Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Μικρό ημερολόγιο συνόρων
Συντάκτης-τρια:
Gazmend Kapllani Gazmend Kapllani
Ο Γκαζμέντ Καπλάνι γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Λούσνια της Αλβανίας. Τον Ιανουάριο του 1991 πέρασε τα σύνορα με την Ελλάδα περπατώντας μαζί με ένα καραβάνι ανθρώπων. Στην Ελλάδα έκανε όλα τα είδη των δουλειών που κάνει ο κάθε μετανάστης για να επιβιώσει: οικοδόμος, λαντζιέρης, περιπτεράς. Ταυτόχρονα, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτορας Ιστορίας και Πολιτικής ... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Βιβλίο Μικρό ημερολόγιο συνόρων
Συγγραφέας Gazmend Kapllani
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε το συγκεκριμένο βιβλίο στην Ελλάδα, ήταν η εποχή που οι Αλβανοί άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία μέσα από πολλά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Ήταν οι πρώτες στιγμές ελευθερίας που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι μετά τη πτώση του καθεστώτος Χότζα.

Τις περιπέτεις αυτές μας περιγράφει στο βιβλίο αυτό και δίνει ιδιαίτερη βάση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όταν πηγαίνουν σε άλλη χώρα.

Και στέκεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση που είχαν από τους Έλληνες, αντιμετώπιση κάθε άλλο παρά ανθρώπινη, καθώς τους φόρτωναν πολλά από τα εγκλήματα που συνέβαιναν εκείνη την εποχή στη χώρα και τους χρησιμοποιούσαν για αρκετές δουλειές με ελάχιστο μεροκάματο.

Είχε περάσει η εποχή που ο λαός μας είχε μεταναστεύσει στην Αμερική και σε άλλες χώρες και αντιμετωπιζόντουσαν ως οι dirty Greeks, ζούσαμε σε μια εποχή πλαστής ευμάρειας και χρειαζόμασταν κάποιους άλλους για να δείξουμε την υποτιθέμενη ανωτερότητά μας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γίνεται και πάλι επίκαιρο καθώς νέα κύματα προσφύγων έρχονται στη χώρα μας και θα πρέπει να αναλογιστούμε τον ρόλο της χώρας μας στο σταυροδρόμι που βρίσκεται.

Το σύνδρομο των συνόρων είναι ένα είδος "αρρώστιας", που δεν υπάρχει καν στον κατάλογο των αναγνωρισμένων ψυχικών διαταραχών. Το μυθιστόρημα αυτό μιλά ακριβώς για την αρρώστια αυτή. Με δυο διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, μιλά για τα σύνορα του ολοκληρωτισμού, της φυγής, της ενοχής, του έρωτα, της ελπίδας, της συνύπαρξης, της άδειας παραμονής, της μετανάστευσης.

Στο "Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων" δε συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο - και ταυτόχρονα συμβαίνουν τα πάντα. Ο πρωταγωνιστής αφηγείται την πρώτη επαφή με μια ξένη χώρα (την Ελλάδα) μιας παρέας Αλβανών μεταναστών που μετά την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Ε. Χότζα περνούν με τα πόδια τα ελληνοαλβανικά σύνορα στις αρχές του ’90. Είναι μια αφήγηση όπου το δράμα και η τραγωδία συνυπάρχουν με το μαύρο χιούμορ και τη λυτρωτική αυτοειρωνεία. Από τότε που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006, το "Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων" έχει γίνει λογοτεχνικό σημείο αναφοράς για κάποια από τα πιο καυτά θέματα των ημερών, τα σύνορα και τη μετανάστευση. Ένα από τα πιο επίκαιρα βιβλία της εποχής μας.

Πέρασα τα σύνορα μιας ξένης χώρας, της Ελλάδας, στις 15-10-1991. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τα σύνορα μιας άλλης χώρας και η πρώτη φορά επίσης που έβλεπα τα σύνορα της πατρίδας μου: τα έσχατα όρια ενός κόσμου που ίσως μας είχε πετάξει έξω από το χρόνο, έξω από τον κόσμο. Στην επιχείρηση φυγής νόμιζα πως θα ήμουν μόνος, βρέθηκα όμως να βαδίζω με ένα καραβάνι ανθρώπων... ... Στο συνοριακό φυλάκιο, από την αλβανική πλευρά, μας περίμεναν τέσσερις στρατιώτες με Καλάσνικοφ και ο αξιωματικός, ο οποίος μας κοιτούσε με ένα βλέμμα που φανέρωνε κάτι ανάμεσα σε περιφρόνηση και θυμό.

Ο αξιωματικός: "Πού πάτε;" Μια φωνή: "Να φύγουμε...." Ο αξιωματικός: "Ποιος μίλησε;" (Σιωπή) Ο αξιωματικός: "Έχετε διαβατήρια;" Μια φωνή: "Μας δώσατε εσείς διαβατήρια;" Ο αξιωματικός: "Ποιος μίλησε;" (Σιωπή) Ο αξιωματικός: "Ξέρετε ότι μπορεί να περάσετε χειρότερα εκεί που θα πάτε;" Μια φωνή: "Ας φύγουμε και ας περάσουμε..." Ο αξιωματικός: "Εντάξει τότε, όποιος θέλει μπορεί να περάσει...".
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα