Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
diARTgnosis: Study of European Religious Painting: Εικόνων διάλογος
Συλλογή Δ. Λοβέρδου, ευρωπαϊκή θρησκευτική ζωγραφική, σύγχρονη τέχνη
Βιβλίο Τέχνη - Κατάλογοι >> Τέχνη, Βυζαντινή >> Εξαντλημένο

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο () Καλαφάτη, Καλλιόπη - Φαίδρα (Kalafati, Kalliopi - Faidra) Αναπλιώτου, Ευαγγελία (Anapliotou, Evangelia) Κουτσουρής, Τάσος (Koutsouris, Tasos)
Μεταφραστής: Phelps, William (Phelps, W.) Κουτσομητοπούλου, Βασιλική (Koutsomitopoulou, Vasiliki)
Φωτογράφος: Γκιντέρσος, Επαμεινώντας (Gkintersos, Epameinontas) Γλαμπεδάκη, Σοφία (Glampedaki, Sofia) Δροσίνου, Ειρήνη (Drosinou, Eirini) Καρανίκα, Ράνια (Karanika, Rania)
Επιμελητής: Μπούμπουλη, Φανή (Boumpouli, Fani)
Εκδότης: Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-214-199-1 Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 2003
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
22χ24 - 82
Ο εικόνες ανήκουν στη συλλογή του Διονυσίου Π. Λοβέρδου (1878-1934), τραπεζίτη καταγόμενου από την Κεφαλονιά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και αξιολογότερες συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα. Πυρήνα της αποτέλεσαν οι 200 εικόνες της συλλογής του φιλολόγου Αλεξίου Κολυβά (1848-1915). Μετά το θάνατο του Κολυβά η συλλογή αγοράστηκε από τον Λοβέρδο, ο οποίος, επιδεικνύοντας ζήλο και διαθέτοντας σημαντικά ποσά, την εμπλούτισε και τη στέγασε στη μεγαλοπρεπή κατοικία του στην οδό Μαυρομιχάλη 6, στην Αθήνα.
Το 1979 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ανέλαβε, κατόπιν επιθυμίας των θυγατέρων του Δ. Λοβέρδου, τη συντήρηση και φύλαξη μεγάλου μέρους της συλλογής. Η μεταφορά και παράδοση των έργων έγινε από την κ. Ιωάννα Λοβέρδου-Βασιλειάδη, εντολοδόχο και των άλλων κληρονόμων του πατέρα της. Στο Μουσείο παραδόθηκαν 470 εικόνες και ένα ξυλόγλυmο τέμπλο. Με τη συγκατάθεση της κ. Λοβέρδου-Βασιλειάδη, τα περισσότερα από τα έργα αυτά συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου και παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 1980 σε ιδιαίτερο διώροφο κτίριο στον περιβάλλοντα χώρο του. Λόγω των εργασιών επέκτασης η πολύτιμη αυτή συλλογή φυλάσσεται σήμερα στις αποθήκες του Μουσείου, ενώ πρόκειται να επανεκτεθεί σύντομα.
Οι εικόνες αποτελούν αξιόλογα δείγματα της κρητικής και επτανησιακής ζωγραφικής της περιόδου από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, ενώ αρκετές από αυτές είναι έργα επώνυμων ζωγράφων. Πιστοποιούν την επιβίωση της βυζαντινής τέχνης στους αιώνες που ακολούθησαν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μαρτυρούν τη θρησκευτική καλλιτεχνική δημιουργία αυτής της περιόδου. Νέοι εικονογραφικοί τύποι, θέματα εμπνευσμένα από τη Δυτική εικονογραφία, καθώς και συνθέσεις προσηλωμένες στην αυστηρή βυζαντινή παράδοση τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συλλογής, προσφέροντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τη μεταβυζαντινή ζωγραφική.

Δρ Καλλιόπη-Φαίδρα Καλαφάτη
Αρχαιολόγος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα