Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Το χρονικό της Μεσογείου
Συντάκτης-τρια:
Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου
Η Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βέλγιο. Αρχικά σπούδασε ρομανική φιλολογία και στη συνέχεια βυζαντινή και κλασική αραβική φιλολογία και ιστορία. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τις σχέσεις βυζαντινής και αραβικής λογοτεχνίας. Εργάστηκε στο Κέντρο Αραβικής Φιλοσοφίας και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λουβέν, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Ε... Περισσότερα...
Πεδίο
Βιβλίο Το χρονικό της Μεσογείου
Συγγραφέας Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου
Κατηγορία Δοκίμιο ιστορίας
Εκδότης Πεδίο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Κάτι αρκετά δύσκολο και πρωτότυπο επιχειρεί στο νέο της βιβλίο η Ελένη Κονδύλη. Μέσα σε ένα χρονικό επιχειρεί να συνδυάσει τον δυτικό Μεσαίωνα με τις εξελίξεις στο Βυζάντιο και τον Ισλαμικό κόσμο.

Είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια καθώς στον χώρο της Μεσογείου, καθώς οι εξελίξεις που υπάρχουν στους τρεις αυτούς κόσμους είναι αλληλένδετες και προχωρούν ταυτόχρονα σε όλο το μήκος της Μεσογείου, της δικής μας θάλασσας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο, γιατί ενώ έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία ξεχωριστά για τον κάθε κόσμο η συγγραφέας τολμά μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη να συνδυάσει δεκάδες γεγονότα και να μας παρουσιάσει την περίοδο χιλίων περίπου ετών και τον τρόπο με τον οποίο τα γεγονότα αυτά επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων στο παρελθόν και κάποια γεγονότα συνεχίζουν να επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την υφήλιο.

«Αν και πολλά έχουν γραφτεί για τον δυτικό Μεσαίωνα, το Βυζάντιο και τον ισλαμικό κόσμο, πολύ λιγότερο έχουν αναδειχτεί η κοινή παρουσία, η κοινή ιστορία, η κοινή ανάπτυξη των τριών αυτών κόσμων στα παράλια της Μεσογείου την ίδια χρονική περίοδο. Το βιβλίο αυτό, με σεβασμό και ει δυνατόν χωρίς προκαταλήψεις, τοποθετεί τα γεγονότα και τους ανθρώπους μόνο σε ένα πλαίσιο: τον χρόνο. Αναδεικνύονται έτσι οι βίοι παράλληλοι λαών και ανθρώπων και δημιουργούνται σκέψεις και ερωτήματα που οδηγούν στην αναθεώρηση πολλών στερεοτύπων, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε το σήμερα με τις εξελίξεις του πάνω στη ζωή μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να καταλάβουμε το σήμερα αν δεν έχουμε ρίξει μια σίγουρη ματιά στο χτες και στην ταυτότητα που μας έχει χαρίσει;

Πώς έβλεπαν ο ένας τον άλλο εκείνη την εποχή; Πώς είχαν επαφή μεταξύ τους, πέραν των συρράξεων; Πάνω σε ποιους κοινούς τόπους κυκλοφορούσαν το εμπόριο, το χρήμα και οι ιδέες; Οι απαντήσεις έρχονται μόνες τους, πηγάζουν από τις προτάσεις γεγονότων και βιογραφιών.

Σύμφωνοι, η λέξη «ασασίν» (δολοφόνος) προέρχεται από τα αραβικά, αλλά τι σήμαινε στη γλώσσα αυτή; Γιατί η ονομασία Φίλιππος εμφανίστηκε στους βασιλείς της Γαλλίας το έτος 1052; Πώς ο Απολλώνιος Τυανεύς θεω-ρήθηκε η βάση για την αραβική αλχημεία; Άραγε ο Δάντης χρειάστηκε να αναζητήσει πηγές για τον κάτω κόσμο από τα αραβικά ή από κάπου πιο κοντά; Έχει ο σούφι ονόματι Σουλούμι κάποια σχέση με την Κλίμακα του Ιωάννη; Σε ποιον θεό πίστευαν τότε οι Μογγόλοι και ποια σχέση μπορεί να είχαν με τη Μεσόγειο;

Αυτά είναι κάποια ερωτήματα στην τύχη, στα οποία το Χρονικό της Μεσογείου απαντά, ενώ παράλληλα γεννά και άλλα ερωτήματα που αξίζει να διερευνηθούν.»

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα