Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Στη φωτεινή πλευρά του δρόμου
Συντάκτης-τρια:
Dina Rubina Dina Rubina
Η Ντίνα (Ιλίνιντσνα) Ρούμπινα, Ρωσίδα με εβραϊκές ρίζες, γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας το 1953. Είναι κόρη του ζωγράφου Ίλγια Νταβίντοβιτς Ρούμπιν από το Χάρκοβο της Ουκρανίας και της ιστορικού Ρίτα Αλεξάντροβνα Ζουκόφσκι από την Παλτάβα. Η μητέρα της οδηγήθηκε στα μετόπισθεν στα δεκαεπτά της στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο ... Περισσότερα...
Λέμβος
Βιβλίο Στη φωτεινή πλευρά του δρόμου
Συγγραφέας Dina Rubina
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λέμβος
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω μικρούς εκδοτικούς οίκους να προσφέρουν σημαντικούς συγγραφείς οι οποίοι είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ρωσίδα, εβραϊκής καταγωγής, συγγραφέας Ντίνα Ρούμπινα, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς, με σημαντικά βραβεία στο ενεργητικό της.

Γεννήθηκε το 1953 στην Τασκένδη και από το 1990 ζει και εργάζεται στην Ιερουσαλήμ. Χρειάστηκε 26 χρόνια για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο και μόλις ολοκληρώθηκε τιμήθηκε με το βραβείο σημαντικό βιβλίο στη Ρωσία, ενώ μεταφέρθηκε και στις τηλεοπτικές οθόνες.

Πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο, καθώς μπορούμε να δούμε μέσα στο βιβλίο τη συγγραφέα ως έναν από τους αφηγητές του, ενώ υπάρχουν πολλοί άλλοι αφηγητές, οι οποίοι μπορούν να απεικονίσουν αρκετά ανάγλυφα τη κατάσταση που επικρατούσε στη πόλη της Τασκένδης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως και τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η Τασκένδη ήταν όλα αυτά τα χρόνια μια πολυπολιτισμική πόλη, όπου όλες οι φυλές, Ρώσοι, Εβραίοι, Έλληνες, Ουζμπέκοι, Ιάπωνες, Γερμανοί, μπορούσαν να συνυπάρχουν σε ένα χωνευτήρι που επηρεάζει τη Βέρα, την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου που προσπαθεί να κρατηθεί μέσα στο χωνευτήρι αυτό, μετατρέποντας τα βιώματά της σε πίνακες ζωγραφικής.

Η αφήγηση είναι αρκετά μοντέρνα, με αρκετές μεταβάσεις από το παρελθόν στο παρόν και αντίστροφα, και κάποια σημαντικά γεγονότα όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ή ή ο σεισμός που έγινε τη δεκαετία του 60 σηματοδοτούν τη χρονική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι αρκετά πειστικοί δίνοντας μια εικόνα έντονου ρεαλισμού στο βιβλίο. Μέσα από το δημιούργημα της η Ρούμπινα μεταφέρει την Τασκένδη στον χώρο του μύθου, καθώς αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή με τις αλλαγές, θετικές και αρνητικές, που υπήρξαν.

Η Ντίνα Ρούμπινα είναι μια σύγχρονη Ρωσίδα συγγραφέας, που γεννήθηκε στη Σοβιετική Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1953, στην πόλη όπου εντέλει εγκαταστάθηκε η μητέρα της μετά από μετακίνηση στα ανατολικά λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μυθιστόρημα αυτό μοιάζει με βιωματικό μωσαϊκό. Η συγγραφή του, όπως λέει η ίδια η συγγραφέας, κράτησε είκοσι έξι χρόνια. Οι Έλληνες της Τασκένδης θα αναγνωρίσουν κομμάτια από την καθημερινότητά τους και θα αναπολήσουν γλυκόπικρα εκείνα τα χρόνια.

Έλληνες, Εβραίοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Τατζίκοι, Ιάπωνες, Γερμανοί. Αριστοκράτες, πλούσιοι γεωργοί, εγκληματίες, καθηγητές, πόρνες. Μια Βαβυλώνα, ένα χωνευτήρι ανθρώπων που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη Βέρα, τη βασική ηρωίδα, κόρη της Κάτιας, που είναι βουτηγμένη στο έγκλημα. Η Βέρα, ένα αγνό και εσωστρεφές πλάσμα, κάθε τι που βιώνει το μετατρέπει σε πίνακα. Παρατηρεί τους ανθρώπους όπως ο ζωγράφος το μοντέλο του. 

Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση που αρχίζει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και κλείνει με την οριστική πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η ονομασία του βιβλίου είναι παρμένη από το τραγούδι του Αμερικανού συνθέτη Jimmy McHugh (1894-1969) που την είχε στοιχειώσει στην εφηβική της ηλικία. 

Η έκδοση του βιβλίου έγινε το 2006. Ακολούθησαν τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, βραβεία, πολλές τιμές και μετάφραση του βιβλίου σε πολλές γλώσσες.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα