Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Το χέρι του Θεού
Συντάκτης-τρια:
Ελευθερία Μεταξά Ελευθερία Μεταξά
Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Διομήδη Φωτιάδη και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1. Εργάστηκε ως ηθοποιός, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ως ασκούμενη δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδε... Περισσότερα...
ΜΙΝΩΑΣ
Βιβλίο Το χέρι του Θεού
Συγγραφέας Ελευθερία Μεταξά
Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης ΜΙΝΩΑΣ
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ο θρησκευτικός φανατισμός, η σχολαστική προσκόλληση σε κάποια θρησκεία, η θρησκοληψία, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει εκτενέστερα την ιστορία του κόσμου, με απαρχές τους διωγμούς των Χριστιανών από τον 1ο αι ακόμη μ.Χ., για να συνεχιστούν με τις εκστρατείες των σταυροφόρων έως και την πιο πρόσφατη -κατά μία έννοια- εκδήλωση φανατισμού, τη δίωξη των Εβραίων από την Άρια φυλή. Αλλά και οι σύγχρονες, ανά τον κόσμο τζιχαντιστικές επιθέσεις, εμφανίζονται ως ακραίοι εκπρόσωποι του ριζοσπαστικού εθνικισμού, με τον όρο «τζιχάντ» να προστάζει τον ανάλγητο αγώνα για ψυχική και πνευματική ανάταση. 

«Το χέρι του Θεού», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, πραγματεύεται σε βάθος το θέμα αυτό, που δείχνει να έχει τις ρίζες του στην άκριτη τήρηση θρησκευτικών εντολών από την κεντρική ηρωίδα με έναν τρόπο, ωστόσο, ευσυνείδητο, αυστηρό και ηθικά καθάριο! 

Η συγγραφέας για ακόμη μία φορά δίνει στους αγαπημένους της αναγνώστες, μία ακόμη αναπάντεχη γοητευτική ιστορία, με καταιγιστική δράση, με ανατροπές και απίστευτα γυρίσματα που αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, καθώς οι εξελίξεις, προκαλούν σκοτοδίνη και απόγνωση στον αστυνόμο Βαρσάμη.

Φυσικά, πρωταγωνιστικό ζευγάρι το αγαπημένο αστυνομικό δίδυμο Βαρσάμης – Γληνού, απαρτίζουν μία σχέση αλληλοσυμπλήρωσης, μια σχέση αμοιβαίας συνεργασίας με κοινές κατευθυντήριες οδούς. Μια επαγγελματική, αξιοζήλευτη σχέση! Μπορεί να εκκολάπτεται και το ερωτικό στοιχείο, γιατί όχι! Κατ΄εμέ περισσότερο πατρική θα την χαρακτηρίσω, με τον Βαρσάμη να αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη, που δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Γληνού και τις τεκμηριωμένες διαπιστώσεις της και είναι πλέον πασιφανές, ότι την περικλείει με στοργή και τρυφερότητα. 

Ένα όραμα(;) ένα παραλήρημα(;), καθοδηγεί τα βήματα ενός νεαρού άντρα στην πόρτα του αστυνομικού τμήματος του αστυνόμου Βαρσάμη. Τα όσα εξομολογείται ο νεαρός, τ' ακούει με κατανόηση και συγκατάβαση, ωστόσο, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα, θεωρώντας τον τρελό και ανισόρροπο. Οι απανωτές δολοφονίες που θ' ακολουθήσουν όμως, εκτελεσμένες άψογα με συγκεκριμένο τελετουργικό τρόπο, θα προκαλέσουν τύψεις στον υπαστυνόμο Βαρσάμη, που δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στα λόγια του νεαρού. Η παράνοια των διεγερθέντων φόνων δεν έχει τελειωμό και ο τρόπος εκτέλεσής τους επιβεβαιώνει τη φράση στο εξώφυλλο ότι Η κάθαρση των αμαρτωλών θα έρθει με τη φωτιά…
Κάποιος, ο οποίος εφαρμόζοντας στην πράξη, συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή και τοποθετώντας στο πλάι των εκτελεσθέντων έναν φλεγόμενο σταυρό, εκτελεί ανθρώπους υπεράνω πάσης υποψίας. 

Το αστυνομικό δίδυμο Βαρσάμη-Γληνού ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση, την πιθανή σχέση μεταξύ των θυμάτων, δίνοντας έμφαση περισσότερο, στα εμμονικά κίνητρα του δράστη, που απαντούν σ' έναν ανεξέλεγκτο θρησκευτικό φανατισμό, στην τυφλή προσκόλληση στην θρησκεία, με απόλυτη και σχολαστική τήρηση των θρησκευτικών εντολών, που όμως φαίνεται να είναι σε μείξη με ψυχοπαθολογικά και δεισιδαιμονικά χαρακτηριστικά του δολοφόνου. 

Η αγαπημένη, των λάτρεων του αστυνομικού μυθιστορήματος, Ελευθερία Μεταξά, διεισδύει στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, που είναι ποτισμένοι μ' ένα είδος εμμονικής θρησκοληψίας και θεωρώντας ότι έχουν τα Θεία με το μέρος τους, μπορούν ν' αυτοδικήσουν και να εκδικηθούν, επιβάλλοντας μία δική τους δικαιοσύνη, που ξεπερνάει τα όρια της απλής προσήλωσης σε μια θρησκεία, ξεσκεπάζοντας με αυτόν τον τρόπο, μία ψυχή άρρωστη, σκοτεινή και νευρωτική, που προσπαθεί να κρύψει κομπλεξικά συμπλέγματα, σκορπώντας τον πόνο και το θανατικό με συμβολικό τρόπο.

Είναι φανερό ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία του θρησκευτικού δογματισμού-φανατισμού, τα αίτια και τις βαθύτερες συνέπειες που αποφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το φανατισμένο άτομο.

Επίσης, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό που συνυπάρχουν στην φύση του ανθρώπου, οι απόψεις του περί ηθικής καθώς και οι καταβολές για κάθε ζήτημα που αναφέρεται στον ανθρώπινο βίο, έχουν απασχολήσει λεπτομερώς τη συγγραφέα.

Δε θα σταθώ στην καταιγιστική δράση, στην περίτεχνη πλοκή και τις αλλεπάλληλες ανατροπές, σήμα κατατεθέν των βιβλίων της Ελευθερίας, αλλά στο ό,τι κάθε φορά στα βιβλία της, καταπιάνεται με διαφορετικό θέμα και πάνω σε αυτό χτίζει μία περίτεχνη ιστορία, με άρτια πλοκή, ψυχογραφικούς χαρακτήρες, δράση που σε κρατάει με απύθμενη αγωνία για το τι θα συναντήσεις, γυρνώντας σελίδα κάθε φορά, χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας γραφής, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογα βιβλίου της ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας. 

«Το χέρι του Θεού» κρύβει ένα ακόμη μυστήριο, με θρησκευτικές παραμέτρους και κίνητρα θρησκευτικού δογματισμού, ένα θέμα ιδιαίτερο και σύγχρονο, που σπάνια έχω δει να καταπιάνονται συγγραφείς του είδους.

Αξίζει να βυθιστείτε στην ανάγνωσή του και ν' ανακαλύψετε τον θρησκευτικό σκοταδισμό που μπορεί να ταλανίζει την ανθρώπινη ψυχή!

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα