφήνει μια γεύση αισιοδοξίας. Επίσης, σου αφήνει την αίσθηση ότι ο Θάνος Δραγούμης είναι γνώστης των πολιτικών διαδρομών αλλά και της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής σκηνής. Μόνη ένσταση η «μετάλλαξη» της δημοσιογράφου Καμπάνη που φαντάζει όχι και τόσο πιστευτή και αδυνατίζει την ιστορία. Ωστόσο, το βιβλίο δεν σου αφήνει περιθώριο να το αφήσεις από τα χέρια σου. Επίσης, σε οδηγεί να κατανεύσεις στον εαυτό σου, αναγνωρίζοντας γνωστά πρόσωπα, συνθήκες και παιχνίδια. Από αυτά που έχουμε παρακολουθήσει, ουκ ολίγα, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και διεθνώς.

Τα βιβλίο είναι ρεαλιστικό, σκληρό, ανησυχητικά αληθινό αλλά και ευοίωνο με την έννοια ότι στη μάχη με το απόλυτο κακό, η χαραμάδα μοιάζει τελικά να είναι αρκετά μεγάλη για να κερδίσει, έστω και οριακά.

Τα «εντιμότατα λαμόγια» δεν είναι παρά οι λύκοι που ενδεδυμένοι την προβιά του προβάτου ευαγγελίζονται το καλό, ενώ απεργάζονται το κακό. Είναι όλοι αυτοί οι δήθεν «Μεσσίες» που η εποχή μας και η κοινωνία μας έχει πλέον ξεβράσει αλλά μόνο αφού τους άφησε να διαλύσουν σχεδόν τα πάντα. Και είναι ακόμη όσοι, συνεχίζουν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι, απλώς πιο προσεκτικά αποφεύγοντας τους υποψιασμένους της εποχής. Γιατί οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται και την αναμπουμπούλα ο Θάνος Δραγούμης την περιγράφει με αληθοφάνεια και ρεαλιστικότητα.

«Ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Έχει τους ηγέτες και τους πολιτικούς που τους αξίζουν». Φράση από το βιβλίο. Ή μήπως όχι;

__________________
Θάνος Δραγούμης είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Με αυτό έχει εκδώσει τα αστυνομικά μυθιστορήματα «Σφαγείο Σαλονίκης» (2011) και «Μαύρη αυγή» (2013).

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα