Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα
Συντάκτης-τρια:
Λευτέρης Παπακώστας Λευτέρης Παπακώστας
Ο Λευτέρης Παπακώστας κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Αθήνα. Υπηρέτησε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια δίδαξε στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων, από όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη διεύθυνση σε Λύκεια της περιοχής της Αττικής μέχρι το τέλος της θητείας του στη δ... Περισσότερα...
Αγγελάκης
Βιβλίο Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα
Συγγραφέας Λευτέρης Παπακώστας
Κατηγορία Δοκίμιο ιστορίας
Εκδότης Αγγελάκης
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για έναν άνθρωπο που προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις κατά την διάρκεια της διακυβερνήσεώς του αποτελεί το πόνημα του ιστορικού Λευτέρη Παπακώστα.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν τον Ιωάννη Καποδίστρια ως έναν σημαντικό άνθρωπο και επιτυχημένο κυβερνήτη, αλλά δεν έλειψαν και εκείνοι που τον θεώρησαν δυνάστη και τύραννο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη.

Στο πρώτο μάς περιγράφει τον Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή του πορεία, όταν χειρίστηκε ως υπουργός εξωτερικών του τσάρου σημαντικά θέματα όπως την κατάσταση στην Ελβετία ή το θέμα της Γαλλίας μετά την απομάκρυνση του Ναπολέοντα.

Στο δεύτερο μέρος έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος και πως αυτός ο σημαντικός διπλωμάτης δεν κατάφερε να δείξει ένα διπλωματικό προσωπείο κατά την διάρκεια της διακυβερνήσεώς του παρά το γεγονός ότι άφησε σημαντικό έργο κατά την διάρκειά της.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσεγγίζει συνολικά την εικόνα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας μας και τολμά να δείξει τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία του.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Το βιβλίο "Ένας Κυβερνήτης για την Ελλάδα" είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στον πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Μια προσωπικότητα της οποίας η πολιτική και οι επιλογές προκάλεσαν διθυραμβικά σχόλια, αλλά και επικρίθηκαν δριμύτατα, τόσο από την αντιπολίτευση της εποχής, όσο και από μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστοριογραφίας.

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα, το έργο, την πολιτική και τις επιλογές του Ιωάννη Καποδίστρια, τον οποίο ο Δημήτριος Βερναρδάκης χαρακτηρίζει "πρόσωπο άγνωστον εις ημάς" και εκατόν ογδόντα έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, να προβληματίζει, αλλά και να γοητεύει ταυτόχρονα.

Ήταν τελικά ο Καποδίστριας αυτός ο μεγάλος πολιτικός που τίμησε, αλλά και μίσησε η ευρωπαϊκή διπλωματία για τις εξαίρετες δυνατότητές του ή το πρόσωπο που ο "ΑΠΟΛΛΩΝ" του Αναστάσιου Πολυζωίδη αποκαλεί απαξιωτικά "τύραννο και δυνάστη" και εξήγειρε εναντίον του την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της επαναστατημένης Ελλάδας;

Σε όλες αυτές τις απορίες το βιβλίο επιχειρεί να δώσει πειστικές απαντήσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις τόσο αυτών που θέλουν μάρτυρα τον Καποδίστρια, όσο και εκείνων που τον κατακρίνουν ως αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τύραννο. Είναι όμως μία πολύχρονη, ενσυνείδητη προσπάθεια που δε στοχεύει στην "αγιοποίησή" του, αλλά να γνωρίσει σε βάθος τον μεγάλο πολιτικό στο αναγνωστικό κοινό και να το βοηθήσει να αξιολογήσει την προσφορά του, αν υπάρχει, στην Ελλάδα στα πρώτα βήματα του ελεύθερου βίου της.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα