Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Πρόσφυγες στο νομό Πέλλας 1912-1967
Συντάκτης-τρια:
Αγνή Κολιαδήμου Αγνή Κολιαδήμου
Η Αγνή Κολιαδήμου γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού διπλώματος στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη μελέτη του ελληνισμού της Ανατολής, των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων του προσφυγικού ζητήματος, καθώς κ... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Βιβλίο Πρόσφυγες στο νομό Πέλλας 1912-1967
Συγγραφέας Αγνή Κολιαδήμου
Κατηγορία Ιστορικό δοκίμιο
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και ένα θέμα αρκετά σημαντικό μας παρουσιάζει στη μελέτη της αυτή η Αγνή Κολιαδήμου. Αναφέρεται στους πρόσφυγες που έφτασαν στο νομό Πέλλας την περίοδο από το 1912 έως και το 1967.

Ξεκινά από τη περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, όταν οι μετακινήσεις των πληθυσμών ήταν αρκετά έντονες εξ αιτίας των βαλκανικών πολέμων, συνεχίζει με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη μικρασιατική καταστροφή, τότε έγινε οργανωμένα η αναταλλαγή πληθυσμών και φτάνει έως τη περίοδο της χούντας.

Πολλοί ήταν οι πρόσφυγες που έφτασαν στο νομό και από πολλές περιοχές, Θράκες από την ανατολική Θράκη και την ανατολική Ρωμυλία, Πόντιοι και μικρασιάτες.

Στη μελέτη της η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα πολύπλευρα, μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν αυτοί οι πληθυσμοί στο νομό, πως επηρέασαν τους ντόπιους, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης τους, τον ρόλο που έπαιξαν στη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Ερευνώνται πολύπλευρα οι συνθήκες ενσωμάτωσής τους στον κοινωνικό ιστό της περιοχής, τόσο τον αστικό όσο και τον αγροτικό, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, και τις προσπάθειες επίλυσής τους.

Πρόκειται για μια μελέτη που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των προσφύγων στη Πέλλα και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Η προσφυγοποίηση των ελληνο - χριστιανικών πληθυσμών που κατοικούσαν στις βαλκανικές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την «καθ’ ημάς» Ανατολή και τα ρωσικά – σοβιετικά εδάφη από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων ως τη δεκαετία του 1960 με αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Καταστροφή προκάλεσε μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις και δημιούργησε νέα κοινωνικά δεδομένα στο ελληνικό κράτος. Στην εργασία αυτή επιχειρείται η συστηματική καταγραφή των προσφυγικών ομάδων που εγκαταστάθηκαν στον νομό Πέλλας από το 1912-13 ως τη δεκαετία του 1960, καθώς και η παρουσίαση της ζωής στην περιοχή αυτή πριν την έλευσή των προσφύγων, ώστε να διαφανούν οι μεταβολές που συντελέστηκαν στην τοπική κοινωνία. Καταγράφονται επίσης αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες και η επίδραση που άσκησαν σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των πρώτων 50 χρόνων της παρουσίας τους στον νομό αυτό.
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα