Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η Άλωση της Πόλης: Μαρτυρίες εντός και εκτός των τειχών
Βιβλίο Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453 >> Κωνσταντινούπολη - Ιστορία - 1453- >> Κυκλοφορεί

Κατσίμης, Σπύρος, 1933- (Katsimis, Spyros) Συγγραφέας: Λαΐου, Σοφία Ν. () Pears, Edwin (Pears, Edwin) Μοσχονά, Παναγιώτα (Moschona, Panagiota) Κονόρτας, Παρασκευάς (Konortas, Paraskevas) Βασιλάτος, Νίκος () Νιαβής, Παύλος (Niavis, Pavlos) Λίνος Γ. Μπενάκης () Κόντη, Βούλα (Konti, Voula) Νικολούδης, Νικόλαος Γ. (Nikoloudis, Nikos) Λουγγής, Τηλέμαχος Κ. (Loungis, Tilemachos K.) Τρωιάνος, Σπύρος Ν. (Troianos, Spyros N.) Λαμπάκης, Στυλιανός (Lampakis, Stylianos) Μοίρας, Λεωνίδας (Moiras, Leonidas) Basar, Fahamettin (Basar, Fahamettin) Kafescioglu, Cigdem (Kafescioglu, Cigdem) Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης () Συλλογικό έργο ()
Εκδότης: Ελευθεροτυπία
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
- Ελευθεροτυπία 2008
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
23χ18 - 194
Το άλλοτε κραταιό Βυζάντιο είχε πλέον συρρικνωθεί σε μια θλιβερή μικρογραφία, με την Κωνσταντινούπολη και τα πέριξ στον οθωμανικό κλοιό. Γύρω της το μπουλούκι των πολιορκητών: Έλληνες εξωμότες, Αλβανοί και Σέρβοι μιναδόροι, δυσαρεστημένοι Ούγγροι μηχανικοί και το τουρκικό ασκέρι. Μέσα Έλληνες υπερασπιστές, Βενετοί ναυτικοί, αμφίθυμοι Γενοβέζοι και ευάριθμοι Βαράγκοι μισθοφόροι. Και ένας Γερμανός μηχανικός για την άμυνα των οχυρώσεων.

Στις επόμενες 190 σελίδες ζωντανεύει η τοιχογραφία της πολιορκίας, με ιστορικές μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές των οχυρώσεων.

Ο Σφραντζής, μαρτυρεί: "...Ύστερα οι εχθροί ανέβηκαν σωρηδόν στα τείχη και διασκόρπισαν τους δικούς μας. Εγκατέλειψαν τα εξωτερικά τείχη και έμπαιναν πια από την πύλη καταπατώντας ο ένας τον άλλον. Αυτά γίνονταν, όταν σηκώθηκε φωνή και από μέσα και από έξω και από τη μεριά του λιμανιού: Εάλω το φρούριον και τα στρατήγεια και τα σημαία άνωθεν εν τοις πύργοις έστησαν και αυτή η κραυγή έτρεψε τους δικούς μας σε φυγή και ζωντάνεψε τους εχθρούς μας, οι οποίοι με ενθουσιασμό και αλαλαγμούς, χωρίς πια κανένα φόβο, ανέβαιναν όλοι τους στα τείχη. Βλέποντάς τα όλα αυτά, ο δυστυχισμένος ο αυτοκράτορας, ο αφέντης μου, παρακαλούσε με δάκρυα στα μάτια τον Θεό και παρότρυνε τους στρατιώτες να φανούν γενναίοι. Αλλά δεν υπήρχε πια καμιά ελπίδα για συνδρομή ή για βοήθεια από πουθενά".

Έξω από τα τείχη έρχεται η μαρτυρία του Τούρκου χρονικογράφου Ασίκ-Πασά-Ζάντε: "Οι πολεμιστές ήταν πανέτοιμοι και ξεδίπλωσαν τις σημαίες τους. Κοντά στα θεμέλια των τειχών μπήκαν στη θάλασσα και έφτιαξαν γέφυρες κάνοντας επίθεση. Ο πόλεμος εξακολούθησε για 50 μερόνυκτα. Στην 51η μέρα ο σουλτάνος έδωσε την άδειά του για ελεύθερη λεηλασία. Έκαναν νέα μεγάλη επίθεση και στην 51η μέρα πήραν την ακρόπολη. Υπήρχαν πολλά πλούτη για λεηλασία: χρυσάφι, ασήμι, διαμαντικά και ωραία υφάσματα και άλλα ακριβά αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην αγορά του στρατοπέδου. Μετά άρχισαν να τα πουλούν. Σκλάβωσαν τους κατοίκους της Πόλης, σκότωσαν τον αυτοκράτορά τους και οι γαζήδες έβαλαν χέρι στα όμορφα κορίτσια".

Είχε έρθει η ώρα του ανθενωτικού πατριάρχη Γεννάδιου Β\' Σχολάριου. Ο Πορθητής τον ανακήρυξε κεφαλή των υπόδουλων χριστιανών και αυτός ανταπέδωσε χαρακτηρίζοντας την Άλωση προϊόν της θείας καταδίκης ενός ασεβούς έθνους, που ωστόσο έτυχε της φιλανθρωπίας του σουλτάνου, ο οποίος κατέστησε "ελευθέραν την εκκλησία δι\' ημών...".

Τα φωτισμένά μυαλά του Βυζαντίου πήραν το δρόμο προς τη Δύση. Πλήθων, Βησσαρίων, Τραπεζούντιος, Γαζής, Αργυρόπουλος κ.ά. θα μεταφέρουν τα "φώτα" που θα επέστρεφαν στον ελληνικό χώρο 4 αιώνες αργότερα, σαν "αντιδάνεια στοιχεία".

Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Το ιστορικό υπόβαθρο
- Κωνσταντινούπολη και Οθωμανοί
- Καταγωγή και εμφάνιση των Οθωμανών
- Γεώργιος Παχυμέρης
- Το Δίκαιο πριν την Άλωση
- Οι λόγιοι, το χρήμα και η κοινωνία
- Δεσπότες και δεσποτάτα
- Το δεσποτάτο του Μορέως
- Πλήθων, ο φιλόσοφος
- Το τέλος της Αυτοκρατορίας και η Δυτική Ευρώπη
- Ο Κλαβίχο στην Κωνσταντινούπολη το 1403
- Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και η Άλωση της Πόλης
- "Μικρό" και "Μεγάλο Χρονικό" του Σφραντζή
- Η Άλωση απ\' τη σκοπιά του Δούκα
- Κριτόβουλος: Ο υμνητής του Μωάμεθ Β΄
- Ο Μωάμεθ Β΄ ο... Πυροβολητής
- Ο Θεός, ο Σουλτάνος και ο Παριάρχης
- Η τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης
- Τουρκικές πηγές για την Άλωση
- Η άλωση κατά τον Νικολό Μπάρμπαρο
- Η αναφορά του Λεονάρδου Χίου στον πάπα Νικόλαο Ε΄
- Η καταστροφή της ελληνικής αυτοκρατορίας
- Το γαιοκτητικό σύστημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
- Η επίδραση στη Δύση
- Γ. Τραπεζούντιος - Θ. Γαζής - Ι. Αργυρόπουλος
- Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος
- Δημήτριος Χαλκοκονδύλης

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα