Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ένοχη αθωότητα
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Αγγλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-12-2016 19:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Η Τζινξ είναι μια γυναίκα με έναν αποτυχημένο γάμο στο ενεργητικό της και μια κατεστραμμένη σχέση με τον ανήλικο γιο της, που ζει με τον πατέρα του. Είναι λες και υπάρχει στη ζωή εν είδει παρένθεσης: δε συμμετέχει ενεργά στη ζωή της και στις αποφάσεις των άλλων που την αφορούν ενώ το παρελθόν της τη στοιχειώνει και την κυνηγά ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά. Η εμφάνιση του Λέμον, φίλου του πατριού της, θα ανοίξει όλες τις πόρτες του χτες και θα οδηγήσει τους δύο ήρωες του βιβλίου στην απόλυτη, ειλικρινή και δυσβάσταχτη αλήθεια ως προς το τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα που δολοφονήθηκε η μητέρα της Τζινξ.

Το μυθιστόρημα είναι εκπληκτικό. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η Τζινξ με καλωσόρισε στη ζωή της στο ανατολικό Λονδίνο, μου ανέλυσε σταδιακά τι συνέβη μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημέρα που η μητέρα της έφερε τον Μπέρις στη ζωή τους, ποια ήταν η καθημερινότητά τους, πώς κλιμακώθηκε μια τυπική συγκατοίκηση σε ενδοοικογενειακή βία ενώ ταυτόχρονα, κόβοντας την αφήγηση σε καίρια σημεία, η Τζινξ περιγράφει τη σημερινή της ζωή και κατονομάζει τα λάθη της ένα ένα, χωρίς να κρύβει τίποτα ούτε από μένα ούτε από τον εαυτό της.

Δύναμη αφήγησης, βαθιά ψυχανάλυση, έντονη σκιαγράφηση, κλιμάκωση και ανατροπές είναι λιγα μόνο από τα προτερήματα αυτού του βιβλίου. Η συγγραφέας μετατρέπει βήμα βήμα, μέρα τη μέρα, την Τζινξ από έφηβη με ελάχιστα προβλήματα σε δεύτερο μέλος μιας οικογένειας που κινδυνεύει να γίνει τρίτο, σε κόρη που χάνει τη μάνα της, σε τρομαγμένο ελάφι που βλέπει τη φωτιά της βίας να την πλησιάζει επικίνδυνα και τέλος σε ένα μνησίκακο πλάσμα που μία και μόνη πράξη της θα επιφέρει ένα τέλος οριστικό, θα οδηγήσει τους ανθρώπους γύρω της σε έναν στενό κλοιό αίματος. Δεν μπορώ να περιγράψω την αγωνία που ένιωθα, διαισθανόμενος το τέλος να πλησιάζει, μαντεύοντας μία ή δύο φορές τη συνέχεια, χωρίς να τολμήσω να φανταστώ τις συνέπειες, κι όλα αυτά γραμμένα με ωμότητα και διεισδυτικότητα. Οι άνθρωποι είναι έρμαια της μοίρας και δεν ξεφεύγουν ό,τι κι αν κάνουν είτε τυχαία είτε επιτηδευμένα.

Άλλο ένα βιβλίο για τη γυναικεία κακοποίηση; Ίσως και όχι, γιατί το κείμενο δεν εστιάζει στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας πριν και μετά, αντίθετα, φέρνει σε μια ήδη προβληματική οικογένεια ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Η βία του Μπέρις είναι μόνο το εφαλτήριο για μια περιπέτεια που οδηγεί τους πρωταγωνιστές σε ένα γαϊτανάκι αίματος και μια σκιά θανάτου που θα ξεδιαλυθεί μόνο 14 χρόνια μετά. Χάρη ή εξαιτίας του Λέμον, φίλου του Μπέρις. Ενός άντρα που περιγράφεται πολύ καλά η ιδιότυπη σχέση του με τον Μπέρις, με την έννοια ότι η φιλία τους αποδεικνύεται ουσιαστικά λυκοφιλία και με πήλινα πόδια. Ο Μπέρις είναι ειλικρινής και ζει πολλές και δυνατές στιγμές με τον Λέμον στην Καραϊβική, όπου γεννήθηκαν. Από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους στην Αγγλία και ο Μπέρις γνωρίζει την τέλεια μητέρα της Τζινξ, όλα αλλάζουν στη ζωή του Λέμον κι αρχίζει αργά και μεθοδικά να υπονομεύει τη σχέση τους.

Χωρίς περιττούς διαλόγους, χωρίς σκηνές που πιάνουν χώρο, χωρίς κάτι που να ξεφεύγει από τη θέση του και τον ρόλο του στην ιστορία, η Ένοχη αθωότητα είναι ένα δυνατό βιβλίο. Τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα που δολοφονήθηκε η μαμά της Τζινξ; Τη σκότωσε πράγματι η ίδια της η κόρη; Τι ρόλο έπαιξε ο Λέμον; Ποιος είναι το πραγματικό θύμα σε αυτήν την ιστορία και ποιος ο αληθινός ένοχος; Σε τι θα βοηθήσει η αλήθεια την Τζινξ στη μετέπειτα ζωή της;
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-11-2016 21:18
Υπέρ  Καθηλώνει
Κατά  
Κρυμμένες αλήθειες βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα σε ένα Σ/Κ από δύο ανθρώπους με τύψεις και χωρίς ευτυχία στον κόσμο των ζωντανών όπως αναφέρει σε ένα σημείο η ηρωίδα.Ένας περίπλοκος δεσμός μεταξύ μητέρας - κόρης που καθορίζει την ζωή της ηρωίδας σε όλη την πορεία της.Μία σύνθετη σχέση που την σημάδεψε βαθιά και την κυνηγά ακόμη η σκιά της.Από την άλλη ένας έρωτας ανομολόγητος και μία ερωτική αντιζηλία και συγχρόνως αρρωστημένη ζήλια που την εκφράζει με βιαιότητα επέφεραν τραγικά αποτελέσματα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
1
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
3
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα