Αρχαία κείμενα για τη μελέτη του αρχαίου λόγου· κείμενα από διαφορετικούς συγγραφείς με ιδιαιτερότητα στο ύφος και το περιεχόμενο· κείμενα με συντακτικά και γραμματικά φαινόμενα που γεμίζουν τόμους μελετών, με εξειδικευμένο λεξιλόγιο, με πλήθος εκφραστικών μέσων και σχημάτων λόγου. Αυτό είναι το άγνωστο, ένας χαώδης και -συνάμα- ένας γόνιμος χώρος. Σκοπός αυτής της Θεματογραφίας, μέσα στο πλήθος όσων ήδη κυκλοφορούν, είναι να βάλει τάξη σε τούτο το χάος με τη σωστή μεθοδολογία, και να εξετάσει συγκριτικά τον αρχαίο λόγο στα βασικά του σημεία.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται 26 ενότητες διπλών κειμένων, όπου εξετάζονται συγκεκριμένα φαινόμενα γραμματικής και συντακτικού. Στο κείμενο Α΄ δίνεται πλήρης συντακτική ανάλυση και βασικά στοιχεία θεωρίας συντακτικού, ενώ με αφορμή τύπους του κειμένου ζητείται επανάληψη στη γραμματική μέσω ασκήσεων. Το κείμενο Β΄ λειτουργεί ως παράλληλο κείμενο και περιλαμβάνει γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις.
Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται 26 κείμενα που ανακεφαλαιώνουν την ύλη του βιβλίου και λειτουργούν ως κριτήρια αξιολόγησης.
Τέλος, στο τρίτο μέρος, δίνονται τα κείμενα που έχουν ζητηθεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των τελευταίων χρόνων για προσωπική μελέτη κάθε ενδιαφερόμενου.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.