Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Σημειώσεις ενός πορνόγερου
Συντάκτης-τρια:
Ανδρέας Καπανδρέου Ανδρέας Καπανδρέου

Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com

Charles Bukowski Charles Bukowski
Ο Χάινριχ Καρλ (Χένρυ Τσαρλς) Μπουκόφσκι γεννήθηκε στο Άντερναχ της Δυτικής Γερμανίας, στις 16 Αυγούστου του 1920. Η Γερμανίδα μητέρα του, Καταρίνα Φεττ, και ο πατέρας του, Χένρυ Μπουκόφσκι, Αμερικανός στρατιώτης πολωνικής καταγωγής, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής στη Γερμανία, στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1922, το ζευγάρι και ο μικρός Τσαρλς μετανάστευσαν στις ΗΠΑ... Περισσότερα...
Απόπειρα
Βιβλίο Σημειώσεις ενός πορνόγερου
Συγγραφέας Charles Bukowski
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Απόπειρα
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Οι σελίδες από τις «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» είναι βρεγμένες με αλκοόλ, στάζουν αυτοσαρκασμό και  έχουν έντονη τη μυρωδιά του σεξ. Η γραφή του Μπουκόφσκι η οποία συχνά γίνεται βωμολοχική δεν αρέσει σε όλους άλλα έχει φανατικούς θαυμαστές οι οποίοι την βρίσκουν πνευματώδη και απολαυστικά ρεαλιστική.

Aν κάποιος κατέτασσε τα διηγήματα του Μπουκόφσκι κάτω από την κατηγορία «Αυτοβιογραφία», δεν θα έπεφτε και πολύ έξω, αφού όσοι τον ήξεραν καλά αναγνωρίζουν μέσα στα βιβλία του τις προσωπικές του περιπέτειες. Η σωματική βία που ο συγγραφέας δέχτηκε από τον πατέρα του όταν ήταν παιδί αλλά και η πολύ άσχημη εμφάνιση του (παραμόρφωση του προσώπου του λόγω μιας επιθετικής ακμής που πέρασε στην εφηβεία) φαίνεται ότι διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και ακόνισαν τον κυνισμό του.

Εκτός από τα προσωπικά βιώματα, στα έργα του Μπουκόφσκι αντικατοπτρίζεται η περιθωριακή, αναρχική πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας, την οποία, μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική λογοτεχνία είτε καταδίκαζε είτε, ηθελημένα, αγνοούσε. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται στο περιθώριο, εκεί όπου το «Αμερικανικό όνειρο» μετατρέπεται σε «Αμερικανικό εφιάλτη» πολτοποιώντας τα ιδανικά της συντηρητικής κοινωνίας. Ο ίδιος, σε όλο το συγγραφικό του έργο, παραμένει πιστός στη δική του ιδεολογία η οποία εξαντλείται στο τρίπτυχο Αλκοόλ – Σεξ - Λογοτεχνία (όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά).

Οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» («Stories of a Dirty Old Man») άρχισαν να δημοσιεύονται το Μάιο του 1967 στην εναλλακτική εφημερίδα του Λος Άντζελες «Open City» και πολύ γρήγορα έκαναν τον συγγραφέα διάσημο σε όλο τον κόσμο. 

"Άνθρωποι έρχονται στην πόρτα μου – πραγματικά, πάρα πολλοί – και μου κτυπούν απλά για να μου πουν ότι οι «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» τους ερεθίζουν. Ένας αλήτης του δρόμου μου φέρνει ένα τσιγγάνο με τη γυναίκα του και μαζί μιλούμε και πίνουμε μαζί το μισό βράδυ. Μια τηλεφωνήτρια από το Newburgh της Νέας Υόρκης μου στέλνει χρήματα. Θέλει να σταματήσω να πίνω μπύρες και να τρώω καλά. Κάποιος τρελός που αυτοαποκαλείται «Βασιλιάς Αρθούρος» και ζει στο Hollywood θέλει να με βοηθήσει στο γράψιμο. Ένας γιατρός έρχεται σπίτι μου και μου λέει: “Διάβασα τα κείμενά σου και πιστεύω ότι μπορώ να σε βοηθήσω. Παλιά ήμουν ψυχίατρος”. Τον έδιωξα…"
[ελεύθερη μετάφραση από την αμερικανική έκδοση].

Τα διηγήματα της ελληνικής έκδοσης (Απόπειρα, 1984, 2η εκδ. 2011) είναι επιλογή από τη συλλογή διηγημάτων Charles Bukowski "Stories of a Dirty Old Man" (City Lights, 1973. Πρώτη έκδοση: Essex House, 1969).

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα