Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο Μπεν στον κόσμο

Νόμπελ λογοτεχνίας 2007.

Συντάκτης-τρια:
Έλλη Δέδε Έλλη Δέδε

Λάτρις της Λογοτεχνίας, του Σκακιού και της επικοινωνίας...

Doris Lessing Doris Lessing
Η Doris May Tayler (Kermanshah, 1919 - Λονδίνο, 2013), όπως είναι το πατρικό όνομα της Doris Lessing, γεννήθηκε στην Περσία (σημερινό Iράν) από Άγγλους γονείς. Σε ηλικία πέντε ετών ακολούθησε τους γονείς της, έναν πρώην τραπεζικό υπάλληλο και μια νοσοκόμα, στη Nότια Pοδεσία (σημερινή Zιμπάμπουε), η οποία σπαρασσόταν από τις φυλετικές διακρίσεις (ο αδελφός της ήταν ρατσιστής, όπως αφηγείται η ίδια)... Περισσότερα...
Καστανιώτης
Βιβλίο Ο Μπεν στον κόσμο
Συγγραφέας Doris Lessing
Κατηγορία Κοινωνικό
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης-ρια Έλλη Δέδε

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Βαθμολογία: 9/10

Doris Lessing, Ο Μπεν στον κόσμο

ΤΟ 5ο Παιδί... Ενηλικιώνεται

Και πάμε στη συνέχεια του 5ου ΠΑΙΔΙΟΥ, οπού έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, ενήλικο πια τον Μπεν Λόβατ, ο οποίος περιπλανιέται από την Αγγλία στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Λατινικής Αμερικής με το φλογερό ταμπεραμέντο και τις χαώδεις κοινωνικές ανισότητες! Η διαφορετικότητα του, που τόση αναστάτωση έφερε στην άλλοτε αρμονική του οικογένεια, τώρα πια εμπλέκει τον ίδιο σε περιπέτειες καθιστώντας τον λεία κυκλωμάτων, όπου απρόσμενα θα συναντήσει και αντισταθμίσματα ανθρωπιάς…

Πιο εξωστρεφές από το 5ο Παιδί, το έργο «ο ΜΠΕΝ στον Κόσμο» της ΛΕΣΣΙΝΓΚ βγάζει τον Μπεν από το στενό πυρήνα του οικογενειακού μικρόκοσμου και τον «εξακτινώνει» στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα καθώς τον φέρνει αντιμέτωπο με ήθη από διαφορετικά δομημένες κοινωνικές πραγματικότητες.

Κοινός παρονομαστής όμως είναι ένας κόσμος Αφιλόξενος για τους Ανυποψίαστους…

Στο οπισθόφυλλο, ο Μπεν Λόβατ μας παρουσιάζεται ως "Ένα Δυστυχισμένο Κτήνος που προσπαθεί να επιβιώσει στην ανθρώπινη κοινωνία."(Με είχε συγκλονίσει εξαρχής αυτή η περιγραφή κ με έκανε να ερωτευτώ...κεραυνοβόλα αυτό το βιβλίο). Και πράγματι, καθώς ο Μπεν Λόβατ σεργιανά στον κόσμο, η αθωότητα του Κτήνους αναδεικνύει οδυνηρά την κτηνωδία του Σύγχρονου Πολιτισμού...

Doris Lessing, Ο Μπεν στον κόσμο

Ως προς τον κεντρικό ήρωα τώρα:

Ισορροπώντας Ανάμεσα στο Ορμέφυτο και τις Συμβάσεις, στον Πρωτόγονο και τον Πολίτη, στον σεξουαλικά αφυπνισμένο Άντρα και το άδολο Παιδί, στην Οξυδέρκεια και την Άγνοια, ο Μπεν Λόβατ πέρα και πάνω από όλα αναδεικνύει την Ψυχή που συμφιλιώνεται ξανά με τη Δημιουργία. Την Αγνή Ψυχή που μπορεί ακατανόητα να αφουγκράζεται τα αστέρια, την ευαισθησία της πέτρας και το ανείπωτο στα μάτια των ανθρώπων.

Αθώος ήρθε στον κόσμο αυτόν, όπως όλοι...Απορημένος και πικραμένος πορεύτηκε στους καιρούς, και αθώος "βγήκε", ξεμπροστιάζοντας στην άγνοια του "σοφούς", επιστήμονες, καπάτσους μπον βιβέρ.

Δίκαιη αγανάκτηση προκαλούν τα πάθη αυτού του αθώου, που απλά γεννήθηκε διαφορετικός -μα κάπου βαθιά μια φωνή υπενθυμίζει πως όλοι φέρουμε κάτι από την Ενοχή αυτού του Πολιτισμού, που δεν ξέρει να "συγχωρεί" τους ανυποψίαστους, τους αθώους...

Πιο ηχηρά και με μεγαλύτερη ωριμότητα ίσως από το ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΙΔΙ, ο ΜΠΕΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ συνιστά ένα σαφέστατα πολιτικό σχόλιο πάνω στο σημερινό, δυτικό κόσμο, ο οποίος πυρήνα έχει την κάθε είδους "κερδοσκοπία ",τη σκληρότητα και τη φιλαυτία...Παράλληλα, αν και υπαινικτικά, η ΛΕΣΣΙΝΓΚ κλείνει το μάτι σε μια αντιαμερικανική ροπή, καθώς υφέρπει η επίκριση απέναντι στην επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ, που εξαθλίωνε και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής..

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική ματιά της Λέσσινγκ απέναντι στην Επιστήμη -μια επιστήμη απογυμνωμένη από κάθε είδους ανθρωπιά η ωφέλιμο στόχο -εμφορούμενη από μιαν άκρατη ματαιοδοξία-μια επιστήμη σαρκοβόρα, παρανοϊκή, σαν αυτή που επικρίνει η αριστοτελική ρήση

Doris Lessing, Ο Μπεν στον κόσμο

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία αλλ' ου σοφία φαίνεται" … η όπως απλά σημείωσε ο ΓΚΑΝΤΙ "Ένα από αυτά που καταστρέφουν μια Κοινωνία είναι Επιστήμη Χωρίς Ανθρωπιά"!!

Αξιοσημείωτο πως τούτη η αθέμιτη επιστημονική πρακτική του έργου, αποδίδεται στην ευρύτερη πολιτική της Αμερικής να απομυζά τόσο αχόρταγα κάθε αδύναμο έθνος, κάθε πόρο σε αυτόν τον πλανήτη.

Επιστρέφοντας στο βασικό ήρωα, κάτι άλλο που εντυπωσιάζει επίσης στην ιστορία είναι πως την ανθρωπιά ο Μπεν την εισέπραξε κυρίως από μια γρια κυρία και δυο πόρνες, με τη στοργή εκείνη που μόνο γυναίκες τόσο ταπεινωμένες μπορούν να προσφέρουν.

Με κανένα ανθρώπινο πλάσμα όμως δεν κατάφερε να εν-ωθεί. Καμιά ψυχή δεν μπόρεσε να αφεθεί σε αυτήν τη θυσιαστική παραχώρηση του Είναι της για χάρη του ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΜΠΕΝ. Αυτήν την ευτυχία του Απόλυτου Έρωτα μονάχα η μορφή στο βράχο του την πρόσφερε-χαρίζοντας του τον πιο ευτυχισμένο θάνατο, την πιο Μεγάλη Νίκη....

Ένας ποιητικός θάνατος με την επιβλητική συνοδεία του κόνδορα να δεσπόζει-θυμίζοντας τον «Κόνδορα», σύντροφο άγρυπνο στο «Θρήνο για τον Τσε Γκεβάρα» του Καββαδία, που με "τις φτερούγες του σκοτείνιαζε ένα αλώνι"... Μόνο που ο Μπεν αφήνει ως επιστέγασμα φως κι όχι σκιά...

Το κέρδος από βιβλία σαν τον «ΜΠΕΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» για την Ανθρώπινη Σκέψη είναι ότι έρχονται λιτά και χαμηλόφωνα να υπενθυμίσουν την ανθρωπιά και να τυλίξουν την ψυχή μας με τη ζεστασιά της συμπόνιας. Χαστούκι στην εγωπάθεια μας. Διαπερνούν κάτι από τις συμβατικές μας άμυνες. Εγείρουν μιαν υπέροχη, λυτρωτική ενσυναίσθηση και προκαλούν την ψυχή μας να ανοίξει και να δεχτεί πονετικά τον Άλλον-κι ας πονά τόσο αυτή η άλωση του εγώ.

Doris Lessing, Ο Μπεν στον κόσμο

Βιβλία σαν αυτό συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση ζωής. Να αλλάξουμε, να γίνουμε ανοιχτόμυαλοι, επιεικείς. Την αγάπη που ίσως δεν πήρε ο ήρωας που μας συγκίνησε, να την δώσουμε εμείς σε κάποιον άλλον που θα την έχει ανάγκη.

Η συμπόνια είναι η πιο ξεχασμένη αξία, αλλά η μοναδική ελπίδα του κόσμου τούτου. Χωρίς αυτήν τα πάντα στην κοινωνία καταρρέουν κ επιστρέφουν τον άνθρωπο στο Θηρίο.

«Συνάντηση» με ήρωες σαν τον Μπεν Λόβατ σε κάνει απλά και χωρίς βαθυστόχαστες φιλοσοφίες καλύτερο άνθρωπο και αυτό είναι το Ύψιστο Κέρδος, πάνω από οποιαδήποτε γνώση.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα