Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το κιβώτιο
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-08-2020 11:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-06-2017 22:33
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
16-10-2016 20:26
Υπέρ  Πρωτότυπο
Κατά  Επαναλαμβανόμενο, Περίπλοκο
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να μπω στο πνεύμα του βιβλίου. Προσωπικά ήταν κουραστικό και με δυσκόλεψε να το τελειώσω. Μεγάλες προτάσεις και λεπτομέρειες που έχανα το νόημα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-04-2016 12:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
06-03-2016 20:43
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-02-2016 11:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-12-2014 17:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  
 

 

 
Μόλις τελείωσα το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Δεν μου θύμισε Προυστ αλλά το «Μηδέν και το Άπειρο» του Άρθουρ Κέσλερ. Ένας φυλακισμένος που απολογείται. Και στην απολογία του περιγράφει τα ίδια γεγονότα ξανά και ξανά και ξανά και ξανά χωρίς ποτέ να καταφέρει να εξαντλήσει όλες τις εκδοχές και τα ενδεχόμενα.
Το Κιβώτιο είναι σαφώς ένα έργο μοντερνιστικό. Είναι ο μονόλογος ενός κομουνιστή που προσπαθεί να περιγράψει ένα περιστατικό. Την μεταφορά ενός πολύτιμου κιβωτίου από την πόλη Ν. τη νύχτα της 14ης Ιουλίου 1949 ως την πόλη Κ. Είμαστε στα χρόνια του εμφυλίου. Και το περιεχόμενο του κιβωτίου θα κρίνει την έκβαση του πολέμου. Οι στρατιώτες που το μεταφέρουν, ανάμεσά τους και ο ήρωάς μας, ο αφηγητής έχουν ορκιστεί να το προστατεύσουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή.
Ο αφηγητής είναι ένας άνθρωπος σχολαστικός μέχρι τελικής πτώσεως. Μετράει και ξαναμετράει, υποτάσσεται πάντα στην κομματική πειθαρχία, ακόμα κι όταν παραβιάζει τους κανονισμούς (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό) και προσπαθεί να είναι συνεπής απέναντι σε ένα κέντρο εξουσίας δομημένο επάνω σε δύο αντιθετικούς πόλους που συγκρούονται και προκαλούν σύγχυση.
Υπάρχει δηλαδή ένας εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο. Οπότε κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά, αν αυτό που κάνει σήμερα βάσει της κομματικής πειθαρχίας δεν θα θεωρηθεί αύριο από μια άλλη φράξια ως προδοσία. Φανταστείτε λοιπόν έναν άνθρωπο που αναλαμβάνει μια αποστολή για την οποία έχει σχεδόν πλήρη άγνοια (κανένας δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του κιβωτίου) και που φτάνει στο σημείο να μην ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και τι να πιστέψει.
Φανταστείτε έναν άνθρωπο που ως τότε είχε μάθει να παίρνει διαταγές, να δέχεται μια συγκεκριμένη γραμμή από το Κόμμα και που τώρα πρέπει να μάθει να σκέφτεται για λογαριασμό του, να συνυπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα, να υπερβεί όλα τα πιθανά αδιέξοδα, να φτάσει στον προορισμό του, ώστε να στεφθεί η αποστολή του με επιτυχία. Όλο αυτό μου θύμισε ένα τοπίο Καφκικό, ένα ομιχλώδες πεδίο, μέσα στο οποίο η ανθρώπινη συνείδηση βαδίζει στα χαμένα, προσδοκώντας μια διέξοδο.  
Επίσης ο αφηγητής αναπολεί, ενδιάμεσα στην εξιστόρησή του, και διάφορα περιστατικά από την περασμένη του ζωή, σχετικά με τις παλιές του φιλίες, τους έρωτές του, τον τρόπο που συνήθιζε να εφαρμόζει στην πράξει τις επιταγές του Κόμματος, εξομολογείται τα σφάλματα, τις αδυναμίες του, τις περασμένες του αμαρτίες και φτάνει από ένα σημείο και έπειτα ως το παραλήρημα.   
Ο αφηγητής, είναι ένα ταλαίπωρο ανθρωπάκι, προσπαθεί να φανεί αντάξιος της αποστολής του, να συμβιβάσει τις διαταγές που δέχεται με τα όσα του υπαγορεύει η συνείδησή του και έτσι όπως αμφιταλαντεύεται και παραπαίει θυμίζει αξιολύπητη μαριονέτα στα χέρια ενός παρανοϊκού κουκλοπαίχτη και η όλη πορεία που ακολουθεί μοιάζει με φάρσα. Φτάνει στα όριά του. Τα ξεπερνάει. Φωνάζει. Υπάρχει όμως κάποιος να τον ακούσει ή όλα πέφτουν στο απόλυτο κενό;
Δεν έχω καταλήξει ακόμα στους λόγους που έγραψε ο Αλεξάνδρου αυτό το έργο. Είναι μια κριτική στο Κομμουνισμό; Στον τρόπο που αυτός εφαρμόστηκε στην Σοβιετική Ένωση; Μήπως είναι μία σπουδή επάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και στο νόημα της ελεύθερης βούλησης; Αναφέρεται για παράδειγμα ο Οιδίποδας και ο χρησμός του Απόλλωνα. Είναι υπεύθυνος για την μοίρα του ο Οιδίποδας; Αν ναι τότε φυσικά και φέρει την ευθύνη των πράξεών του, άρα δίκαια τιμωρείται για τον φόνο του πατέρα του. Αν όμως απλώς υπήρξε δέσμιος της θείας βούλησης, τότε είναι αθώος και τιμωρείται άδικα. Έχει όμως αυτό, σε τελική ανάλυση καμία σημασία, αφού και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό;
Όπως και να έχει το Κιβώτιο είναι ένα έργο αριστουργηματικό, αλλά θέλει υπομονή και γερά νεύρα. Δεν με έκανε σοφότερη. Αλλά με γέμισε με τόσα ερωτηματικά που θα έχω να ασχολούμαι ως το τέλος της ζωής μου. Ή μπορεί και να μην ασχοληθώ και καθόλου και απλά να συνεχίσω να ζω, χωρίς να προσπαθώ να βγάλω άκρη.  
 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-11-2014 10:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-04-2014 01:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-04-2014 15:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-03-2014 06:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-10-2013 13:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Φιδογυριστός τρόπος εξιστόρησης.
  2
12-07-2013 08:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  Επαναλαμβανόμενο
Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1949, όπου μια ομάδα από παρασημοφορημένους και επίλεκτους άνδρες του λαϊκού στρατού αναλαμβάνει την αποστολή να μεταφέρει ένα κιβώτιο από την πόλη Ν στην πόλη Κ. Η επίτευξη του στόχου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση του πολέμου. Κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του κιβωτίου ούτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Το αρχηγείο τους υποδεικνύει κάθε μέρα το δρομολόγιο της επομένης. Καμιά καθυστέρηση δεν γίνεται ανεκτή και όποιος τραυματίζεται ή βραδυπορεί θα αυτοκτονεί παίρνοντας κυάνιο. Η επιχείρηση θα κρατήσει δύο μήνες. Ο μόνος που θα επιζήσει στο τέλος θα είναι ο αφηγητής, που θα παραδώσει το κιβώτιο και θα διαπιστωθεί ότι είναι άδειο. Τον συλλαμβάνουν και τον φυλακίζουν. Χρησιμοποιεί λευκές αλλά σφραγισμένες κόλλες χαρτί που του δίνονται για να εξιστορήσει τι ακριβώς συνέβη και να αποδείξει την αθωότητά του.

Ομολογώ ότι με κούρασε κι άρχισα στο τέλος να πηδώ χωρία (όχι σελίδες, γιατί κάπου θα υπήρχε ένα μικρό \"και\" που θα άλλαζε τα πάντα και δεν ήθελα να το χάσω). Φιδογυριστός τρόπος εξιστόρησης, διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε την ίδια ιστορία, σε κάθε κεφάλαιο όμως προστίθεται κι ένας νέος κόκκος σαν ένας πίνακας που ζωγραφίζεται σιγά σιγά μπροστά στα μάτια μας. Ξέροντας ότι γράφτηκε το 1975 κι από έναν άνθρωπο αναγνωρισμένο στο χώρο της λογοτεχνίας το αντιμετώπισα με διαφορετικό τρόπο: γράφει διαφορετικά, γράφει παλαιότερα, γράφει άνθρωπος γνωστός και καταξιωμένος, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είναι για πέταμα ή ότι είναι αριστούργημα. Έπιασα στα χέρια μου ένα βιβλίο για το συγγραφέα του οποίου έχουν γραφτεί πολλά και το διάβασα με προσοχή, κάποιες φορές ξανά και ξανά, για να μπω στη σκέψη του λογοτέχνη. Σε γενικές γραμμές έμεινα ευχαριστημένος από την πρωτοτυπία της πλοκής, από το απλό και ρέον γράψιμο, από την ανθρώπινη αγωνία μπροστά σε έναν απρόσωπο ανακριτή, από το ρημαδιασμένο το γιατί που γίναν τόσοι σκοτωμοί για ένα κιβώτιο αδειανό, για μια Ελένη. Το συνιστώ μόνο σε όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι άλλο από την ας πούμε \"κλασική\" ή τη \"μοντέρνα\" ελληνική λογοτεχνία και θέλουν να αφοσιωθούν στο διάβασμα ενός βιβλίου με περισυλλογή.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
18
Το θέλουν
6
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
16
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα