Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε
Συντάκτης-τρια:
Κορίνα Αλιβιζάτου Κορίνα Αλιβιζάτου

H Κορίνα Αλιβιζάτου είναι γραφίστρια και ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Σπόρος στην Κηφισιά Αττικής.

Στο χώρο του βιβλιοπωλείου φιλοξενούνται Έλληνες καλλιτέχνες, διοργανώνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.

Ως βασική αρχή του βιβλιοπωλείου της ορίζει το ότι, «οι επιλογές των βιβλίων δεν γίνονται βάσει πωλήσεων αλλά βάσει λογοτεχνικής αξίας και αισθητικής».

Θεωρεί ότι τον καλό βιβλιοπώλη συνιστούν το πάθος, η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση.

Της αρέσουν τα ταξίδια, και τα βιβλία της προσφέρουν αμέτρητα.

Βιβλιοπωλείο Σπόρος

Rainer Maria Rilke Rainer Maria Rilke
Ο Αυστρογερμανός ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1875-1926) γεννήθηκε στην Πράγα από πατέρα πρώην στρατιωτικό και μητέρα μια κοσμική γυναίκα, από πλούσια οικογένεια βιομηχάνων, κόρη αυτοκρατορικού συμβούλου. Ως παιδί και έφηβος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχισμένος. Η παιδεία του ήταν ανοργάνωτη και αποσπασματική. Αρχικά ακολουθεί στρατιωτική εκπαίδευση, όμως αδυνατεί να προσαρμοστεί και τελικά λόγω εύθρα... Περισσότερα...
Ροές
Βιβλίο Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε
Συγγραφέας Rainer Maria Rilke
Κατηγορία Ποίηση
Εκδότης Ροές
Συντάκτης-ρια Κορίνα Αλιβιζάτου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Ίσως προκύψει λογοτεχνική διαμάχη αν προσπαθήσουμε να κατατάξουμε το «Τραγούδι του έρωτα και του θανάτου» στην ποίηση. Κείμενο με ρυθμό, λυρισμό, ένταση ποιήματος και σίγουρα απαιτούνται παύσεις για να δυναμώσει μέσα μας. Η διατύπωση του ίδιου του δημιουργού του μας καλύπτει: «πεζό μολυσμένο από στίχους».

Είκοσι έξι σκηνές, είκοσι έξι στιγμιότυπα, μια αλληλουχία σκέψεων και συναισθημάτων συνθέτουν ένα σύνολο εκρηκτικό. Ευέλικτο παράλληλα, καθώς κάθε τμήμα του αν απομονωθεί  στέκεται μόνο του, αυτάρκες και αυτοτελές, δίχως να στερείται δυναμικής.  Σε ένα παιχνίδι αποσύνθεσης ανακαλύπτουμε με δέος πως όχι μόνο δεν αποδυναμώνει το κείμενο αλλά την ίδια δύναμη αποπνέουν όλα τα επιμέρους στοιχεία του, κάθε κεφάλαιο μα και κάθε πρόταση. Πρόταση και κρότος!

Η δίγλωσση έκδοση συντελεί σημαντικά στην κατανόηση –ακόμα και σε εκείνον που δεν γνωρίζει τη γλώσσα του πρωτότυπου κειμένου, κλέβει όμως λίγο από τη μαγεία της -και προσδίδει το σεβασμό στον αναγνώστη, που του αρμόζει. 

Η πορεία του σημαιοφόρου μέσα στη μάχη είναι θέμα εμπνευσμένο από την ιστορία του προγόνου του συγγραφέα σε μια απόπειρα αναζήτησης των ριζών του γενεαλογικού του δέντρου.  Ένας ύμνος στον ηρωισμό, με διάχυτη μυρωδιά θανάτου και εκτυφλωτικό το φως της ελπίδας

Η γυναικεία φιγούρα είναι παρούσα σε όλη την πορεία του σημαιοφόρου, ως μητέρα, ερωμένη, Παναγία. Άλλοτε ως όραμα, επιθυμία και άλλοτε ως ιερή ανάμνηση και φυλαχτό. Ο χρόνος μετρά στη μάχη διαφορετικά. Πότε σύμμαχος και πότε εχθρός, καθορίζοντας το ρυθμό του κειμένου. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοντοστέκεσαι και απολαμβάνεις και άλλες τόσες λαχανιάζεις καλπάζοντας ορμητικά μαζί με τον ήρωα.

Μια πρώτη ανάγνωση αρκεί να σε συγκινήσει. Στη δεύτερη ανάγνωση προκύπτει αβίαστα η ανασημασιοδότηση του κειμένου. Μα τι χάρισμα λόγου! Χωρίς φανφάρες, πλεονασμούς, εκτενείς περιγραφές και έννοιες δυσνόητες, ο Ρίλκε εξυμνεί τον έρωτα, το ψυχικό σθένος και τον ηρωισμό, με σεβασμό και απλότητα. Και τα τοποθετεί σε ένα πεδίο μάχης που σπάει τα πλαίσια του χρόνου και του τόπου και τοποθετείται σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο ανά τους αιώνες.

Νικηφόρος πορεία και πέσιμο ηρωικό και η ανθρώπινη πορεία προς τα έσω. Ηρωισμός και αυτοθυσία. Το σκηνικό γίνεται το δικό μου σκηνικό, το δικό σου, η μάχη της ζωής μας. Το να βγούμε αλώβητοι δεν είναι το ζητούμενο. Θα πολεμήσουμε όμως…

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα