Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Σε σωστή ώρα νυχτώνει
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-07-2018 11:32
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-08-2017 21:04
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  

Πολυπρόσωπο βιβλίο με ρεαλιστικούς,έντονους,αληθινούς χαρακτήρες που αναδεικνύονται μέσα από μία δυνατή πλοκή που την χαρακτηρίζουν κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα.Ωραία γλώσσα με λεπτομέρειες και που ρέει γρήγορα και με στοιχεία ντοπιολαλιάς εκεί που χρειάζεται,πολλά λαογραφικά στοιχεία ,αλλά και χρήση της καθαρεύουσας σε μερικές επιστολές.Πυρήνας της ιστορίας οι ζωές δύο οικογενειών σε χωριστούς τόπους (πόλη - χωριό)και που κάποια στιγμή προσεγγίζονται σε δύσκολες εποχές με ενδιαφέροντα γεγονότα και πρόσωπα.Η συγγραφέας υφαίνει την πλοκή μέσα από οικονομικά και πολιτικά συμβάντα,όπως η σταφιδική κρίση που ξέσπασε το 1893 και έφερε επιθετικές κινητοποιήσεις αγροτών,αλλά και μορφές κοινωνικής διεκδίκησης καθώς επίσης και νεκρωμένες πόλεις λόγω απουσίας εμπορικών συναλλαγών.Ήρωες από την μία όπως σταφιδέμποροι που επιδεικνύουν τον πλούτο και έχοντας πολυέξοδη διαβίωση και από την άλλα ήρωες (αγρότες)που λόγω αδυναμίας καλλιέργειας κτημάτων αλλά και αποπληρωμής χρεών (υποθηκεύσεις,τοκογλυφίες στο φόρτε)είχαν μία σκληρή ζωή και όπου το κίνημα της μετανάστευσης είχε αυξηθεί.Παράλληλα με την καταγραφή της καθημερινότητας η συγγραφέας μας παρασέρνει με τον δικό της τρόπο και χειρισμό σε ένα ταξίδι εμπειριών με δημιουργίες εικόνων,γνωρίζοντας αξίες συναισθημάτων,συγκινήσεις ,αποκαλύψεις,λάθη,πάθη αλλά πάνω απ'όλα μας αναδεικνύει την δύναμη,το ψυχικό σθένος,την αντιμετώπιση με θάρρος απέναντι σε τραγικές καταστάσεις των πρωταγωνιστών,χωρίς να λυγίσουν,αντιθέτως πολεμούν με πείσμα και προχωρούν μπροστά.Φυσικά μέσα στο μπλέξιμο ζωής και μάλιστα μεταξύ συγγενών,έστω και εν αγνοία τους,υπάρχουν όνειρα,αμφιβολίες,προσωπικά λάθη,κρυμμένα μυστικά που οδηγούνται τελικά που?Μήπως στην σωστή ώρα που νυχτώνει?Ένα εξαιρετικό έργο που δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου άπαξ και το ξεκινήσεις και που προσλαμβάνεις πάμπολλα μηνύματα.Συγχαρητήρια στην κυρία Δημοπούλου που πρώτη φορά διάβασα βιβλίο της και σίγουρα θα την ακολουθήσω και στα επόμενά της,γιατί με κέρδισε στο σύνολο.


Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-10-2016 01:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-01-2016 13:57
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-01-2016 19:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο πλέον, είναι ένα δραματικό κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής με αρκετά ιστορικά στοιχεία που δύσκολα ο αναγνώστης αφήνει από τα χέρια του. Μια ιστορία συγκλονιστική που παρασέρνει τον αναγνώστη σε έναν τυφώνα συναισθημάτων και σε πολλές διαπιστώσεις για το σήμερα.


Η Σοφία Δημοπούλου κατάφερε σε αυτό της το μυθιστόρημα να υφάνει ένα υφαντό με ζωές μοιρολατρικά πλεγμένες μεταξύ τους. Οι ήρωες της ρεαλιστικοί και ατόφιοι, άριστα ψυχογραφημένοι, ακολουθούν το νήμα της ζωής τους, βουτώντας στα όνειρά τους και δείχνοντας δύναμη απέναντι στις αναποδιές της ζωής.

Παράλληλα, η συγγραφέας αναπλάθει με μαεστρία και σαφήνεια όλο το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καταφέρνοντας με ευκολία να μεταφέρει τον αναγνώστη στην Πάτρα της εποχής μεταξύ 1889-1918 κάνοντας αναφορές σε ιστορικά γεγονότα αλλά και ζωγραφίζοντας σαν σε καμβά όλο το φόντο της πόλης εκείνης της εποχής με την περιγραφική δεινότητα που διακατέχει ο λόγος της.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα, χωρίς περιττές περιγραφές αλλά με αρκετές επαναλήψεις σε σημεία, πλήθος καλολογικών στοιχείων και γλαφυρότητα σκιαγραφούνται σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα και τοπία που θα παρασύρουν τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και θα του δώσουν τη δυνατότητα να γευτεί, να οσφρανθεί, να ακουμπήσει και να δει με τα ίδια του τα μάτια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την εποχή εκείνη.

Ο μύθος δραματικός και μοιρολατρικός ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της διαχρονικότητας μια και με ευκολία ο αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει πως οι ιστορικές ανακατατάξεις και τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή των ηρώων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Το ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ της Σοφίας Δημοπούλου, πραγματεύεται μια ιστορία δραματική και συγκλονιστική μα ο αναγνώστης δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτήν, πρέπει να δει πίσω από τις λέξεις, να αποσαφηνίσει τα μηνύματα που τον βομβαρδίζουν και να βιώσει τα συναισθήματα των ηρώων γιατί διαπιστώνεται έντονα πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν λογαριάζει τίποτα στο διάβα της.

Ένα μυθιστόρημα ανατρεπτικό, συμπαγές και γρήγορο που δύσκολα το αφήνει κάποιος από τα χέρια του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-09-2015 14:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2015 08:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
24-08-2015 14:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο
Κατά  Προβλέψιμο, Αδικαιολόγητα μεγάλο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-01-2015 15:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  
Ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που προκαλεί έντονα συναισθήματα χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τα εκφραστικά μέσα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Πάτρα, την εποχή τής παρακμής του εμπορίου σταφίδας, με πρωταγωνιστές δύο οικογένειες, μία εύπορη και μια φτωχή. Πως πορεύεται η μία και πως η άλλη, χαράζοντας τις ψυχές τους ο πόνος από την απώλεια αγαπημένων προσώπων τους. Η εύπορη οικογένεια ζει άνετα αλλά ο αρχηγός της στην πορεία αλλάζει συμπεριφορά αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους με σκληρότητα. Για την άλλη οικογένεια, τη φτωχή, η χήρα γυναίκα παλεύει για τα παιδιά της ζώντας μία ζωή δύσκολη και μερικές φορές άδικη.

Έτσι, περνάει μπροστά από τα μάτια μας η ζωή των αστικών και εργατικών οικογενειών της Πάτρας, αναδεικνύοντας τη χαοτική διαφορά τους, τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις μέσα σε αυτές.

Mε άφησε όμως με δύο ερωτηματικά, τι απέγινε η Αλέξω, μία εκ των ηρωίδων τής ιστορίας και γιατί δεν αντάμωσαν τελικά οι δύο αδερφές; Διαβάστε το βιβλίο και ας διασταυρώσουμε αυτή και άλλες παρατηρήσεις στη συζήτηση για το βιβλίο.

Επίσης, θα συμφωνήσω με τη συγγραφέα τού βιβλίου κα Δημοπούλου, ότι η ιστορία έχει πολλές ομοιότητες με τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. "Και τότε, όπως και τώρα, οι άνθρωποι πάλευαν για ζωή και αξιοπρέπεια σε μια εποχή που τους πάγωνε τα όνειρα, ακρωτηρίαζε τη σκέψη τους, φίμωνε τον πιο καθαρό τους λόγο". Τα λάθη επαναλαμβάνονται, άραγε θα μάθουμε από αυτά; Ένα ερώτημα που ταλανίζει όλο το κόσμο που υποφέρει.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-12-2014 10:48
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Τίποτα αρνητικό δεν έχω να πω για αυτό το βιβλίο. Η γραφή της κ. Δημοπούλου είναι εξαιρετική, σωστά δομημένη, μεστή, γεμάτη εικόνες. Η ιστορία πολύ όμορφη, άλλες φορές χαριτωμένη και άλλες μαχαιριά στην καρδιά. Μου θύμισε ιστορίες που άκουγα από τη γιαγιά μου για μια εποχή λίγο πιο μετά από εκείνη που περιγράφει το βιβλίο.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-08-2014 16:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
15
Το θέλουν
5
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
18
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα