Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Από τον Οκτώβρη στον Στάλιν
Συντάκτης-τρια:
Χρήστος Κεφαλής Χρήστος Κεφαλής
Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Άρθρα του για ποικίλα πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά θέματα έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε αριστερές εφημερίδες (Αυγή, Εποχή) και περιοδικά (Πολίτης, Δαίμων της Οικολ... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Βιβλίο Από τον Οκτώβρη στον Στάλιν
Συγγραφέας Χρήστος Κεφαλής
Κατηγορία Δοκίμιο - Ιστορία
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη μας παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο Χρήστος Κεφαλής.

Επιχειρεί ένα οδοιπορικό ξεκινώντας λίγο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και μας οδηγεί στην γραφειοκρατεία που την οδήγησε ο Στάλιν εκφυλίζοντας ουσιαστικά την επανάσταση και οδηγώντας τη μερικά χρόνια αργότερα στη πτώση της.

Το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη του 1917, με την επανάσταση και με τον εμφύλιο, έως τον θάνατο του Στάλιν είναι η περίοδος που εξετάζεται και μέσα από τέσσερα δοκίμια ο συγγραφέας τεκμηριώνει τις θέσεις του για τα εγκλήματα που έκανε ο Στάλιν τόσο εναντίον πολιτικών του αντιπάλων μέσα στο κόμμα, όσο κει εναντίον της διανόησης και των καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετούς μελετητές.

Πώς νίκησε η Οκτωβριανή Επανάσταση; Και γιατί απέτυχε το εγχείρημα του Οκτώβρη; Υπήρχε κάτι σύμφυτα λαθεμένο ή αυταρχικό στο μαρξισμό, τον μπολσεβικισμό και τη θεωρητική παράδοση του Λένιν; Η σταλινική βαρβαρότητα ήταν άραγε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα τους;

Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνονται τα δοκίμια της παρούσας μελέτης. Αξιοποιώντας μαρτυρίες για τον Οκτώβρη, αλλά και τη σύγχρονη ιστορική φιλολογία, ο Χρήστος Κεφαλής αντικρούει τις κυρίαρχες αυτές απόψεις. Επιχειρηματολογεί ότι ο Στάλιν προώθησε μια διαδικασία γραφειοκρατικού εκφυλισμού, που αντέστρεψε και αρνήθηκε τις ιδέες και τους καρπούς της επανάστασης σε όλους τους τομείς, από τη μαρξιστική θεωρία και τις επιστήμες ως την κουλτούρα και τις εθνικές σχέσεις.

Το βιβλίο παρουσιάζει τις εμπειρίες της επανάστασης και του εμφυλίου, και τις εξελίξεις στην ΕΣΣΔ σε διάφορα πεδία, από τη δεκαετία του 1920 ως το θάνατο του Στάλιν, περιλαμβάνοντας πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα