Η Τήνος αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό κάθε ταξιδιώτη, κι αυτό γιατί συνδυάζει τα αντιθετικά στοιχεία της φύσης: το ορεινό με το πεδινό, το βουνό με τη θάλασσα, το άγονο με το γόνιμο... Το ήπιο κλίμα του νησιού ευνοεί κάθε είδους δραστηριότητα, ενώ τα «δυνατά» μελτέμια δικαιολογούν το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στην Τήνο: "Το νησί του Αιόλου".
Με τα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης η Τήνος καταλαμβάνει την τρίτη σε μέγεθος θέση ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων, μετά την Άνδρο και τη Νάξο (κατ\' άλλους τέταρτη μετά την Πάρο). Το σχήμα της είναι σχεδόν τριγωνικό και ανήκει στη γραμμή Άνδρου-Μυκόνου, που είναι προέκταση της Εύβοιας. Η κορυφογραμμή που διαχωρίζει το νησί σε δυο πλευρές, τη βόρεια και τη νότια, καταλήγει στο "Κεχροβούνι" και τον "Τσικνιά" (720 μέτρα υψόμετρο περίπου), όπου κατά τη Μυθολογία είχε τα ανάκτορά του ο Αίολος, ο θεός των ανέμων. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής είναι 114 χιλιόμετρα και κατακλύζεται από "δαντελωτές" ακτές με αναρίθμητους ορμίσκους, ακρωτήρια, αλλά και παραλίες για όλα τα γούστα: πολυσύχναστες ή ήρεμες, προσιτές μέσω του κεντρικού οδικού δικτύου, χωματόδρομων ή γραφικών μονοπατιών. Εξήντα δύο οικισμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 40 χωριά (όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα), είναι διάσπαρτοι στο νησί, φαινόμενο σπάνιο σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και αναλογικά με το μέγεθός του. Κατά την απογραφή του 2001 καταμετρήθηκαν 8.574 κάτοικοι της Τήνου, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι στην πρωτεύουσα και στα χωριά της.
Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι το βραχώδες του εδάφους. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες γρανίτη, σχιστόλιθου ή μαρμάρου (λευκού και πράσινου). Στη χλωρίδα ανήκουν τα θαμνώδη φυτά (κέδροι, μυρτιές, σπάρτα κλπ) και θαμνολιβαδικά φυτά που χρησιμεύουν ως αφεψήματα ή στη μαγειρική (φασκόμηλο, χαμομήλι, ρίγανη, κάπαρη και άλλα). Την πανίδα αποτελούν τα αγριοπερίστερα, οι λαγοί, τα αγριοκούνελα, οι πέρδικες, καθώς και διάφορα αποδημητικά πουλιά (τρυγόνια, ορτύκια και άλλα) με πέρασμα από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο. Η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στη γεωργία, τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό (κυρίως κατά τους θερινούς μήνες), ενώ στα εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού ανήκουν το μοναδικό πράσινο μάρμαρο και άλλα πετρώματα, τα λαχανικά, τα οπωροκηπευτικά, οι πατάτες, τα γαλακτοκομικά (τυράκι Τήνου, γραβιέρα, κοπανιστή), το αρίστης ποιότητας θυμαρίσιο μέλι και το περίφημο "ροζακί" σταφύλι.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)