Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Για μια χούφτα αλεύρι
Συντάκτης-τρια:
Σωτήριος Μάιπας Σωτήριος Μάιπας
Ο Σωτήριος Γ. Μάιπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και μεγάλωσε στην Αίγινα. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνέχεια των σπουδών του περιλαμβάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Απασχολείτ... Περισσότερα...
Μιχάλη Σιδέρη
Βιβλίο Για μια χούφτα αλεύρι
Συγγραφέας Σωτήριος Μάιπας
Κατηγορία Ιστορικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μιχάλη Σιδέρη
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Κόκκοι αλεύρι πέφτουν καρτερικά σε μία χούφτα ανθρώπινη… κόκκοι που συνθέτουν το σύμβολο του φασισμού.
Ένα υπέροχο εξώφυλλο, ένας εύστοχος τίτλος
«ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙ»
Άραγε μία χούφτα αλεύρι μπορεί να κατατροπώσει το ναζιστικό ιδεώδες;

Πόσοι κόκκοι αλήθειας υπάρχουν σε αυτήν την εικόνα;

Σαν μία κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους ξετυλίγεται η ιστορία του βιβλίου ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙ του Αιγινήτη συγγραφέα ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΙΠΑ που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι από τις εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ.

Ένα συγκινητικό ταξίδι στον χρόνο που τα έχει όλα, πλούσια ιστορικά στοιχεία, αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας του συγγραφέα, αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν στερήσεις, κακουχίες, την κατοχική πείνα, πρωτόγνωρες καταστάσεις, που όμως, δε στάθηκαν ικανές να τους λυγίσουν, αλλά με αυτοθυσία, πολέμησαν ενωμένοι σαν μια γροθιά, απέναντι στους άνανδρους και θρασύδειλους Γερμανούς κατακτητές.

Β' Παγκόσμιος πόλεμος και γινόμαστε μάρτυρες δραματικών καταστάσεων που έλαβαν χώρα, στο νησί του Σαρωνικού, την Αίγινα, ένα νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γεωγραφικής θέσης για τις κατοχικές δυνάμεις, λόγω των ναυτικών του οχυρών, απομεινάρια των οποίων μαρτυρούνται και στις μέρες μας, τόσο στα βορειανατολικά του νησιού, στην περιοχή του Τούρλου, όσο και νοτιοανατολικά, στην περιοχή της Πέρδικας.

Η βιωματική προσέγγιση των τόπων αυτών από τον συγγραφέα, από τα μαθητικά του χρόνια, ήταν στοιχεία καθοριστικά να τον παροτρύνουν να συγγράψει το βιβλίο ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙ, όπως και οι προσωπικές διηγήσεις των γεροντότερων κατοίκων, στενάχωρες ιστορίες, ποτισμένες με αίμα και πόνο ψυχής!

Ιστορικά στοιχεία, ενδεδυμένα με τον απαραίτητο μυθοπλαστικό μανδύα, αποτελούν μία αυθεντική γκραβούρα της εποχής, συνθέτουν ένα ιστορικό ηθογραφικό μυθιστόρημα που σκιαγραφεί αρχικά, την πολιτική κατάσταση στα πρώτα χρόνια ανόδου του Χίτλερ στο Βερολίνο, που σημαδεύτηκε με την καύση των βιβλίων των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της πνευματικής διανόησης, το περιεχόμενο των οποίων δεν κολακεύει ιδιαίτερα το γερμανικό φρόνημα.

Θεατής της μαζικής καύσης των βιβλίων ήταν και ο Γιόζεφ, -γιος του Φόντριχ Κράους, ενός «ανθρωποφάγου» αξιωματικού των Ναζί-, ο οποίος, αν και μέλος της σκληροτράχηλης ναζιστικής νεολαίας, είναι ένας νέος με ήθος και ευγενικά αισθήματα, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και των φιλοσόφων της.

Με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, ο Φόντριχ διορίζεται διοικητής του Τούρλου, στην Αίγινα. Στενός φίλος και συνεργάτης του Χίτλερ ακολουθεί μία απάνθρωπη τακτική, κατά την επίβλεψη και τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο χωριό, λεηλατεί τα πάντα, αφήνοντας τους νησιώτες να λιμοκτονούν.

Είναι μία εποχή ακατάσχετης πείνας και δυστυχίας για τους κατοίκους της Αίγινας μια και η τροφοδοσία του νησιού είναι περιορισμένη και ελέγχεται αποκλειστικά από τους Γερμανούς κατακτητές.

Δεξί χέρι του σκληροπυρηνικού διοικητή, Φόντριχ Κράους ο γιος του, ο Γιόζεφ, τον οποίο θέλει να σκληραγωγήσει και να τον καταστήσει έναν γνήσιο υποστηρικτή του ναζισμού.

Στην πορεία θα διαπιστώσουμε, ότι τα φιλελληνικά αισθήματα που  τρέφει ο Γιόζεφ από μικρό παιδί, εκδηλώνονται και διχάζουν την οικογένεια του Καπετάν Νικόλα, με την οποία και δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό.

Είναι αλήθεια, ότι ο Γιόζεφ ρισκάρει και είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα μιας άσχημης τροπής των πραγμάτων. Διακινδυνεύει, προσφέροντας λάθρα μία χούφτα αλεύρι, προκειμένου ν' απαλύνει την δυστυχία και να ημερέψει την πείνα. «Μία χούφτα αλεύρι ήταν αρκετή για να πει όσα θα έλεγαν τα στόματα για ώρες. Για μια χούφτα αλεύρι ο Γιόζεφ έπαιζε τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Για μια χούφτα αλεύρι, όμως, που ξεφτίλιζε κάθε πόλεμο  και κάθε κίβδηλη ανωτερότητα».

Το μόνο που ζητά από τους ταλαιπωρημένους κατοίκους, είναι τυφλή εμπιστοσύνη και απόλυτη εχεμύθεια.

Θα καταφέρει άραγε να την κερδίσει;

Θα καταφέρει επίσης, να δικαιωθεί απέναντι στην παιδική Γερμανίδα φίλη του;

Σε μια εποχή όπου ο ναζισμός έχει παραγκωνίσει σπουδαίες ηθικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και η εντιμότητα, καθώς δε λείπουν και οι περιπτώσεις ανεξέλεγκτου δωσιλογισμού και φιλοναζισμού, η καχυποψία θεριεύει, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία μεταξύ των ανθρώπων, δοκιμάζεται.

Συνεπώς, και στον μικρόκοσμο του Μεσαγρού, όπου βλέπουμε να παρελαύνουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, υπάρχει αρχικά ένας αρνητισμός, σε οποιοδήποτε στοιχείο καλής διάθεσης και βοήθειας προς τους Μεσαγρίτες.

Το βιβλίο ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙείναι ένα πολυπρόσωπο ιστορικό μυθιστόρημα, με ρέουσα γραφή, με χαρακτήρες που αναλύονται σε βάθος, καθώς ο κάθε ένας, αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα στην ιστορία, επίσης, με μία πολυεπίπεδη ενδιαφέρουσα πλοκή, που πυροδοτεί την έντονη δράση και την αγωνία, με συγκρούσεις, προδοσίες αλλά και σπάνιες ανθρώπινες, συγκινητικές στιγμές.

Αναφέρεται και σε μια εποχή της ιστορίας μας, όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα και λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής θέσης του νησιού, με πολλούς Γερμανούς στρατιώτες, να επανδρώνουν μεγάλες εκτάσεις αποθηκευτικών χώρων με πυροβολικό υλικό, χώροι, όπου θ' αποτελέσουν και τον τόπο ταφής των πεινασμένων χωρικών, χτυπημένοι από τις «σπαρμένες» γερμανικές νάρκες, αιμοδιψείς και αμείλικτους Γερμανούς διοικητές, αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά και πολλούς από τους κατοίκους της κοινότητας του Μεσαγρού, όπως ο φούρναρης του χωριού, ο νεκροθάφτης, η ετεροθαλής αδελφή του νεκροθάφτη, η Δέσποινα, που εκτελεί χρέη μαμής, η Έφη η τρελή του χωριού, πρόσωπα της αντιστασιακής οργάνωσης, με επικεφαλής της κοινότητας, τον Καπετάνο-Νικόλα και την οικογένειά του, αλλά και πρόσωπα από τα γύρω χωριά.

Μάρτυρες της γερμανικής θηριωδίας, γίνονται και τα μικρά παιδιά, η αθωότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τη δυσχερή αυτή κατάσταση, συγκινεί τους αναγνώστες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙκαταπιάνεται με σημαντικές αλλά και άγνωστες πτυχές της  ελληνικής ιστορίας, ενδεχομένως, για μια μερίδα ανθρώπων, που η «ιστορική άγνοια» δημιουργεί πρόσφορο έδαφος, για την ευόδωση ακραίων πολιτικών και κοινωνικών μορφωμάτων. Κομμάτι ενός λαού που δε γνωρίζει την ιστορία του, χειραγωγείται εύκολα, συμβιβάζεται, υποκύπτοντας σε οποιαδήποτε κοινωνική αλλοίωση, με συνέπεια τη λήθη που σαν τερμίτης «κατατρώει» την εθνική συνείδηση και συλλογική ευθύνη.

Ένα βιβλίο που ξυπνάει δυσάρεστες μνήμες σε όσους διαθέτουν κοινή μνήμη και συνείδηση, ενώ σε κάποιους άλλους, διδάσκει θεμελιώδεις αρχές και αξίες που κρατούν ζωντανή τη φλόγα της γνώσης και της μάθησης.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα