Οι σπόγγοι κατέχουν εξέχουσα θέση στο σύγχρονο βιοτεχνολογικό γίγνεσθαι κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν βιοδραστικές ουσίες με πιθανές θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες. Παρόλα αυτά επειδή οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών στους ζωντανούς σπόγγους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων κάποιων ουσιών με βιοδραοτικό ενδιαφέρον θα απαιτούσε τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σπόγγων με αποτέλεσμα την καταστροφική μείωση των πληθυσμών τους.
Από την άλλη μεριά η ζήτηση για σπόγγους του μπάνιου ποτέ δεν καλύφτηκε από την παραγωγή, πολύ περισσότερο στις μέρες μας που οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν σημαντική μείωση κυρίως λόγω των πρόσφατων μαζικών επιδημιών, ενώ οι παραδοσιακοί αλιείς των σπόγγων στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Ακόμη, έχει προταθεί ότι η ικανότητα των σπόγγων να διηθούν το νερό, κατακρατώντας τα οργανικά μερίδια, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον καθαρισμό περιοχών που υφίστανται οργανικού τύπου ρύπανση.
Όλοι οι παραπάνω πρακτικοί λόγοι, μαζί με το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι σπόγγοι λόγω της φυλογενετικής θέσης τους στη βάση του ζωικού βασιλείου, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της έρευνας που έχει στόχο την ανεύρεση και τελειοποίηση μεθόδων καλλιέργειάς τους στο πεδίο και στο εργαστήριο, τις τελευταίες δεκαετίες. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια σύνοψη της γνώσης που υπάρχει στον τομέα της σπογγοκαλλιέργειας, από τις πρώτες προσπάθειες στο τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα σύγχρονα επιτεύγματα.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.