Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Όπου και να 'σαι, θα σε βρω!
Συντάκτης-τρια:
Άννη Παπαθεοδώρου Άννη Παπαθεοδώρου
Η Άννη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα, περνώντας από διάφορες θέσεις και διάφορους τομείς. Από το 2012 είναι συνταξιούχος. Από τα εφηβικά της χρόνια τη γοήτευε η ποίηση και η λογοτεχνία και έγραφε -όπως οι ... Περισσότερα...
Άνεμος Εκδοτική
Βιβλίο Όπου και να 'σαι, θα σε βρω!
Συγγραφέας Άννη Παπαθεοδώρου
Κατηγορία Mυθιστόρημα εποχής
Εκδότης Άνεμος Εκδοτική
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στόχος της ανθρωπότητας είναι η συνεχής πρόοδος και εξέλιξη, η πορεία σ' ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής.

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που τα παραπάνω δε συνάδουν και δεν προχωρούν μαζί;

Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται με γοργό ρυθμό, σε βαθμό που οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν μέσα στις ανέσεις, στη χλιδή και τον πλούτο, στρέφονται με μανία στον καταναλωτισμό, ξεχνώντας κάποιες βασικές για την ποιότητα της ζωής τους αξίες, όπως η στοργή, η τρυφερότητα, η συμπόνοια, η αγάπη. Χάνεται ο σωστός προσανατολισμός και ο έλεγχος, αφού μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γίνεται κυνηγός του συνεχόμενου κέρδους, κάτι το οποίο ελέγχεται μεθοδικά και εν τέλει, τιμωρείται από τα ισχυρά κράτη, τα οποία σπέρνουν τον τρόμο, προκαλώντας ένα γενικότερο αναβρασμό επιφέροντας πολέμους, σκορπώντας τη βία και τον θάνατο. Σπέρνουν ή «κατασκευάζουν» αρρώστιες, επιβάλλουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, απομονώνοντας τους ανθρώπους και μειώνοντας τον υπερπληθυσμό.

Φανταστείτε τώρα αυτού του είδους η κοινωνική απομόνωση να γινόταν τρόπος ζωής. Πώς θα ήταν η ζωή μας, εάν από την καθημερινότητα έλειπαν στοιχεία που ορίζουν την κοινωνική επαφή, όπως το χάδι, η αγκαλιά, ο έρωτας; Ας μην πάμε μακριά. Το σκηνικό που ζήσαμε, λόγω της καραντίνας του covid, περιείχε όλα τα παραπάνω. Ήταν βέβαια, -θα συμφωνήσω- ο μοναδικός τρόπος προς αποφυγή του συγχρωτισμού για επέκταση της ασθένειας. Άλλωστε η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου είδους κοινωνικότητας, που αποτρέπει τη συναναστροφή και τη στενή επαφή, όπως είναι η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη.

Αυτήν τη νέα πραγματικότητα σκιαγραφεί η συγγραφέας, ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ στο νέο μυθιστόρημά της, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ'ΣΑΙ, ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ!, που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική.

Η ιστορία τοποθετείται στο μακρινό μέλλον, σε μία εκδοχή δυστοπική, έχει όμως ως σημείο εκκίνησης τα όσα βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, κατά την υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid, καραντίνες, φοβίες, απαγορεύσεις, αποστάσεις, απομόνωση και τις επιπτώσεις αυτών στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Με δεδομένα τα όσα ανέφερα παραπάνω, μία γενικευμένη κρίση έπληξε κάθε επίπεδο της ζωής των ανθρώπων του μέλλοντος, με κατακλείδα τη Μεγάλη Αρρώστια, φυσική ή τεχνητή -άγνωστο πώς προήλθε- προκάλεσε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό. Όλοι φοβόντουσαν για τη ζωή τους και προκειμένου να επιβιώσουν, ήταν ανοιχτοί σε όλες τις προ(σ)κλήσεις για να προστατευτούν από τις θανατηφόρες συνέπειες της Μεγάλης Αρρώστιας. Σαν σωτήριος λέμβος δημιουργήθηκε η Νέα Κοινωνία για να επιβάλλει τις αποστάσεις, έτσι ώστε να σωθεί ο κόσμος και να περιοριστεί η μόλυνση. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που της προσέφερε η τεχνολογία και οι επιστήμες, δημιούργησε τις ηλικιακές Δομές Εκπαίδευσης, στις οποίες και υπάγονται τα μέλη της ανάλογα με την ηλικία τους. Ιδιαίτερα τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών αποχωρούν από την αγκαλιά της μάνας, -άλλωστε σύμφωνα με τη Νέα Κοινωνία, τα παιδιά είναι υπερμεταδότες και είναι αυτά, που ευθύνονται περισσότερο για τη μετάδοση της ασθένειας. Αναπόφευκτα οι οικογένειες διαλύονται. Ο άνθρωπος αισθάνεται ανίσχυρος να ξεπεράσει τον φόβο του. Ο φόβος ελέγχει πλέον το «είναι» του και τη ζωή του. 

Στο περιβάλλον των ηλικιακών Δομών αισθάνεται προστατευμένος, αν και παραγκωνισμένος, καθώς απαγορεύονται οι πάσης φύσεως συναθροίσεις, η φιλία, η συντροφικότητα, όπως και η εκδήλωση οποιουδήποτε συναισθήματος. Αυτός ο αποστειρωμένος και ο ελεγχόμενος τρόπος ζωής των ανθρώπων της Νέας Κοινωνίας εξελίχθηκε, επεκτάθηκε και στο τέλος καθιερώθηκε σε όλες τις ανεξάρτητες, αυτοδιοικούμενες πόλεις-κράτη που την αποτελούσαν.

Η Νέα Κοινωνία κατείχε τον ολοκληρωτικό έλεγχο των πάντων. Από τη διατροφή έως και την εκπαίδευση και το επάγγελμα που θ' ακολουθούσαν τα μέλη της. Τα πάντα ελέγχονται από ειδικούς και όλοι μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προσαρμόζονται με τα ήθη και τις αρχές της Νέας Κοινωνίας.

«Ταφόπλακα» στην ήδη πρωτόγνωρη κατάσταση βάζουν οι αναστολείς μνήμης, τα φάρμακα που υποχρεώνονται να παίρνουν, οι λεγόμενες βιταμίνες για θωράκιση του οργανισμού από πάσης φύσεως παθήσεις, κατά τους ειδικούς. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου, σβήνουν αναμνήσεις, κοιμίζουν αισθήσεις και συναισθήματα. Η αγάπη και δη η μητρική είναι μία επικίνδυνη ασθένεια που πρέπει να εξαφανισθεί. Η αποκοπή των παιδιών από τη μητρική αγκαλιά σε συνδυασμό με τους αναστολείς μνήμης, δρομολογούν μία ζωή στερημένη και άδεια, την οποία κουβαλούν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Η συγγραφέας ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ως φαίνεται, έχει μελετήσει σε βάθος το δυστοπικό μυθιστόρημα. Άλλωστε, η τριλογία «Ευτοπία» με την οποία εισήλθε στον συγγραφικό χώρο και κυκλοφόρησε από την άνεμος εκδοτική, είχε μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

Ξεφυλλίζοντας, προβληματίζομαι για το πόσο μπορεί να ισχύουν στο μέλλον τα όσα πρωτόγνωρα εξελίσσονται στη Νέα Κοινωνία. Μήπως είναι ένα προφητικό σχέδιο της κοινωνίας που φαίνεται, ότι θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας; Άραγε πόσο μακριά είμαστε από την ανατολή μία νέας εποχής;

Η συγγραφέας με ευρηματική μυθοπλασία περιγράφει με πιστότητα και αληθοφάνεια τη νέα πραγματικότητα. Δίνει λεπτομερής περιγραφή της όλης κατάστασης, βασιζόμενη σε καταγεγραμμένα περιστατικά, τα οποία εξιστορεί στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Η πλοκή της ιστορίας απαρτίζεται από μία αλληλουχία γεγονότων με κλιμακωτή αυξανόμενη δράση, προβάλλονται και εξελίσσονται ομαλά και αυθόρμητα, ενώ τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις δίνονται με τρόπο ώστε να διεγείρουν συνεχώς την προσοχή του αναγνώστη.        

Ο ίδιος αφουγκράζεται την αγωνία των ηρώων, γίνεται και ο ίδιος μέλος αυτής της μυστικής συνομωσίας που έχουν σκοπό να ξεσκεπάσουν την ύποπτη δράση αυτών που ηγούνται της Νέας Κοινωνίας, ενώ τα συναισθήματα συμπάθειας και η έντονη συγκίνηση, διεγείρουν τις κεραίες του και με ξεχωριστή αγωνία πλέον παρακολουθεί και την προσπάθεια των ηρώων που, ενώ φαινομενικά είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στη Νέα Κοινωνία, δείχνοντας σεβασμό και υπακοή, στην ουσία γνωρίζουν ότι ζουν σε μια ψευδαίσθηση. Συνωμοτούν για ν' αποκαλύψουν το αληθινό της πρόσωπο, να φέρουν στο φως αδίστακτα ψέματα και ανομολόγητα μυστικά που ευθύνονται για τη χειραγώγηση ακόμη και της ίδιας της μνήμης. Ελπίζουν σε μία μικρή χαραμάδα φωτός που θα τους δείξει το δρόμο για έναν κόσμο, όπως οι ίδιοι έχουν οραματιστεί. Εξάλλου το επιβεβαιώνει και ο τίτλος του βιβλίου ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ'ΣΑΙ, ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ!, με το θαυμαστικό στο τέλος να εκφράζει σιγουριά, ευχή και ελπίδα.

Η συγγραφέας με την αξιόλογη πένα της και τη στρωτή γραφή της αντλώντας πλούσιο υλικό από το σήμερα και προβάλλοντάς το σε μια δυστοπική διάσταση, σκοπό έχει να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους αναγνώστες. Η μυθιστορηματική αυθυπαρξία του κόσμου που έχει πλάσει, η εμβάθυνση σε πρόσωπα και η αληθοφάνεια που προσδίδει στις περιγραφές της, καθιστά το «πρόσωπο» της Νέας Κοινωνίας ακόμα πιο «φοβιστικά» αληθινό για τον αναγνώστη.

Συνεπώς, η ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ με το μυθιστόρημά της ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ'ΣΑΙ, ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ!, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα διαφορετικό ταξίδι, μας περιγράφει μια άλλη προοπτική του κόσμου στον οποίο ζούμε, δραματική, πρωτόγνωρη, ωστόσο όχι τελείως αβάσιμη, αν αναλογιστούμε την πορεία αυτού του κόσμου. Κάθε σελίδα του βιβλίου εξυμνεί και μια διαφορετική αξία ζωής -ελευθερία, αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, φροντίδα- και είναι στο χέρι μας να καλλιεργήσουμε, ως πρώτο βήμα αυτές τις βασικές πανανθρώπινες αξίες, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμεριστεί το ψέμα και η υποκρισία που στερούν πάσης φύσεως ελευθερία, δεσμεύοντας τον άνθρωπο με έναν κόσμο, όπου επικρατεί η ανασφάλεια, η διαρκής αστυνόμευση και λογοκρισία.

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα