Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο ναυτικός που αρνήθηκε τη θάλασσα
Συντάκτης-τρια:
Yukio Mishima Yukio Mishima
Ο Γιούκιο Μισίμα, συγγραφικό ψευδώνυμο του Κιμιτάκε Χιράοκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1925 στο Τόκιο. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε με αυστηρή πειθαρχία, φοιτώντας στο σχολείο Γκακουσιούιν (Κολέγιο των Πατρικίων), όπου ανακάλυψε την ευρωπαϊκή και κλασική ιαπωνική λογοτεχνία. Ιάπωνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιό... Περισσότερα...
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος
Βιβλίο Ο ναυτικός που αρνήθηκε τη θάλασσα
Συγγραφέας Yukio Mishima
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος
Συντάκτης-ρια Μάνος Κοντολέων

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ίσως ο σημαντικότερος Ιάπωνας συγγραφέας του 20ου αιώνα (τουλάχιστον μαζί με τον Καβαμπάτα), ο Γιούκιο Μίσιμα (1925 – 1970) πέρα από τα πολλά και πολύμορφα λογοτεχνικά έργα  του, έγραψε ακόμα και ποιήματα, θέατρο, θεωρητικά κείμενα και  ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο.

Πέρα από αυτά όλα, έγινε ακόμα γνωστός από τις περίεργες πολιτικές απόψεις του που με την εθνικιστική τους χροιά τον έφερναν συχνά αντιμέτωπο και με τον έντονο θαυμασμό, αλλά και με την εξ ίσου έντονη δυσαρέσκεια των αναγνωστών του.

Τέλος ο τραγικός τρόπος που επέλεξε να αυτοκτονήσει, στάθηκε η αφορμή να μεταφερθεί για χρόνια η κριτική ματιά πάνω στο έργο του προς μια όχι απόλυτα εύστοχη τοποθέτηση.

Νομίζω πως σήμερα ο Μίσιμα μπορεί να θεωρηθεί ένας ιδιαίτερα μοντέρνος συγγραφέας, καθώς φέρνει σε πρώτο πλάνο τα πάθη των ανθρώπων και τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να καθορίζουν αυτά τις πράξεις τους. Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε και τυχαίο το ότι υπήρχε η φήμη για ομοφυλόφιλες τάσεις.

Ένας ιδιότυπος συνδυασμός πατριωτισμού, συντηρητισμού, λυρισμού και ερωτικών –συχνά ανορθόδοξων- παθών.

Στο μυθιστόρημά του αυτό, σημαντικό ρόλο για την κατανόησή του παίζει ο ίδιος ο τίτλος του. –«Ο ναυτικός που αρνήθηκε τη θάλασσα».

Η όμορφη χήρα Φουσάκο, με έντονες τάσεις να ζει σύμφωνα με τον δυτικό τρόπο την ζωή της, ερωτεύεται τον ναυτικό Ρουάγ. Αυτός είναι ένα καθαρόαιμος αρσενικός που πιστεύει πως μόνο μέσα στη θάλασσα θα μπορεί –ως γνήσιος άντρας- να βρει τη δικαίωσή του.

Αλλά ο σαρκικός πόθος του προς τη νεαρή χήρα θα τον κάνει να αρνηθεί την ολοκλήρωση του πεπρωμένου του. Θα αφήσει το επάγγελμά του, θα ενστερνισθεί κι αυτός δυτικές αξίες.

Δίπλα στο ζευγάρι αυτό, κινείται ο έφηβος γιος της Φουσάκο.

Ανώριμος ακόμα φυλετικά, ο Νομπόρου, θα ξυπνήσει σεξουαλικά καθώς θα κρυφοπαρατηρεί σε προσωπικές στιγμές τη μητέρα του.

Στο πρόσωπο του Ρουάγ ίσως να μπορούσε να δει την παρουσία του νεκρού πατέρα του. Αλλά ο ναυτικός δεν μπορεί να αποτελέσει σωστό πρότυπο μύησης του νέου αρσενικού, μιας κι έχει προδώσει το πεπρωμένο του.

Ο Νομπόρου ενταγμένος σε μια παρέα εφήβων όπου αναζητούν την απόλυτη δύναμη και την ακόμα περισσότερο απόλυτη απαλλαγή από κοινωνικά δεσμά, θα μεθοδεύσει το φόνο του Ρουάγ.

Αλλά μήπως (αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ο τίτλος) δεν πρόκειται για έγκλημα αρρωστημένης ζήλειας, αλλά για τιμωρία του ανδρός που πρόδωσε και εγκατέλειψε εκείνο που ήταν προορισμένος να υπηρετεί; Το μέγιστο θηλυκό –τη θάλασσα.

Μυθιστόρημα έντονο ερωτισμού, με πλούσιο λυρισμό, αλλά και μια διάχυτη, απροσδιόριστη σκληρότητα.

 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα