Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
USA
Ο 42ος παράλληλος. 1919. Τα πολλά λεφτά
Βιβλίο Αμερικανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Dos Passos, John, 1896-1970 (Passos, John Dos)
Μεταφραστής: Λαμπρόπουλος, Νίκος, μεταφραστής (Lampropoulos, Nikos) Δενέγρης, Τάσος Γ., 1934-2009 (Denegris, Tasos G.) Παπαϊωάννου, Τρισεύγενη (Papaioannou, Trisevgeni)
Εκδότης: Οδυσσέας
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-210-516-0 Οδυσσέας 2007
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 1600
Ο Τζον Ντος Πάσος χάρη στην τριλογία του "USA" -που αποτελεί το κορυφαίο λογοτεχνικό του επίτευγμα- θεωρείται σήμερα, μαζί με τον Φιτζέραλντ και τον Χεμινγουέι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "Χαμένης Γενιάς" των Αμερικανών πεζογράφων που κατέγραψαν την τραγική διάψευση του αμερικανικού ονείρου. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων της τριλογίας αποτυπώνεται η ιστορική πορεία των ΗΠΑ από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο "42ος Παράλληλος" (μετάφραση Νίκου Λαμπρόπουλου), το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας USA είναι ένα ολοζώντανο λογοτεχνικό χρονικό, στο οποίο εικονογραφείται η ταραγμένη πορεία των ΗΠΑ από τις αρχές του αιώνα μέχρι και την έκρηξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, που τέμνονται σε καίρια σημεία από δημοσιογραφικές ειδήσεις και την εξομολογητική φωνή του ίδιου του συγγραφέα, βλέπουμε ένα ολόκληρο έθνος να χάνει σταδιακά την αθωότητά του.
Στο "1919" (μετάφραση Τάσου Δενέγρη),το δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας USA, μια νέα κοινωνία οικοδομείται πάνω στα ερείπια και τη δυστυχία του πολέμου. Η εκμετάλλευση των ανθρώπινων αναγκών διαφθείρει τις αξίες και προσφέρει στο άτομο τρεις βασικές δυνατότητες: να ικανοποιήσει τις κούφιες φιλοδοξίες του, να βουλιάξει στην παθητικότητα ή να εξεγερθεί.
Στα "Πολλά λεφτά" (μετάφραση Τρισεύγενη Παπαιωάννου) που γράφτηκε με αφορμή την υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι) η αμερικανική κοινωνία ζει τη ραγδαία οικονομική αλλαγή, την τεχνολογική πρόοδο και την απότομη άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Οι αυταπάτες όμως διαλύονται με το κραχ του 1929 και το αμερικανικό όνειρο του \'20 γίνεται ο εφιάλτης της επόμενης δεκαετίας

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
3
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα