Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Η μεγάλη χίμαιρα
Συντάκτης-τρια:
Ανδρέας Καπανδρέου Ανδρέας Καπανδρέου

Ανδρέας Καπανδρέου Βιβλιοθηκονόμος - Συγγραφέας http://andreaskandreou.blogspot.com

Μ. Καραγάτσης Μ. Καραγάτσης
O M. Kαραγάτσης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Pοδόπουλος) γεννήθηκε το 1908 στην Aθήνα. Tο αινιγματικό αρχικό M. λέγεται πώς προέρχεται από το όνομα Mίτια, έκφραση της αγάπης του για τον Nτοστογιέφσκι και ιδίως για τους Aδελφούς Kαραμαζώφ, ενώ το Kαραγάτσης οφείλεται στο καραγάτσι κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε, κοντά στην εκκλησία της Pαψάνης. Tο 1924 τελειώνει το Γυμνάσιο και πηγαίνει... Περισσότερα...
Εστία
Βιβλίο Η μεγάλη χίμαιρα
Συγγραφέας Μ. Καραγάτσης
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Εστία
Συντάκτης-ρια Ανδρέας Καπανδρέου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Όταν μου ζητήθηκε να προτείνω κάποια βιβλία στους αναγνώστες του Bookia, ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο Μ. Καραγάτσης, την αγνόηση του οποίου, από οποιονδήποτε ελληνόφωνο βιβλιόφιλο, θεωρώ μέγιστο αναγνωστικό έγκλημα.

Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να επιλέξω ανάμεσα από τα έργα του αλλά τελικά κατέληξα σε ένα το οποίο θεωρείται, από πολλούς (και μάλλον δικαίως) το καλύτερό του∙ τη Μεγάλη Χίμαιρα.

Η ιστορία, η οποία ενδέχεται να είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, γράφτηκε αρχικά το 1936 και πήρε τον τίτλο «Χίμαιρα». Το 1953 η ιστορία αναθεωρήθηκε, επεκτάθηκε και σε αυτή δόθηκε  από τον συγγραφέα ο τίτλος «Η Μεγάλη Χίμαιρα». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ολοζώντανες περιγραφές, που μεταφέρει τον αναγνώστη με επιτυχία στη Σύρο της εποχής εκείνης. Μέσα από το βιβλίο γνωρίζουμε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ναυτική ζωή της Σύρου, των πλοιοκτητών και των ναυτών αλλά και των οικογενειών τους που μένουν πίσω στο νησί αγωνιώντας και περιμένοντας  τους άντρες που βγάζουν το μεροκάματό τους στη θάλασσα.

Το μυθιστόρημα είναι αριστοτεχνικά γραμμένο και αποτελεί ύμνο στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, τον έρωτα και το θάνατο. Ο Μ. Καραγάτσης μας δείχνει μέσα από την ιστορία, πως μια δυναμική γυναίκα, μπορεί να καταστεί τόσο ευάλωτη στον έρωτα ώστε στο τέλος να καταστραφεί για χάρη του. Η ιστορία υπενθυμίζει στις γυναίκες ποσό λυτρωτικός αλλά και καταστροφικός μπορεί να είναι ταυτόχρονα ο έρωτας. Σε κάθε άντρα υπενθυμίζει πόσο πολύ μοιάζουν η γυναικά και η θάλασσα οι οποίες με την ίδια ευκολία που δίνουν ζωή μπορούν και να την αφαιρέσουν…

Στον χαρακτήρα, τις επιλογές αλλά και την τύχη της Μαρίνας, της ηρωίδα της Μεγάλης Χίμαιρας, μπορεί κανείς να δει πολλές ομοιότητες με την Άννα Καρένινα, την λογοτεχνική ηρωίδα του Λέοντα Τολστόι (είναι γνωστές άλλωστε οι επιρροές του Μ. Καραγάτση από τη ρωσική λογοτεχνία).

Το έργο έχει στοιχεία αρχαίας τραγωδίας (η τραγική ηρωίδα, τελικά βιώνει μια καταστροφή η οποία επέρχεται σαν κάθαρσις). Οφείλω να προειδοποιήσω ότι το μυθιστόρημα μπορεί στο τέλος να αφήσει ένα ψυχοπλάκωμα και ένα αίσθημα μελαγχολίας. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην διαβάσετε το βιβλίο αφού τελικά, πιστέψτε με, θα σας ανταμείψει ποικιλοτρόπως. Μόνο όταν το τελειώσετε θα αντιληφθείτε γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται μέσα στη λίστα των βιβλίων που έχουν διαβαστεί από κάθε Έλληνα βιβλιόφιλο.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα υπερφυσικά – φανταστικά στοιχεία που υπάρχουν στη συγκεκριμένη ιστορία και τα οποία εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως: σε μια σκηνή ο συγγραφέας παρουσιάζει τις τρείς μοίρες της ελληνικής μυθολογίας (Κλώθω, Άτροπο και Λάχεση) να συζητούν μεταξύ τους καθορίζοντας την μοίρα ενός κοριτσιού, ενώ λίγο αργότερα παρουσιάζει τρεις νεκρούς να συνομιλούν μέσα από τους τάφους τους!

«‘H Mεγάλη Xίμαιρα’ είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Eίναι η ιστορία της Mαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Eπισκοπής. Eκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Kαθώς η Mαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.»
 (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα