Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Έθιμα ταφής
Βιβλίο Αγγλόφωνη πεζογραφία (Αυστραλία) - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-03-2023 15:47
Η υπόθεση του βιβλίου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Άγκνες, της τελευταίας γυναίκας που εκτελέστηκε στην Ισλανδία. Αγχωτικό, όχι για το προδιαγεγραμμένο τέλος που γνωρίζεις πριν καν ξεκινήσεις το διάβασμα, αλλά για τον τρόπο με το οποίο θα καταφέρει να χειριστεί η συγγραφέας την ένταση των συναισθημάτων που απορρέουν από τις καταστάσεις. Και το καταφέρνει, τόσο με τον λιτό και απλό λόγο, όσο και με τον σεβασμό στην διαφορετικότητα των αντιλήψεων και του χρόνου.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-12-2022 18:35
Υπέρ  Καθηλώνει
Κατά  Αργό
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-08-2022 09:03
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Συγκλονιστικό!
  5
02-02-2020 19:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Καθηλωτικό, σίγουρα. Απο τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις. Σε κάνει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τη ζωή και τον θάνατο, λίγο παραπάνω κι από ελαφρώς διαφορετική οπτική.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-12-2019 12:36
Υπέρ  Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-11-2019 13:16
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-06-2019 20:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-02-2019 22:03
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-02-2019 16:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
«Θα χαθείς. Δεν υπάρχει τελευταία κατοικία, δεν υπάρχει κηδεία, δεν υπάρχει ταφή, μόνο ένα ασταμάτητο σκόρπισμα, ένα ταξίδι που σπάει σε χίλια άλλα άσκοπα, ένα ταξίδι που σε πάει παντού χωρίς να σου προσφέρει δρόμο για να γυρίσεις στο σπίτι, αφού δεν υπάρχει σπίτι, υπάρχει μόνο αυτό το κρύο νησί και ο σκοτεινός εαυτός σου ίσα που κρατιέται πάνω του, ώσπου ν’ αρχίσεις κι εσύ να ουρλιάζεις σαν τον αέρα και να μιμείσαι τη μοναξιά του, σπίτι δεν έχεις να γυρίσεις, θα χαθείς, η σιωπή θα σε πάρει δική της, θα ρουφήξει τη ζωή σου στα μαύρα της νερά, θα τινάξει σαν σπίθες όποια άστρα μπορεί να σε θυμούνται, αλλά κι αν ακόμα σε θυμούνται, δεν θα το πουν, δεν θα το πουν, κι αν κανείς δεν λέει το όνομα σου, τότε σ’ έχουν ξεχάσει, μ’ έχουν ξεχάσει…»

Αυτό το συγκλονιστικό απόσπασμα δεν υπήρχε περίπτωση να μην το προσθέσω στον σχολιασμό μου για το βιβλίο της Hannah Kent «Έθιμα ταφής». Είναι στις σελίδες προς το τέλος του βιβλίου όπου η αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ έχει ξεκινήσει και οι σκέψεις της σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο μικρός μπροστά στον θάνατο που είναι μερικές ώρες μακριά. Η Άγκνες είναι η τελευταία κατάδικη που εκτελέσθηκε στην Ισλανδία. Το «Έθιμα ταφής» είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα όπως μας πληροφορεί η ίδια η συγγραφέας στις τελευταίες του σελίδες. Η ιστορία αυτής της κοπέλας ενέπνευσε την Hannah Kent ώστε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα για μια γυναίκα η οποία χαρακτηρίστηκε ως απάνθρωπη στρίγκλα, μάγισσα και φόνισσα. Η Kent ήθελε να αποτυπώσει μια πιο διφορούμενη εικόνα της Άγκνες και οφείλω να ομολογήσω ότι το πέτυχε απόλυτα.

Οι διακυμάνσεις στην ψυχολογική διάθεση της Άγκνες είναι εμφανείς καθώς διαβάζουμε το «Έθιμα ταφής» αντανακλώντας την προσωπικότητα μιας γυναίκας που τελικά βρέθηκε θύμα των περιστάσεων αλλά και των συνθηκών διαβίωσης της. Η καταδίκη της σε θάνατο οφείλεται στη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία δύο αντρών στο υποστατικό όπου εργαζόταν. Τα υποστατικά εκείνη την εποχή, μιας και μιλάμε για το 1828, ήταν αγροκτήματα με το σπίτι του ιδιοκτήτη μαζί με όλες τις άλλες εγκαταστάσεις που χρειάζονταν. Μέσα σε εκείνα τα μικρά σπίτια οι ιδιοκτήτες, οι οικογένειες των υποστατικών μοιράζονταν τη ζεστασιά τις κρύες μέρες του χειμώνα αλλά και τον ύπνο τους μαζί με τους εργάτες και τις παραδουλεύτρες. Σκληρές οι συνθήκες στην Ισλανδία και ακόμα πιο σκληρές κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου το χώμα πάγωνε και γινόταν σκληρό σαν πέτρα, τα ζωντανά πέθαιναν από την παγωνιά, όλοι εργάζονταν πολύ σκληρά και η πείνα αλλά και το κρύο τους κατέβαλλε και τους εξουθένωνε.

Η Άγκνες, ένα νόθο παιδί, που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός της πατέρας, παρατημένη από τη μητέρα της στα έξι της χρόνια, έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτά τα υποστατικά και έχει αλλάξει πολλές φορές ιδιοκτήτη μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει. Ήταν άλλωστε κοινό γνώρισμα όλων εκείνων που γυρνούσαν τα αγροκτήματα αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί, ένα ζεστό κρεβάτι, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Η Άγκνες θα καταλήξει στο υποστατικό του Νάταν όπου εκεί θα πιστέψει ότι βρήκε πλέον ένα σταθερό περιβάλλον και έναν άνθρωπο που ίσως να τη βλέπει λίγο διαφορετικά. Τα φαινόμενα όμως απατούν και γρήγορα θα καταλάβει ότι ο Νάταν δεν ήταν αυτός που νόμιζε. Οι συγκυρίες θα τη φέρουν αντιμέτωπη με τη μοίρα της που δείχνει προδιαγεγραμμένη και ξαφνικά θα βρεθεί κατηγορούμενη για φόνο αναμένοντας στωικά την εκτέλεση της.

Ίσως η λέξη στωικότητα τελικά να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της Άγκνες καθώς η Kent της αποδίδει και μια πιο ανθρώπινη ευαισθησία από εκείνη την σκληρότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν οι άλλοι γύρω της. Για εκείνους δεν είναι παρά μια φόνισσα, μια μάγισσα, μια γυναίκα με σκληρό και σκοτεινό βλέμμα, αδίστακτη και ραδιούργα. Ως κατηγορούμενη είναι κλεισμένη σε ένα κελάρι, δεμένη, βρώμικη και πεινασμένη. Λίγους μήνες πριν τον αποκεφαλισμό της όμως αποφασίζεται να μεταφερθεί σε μια οικογένεια ως παραδουλεύτρα. Τα μέλη της οικογένειας θα την αντιμετωπίσουν με δυσπιστία, με φόβο και τρόμο στα μάτια τους. Αποφασίζουν να την αγνοήσουν και από την άλλη τη φορτώνουν με διάφορες δουλειές. Άλλωστε δύο χέρια παραπάνω στο υποστατικό τους είναι σωτήρια. Μέσα σε αυτούς τους μήνες η Άγκνες με τη βοήθεια του ιεροδιάκονου Τότι θα ξεδιπλώσει κομμάτι κομμάτι την ιστορία της. Πότε εξιστορώντας στον ίδιο διάφορες πτυχές της, πότε μονολογώντας στον εαυτό της και πότε απευθυνόμενη στη μητέρα της οικογένειας, τη Μαργκρέτ. Ο Τότι είναι εκεί για να τη στηρίξει και να την καθοδηγήσει και το ζευγάρι αλλά και οι κόρες του αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νόμιζαν.

«Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω. Είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει κι αυτοί να κλέψουν τη δική μου. Φαντάζομαι, λοιπόν, πως είμαστε όλοι φλόγες κεριών που φέγγουν θαμπά, τρεμοσβήνουν στο σκοτάδι και στο φύσημα του αέρα, και μέσα στην ησυχία της κάμαρας ακούω βήματα, βήματα τρομερά που έρχονται, έρχονται να με σβήσουν και να διώξουν τη ζωή μου μακριά από μένα σε μια γκρίζα τολύπα καπνού. Θα χαθώ, θα σκορπίσω στον αέρα και στη νύχτα…» μονολογεί η Άγκνες σε αρκετά κομμάτια του βιβλίου. Αυτοί οι μονόλογοι έχουν τοποθετηθεί από την συγγραφέα προκειμένου να γίνουν γνωστές στους αναγνώστες ίσως οι πιο μύχιες σκέψεις αυτής της γυναίκας που δεν έχει να ατενίσει τίποτα στο μέλλον της, που δεν μπορεί να κάνει όνειρα, που το κάθε ξημέρωμα τη φέρνει πιο κοντά στην τελευταία της μέρα. Αυτό το βιβλίο δεν έχει ανατροπές, δεν έχει ένταση στην πλοκή του, το τέλος του είναι αυτό που περιμένει ο αναγνώστης από την αρχή του αλλά η γραφή της Kent σε βυθίζει τόσο πολύ στην αφήγηση του που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου.

Τα «Έθιμα ταφής» είναι ένα χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου μέσα από μια άκρως συγκλονιστική και συγκινητική αφήγηση μιας ιστορίας που ίσως έπρεπε να ειπωθεί από μια διαφορετική σκοπιά προκειμένου να βγάλει στην επιφάνεια την ανθρώπινη φύση μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι επιτέλεσε το χειρότερο αμάρτημα. Αυτό της αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής. Οι σελίδες του περιέχουν μια κατάθεση ψυχής, μια εξομολόγηση ζωής ενός ανθρώπου που η εκτέλεση του έχει αφήσει ακόμα και σήμερα ανοιχτές πληγές στην ιστορία της Ισλανδίας. Οι πιο δυνατές στιγμές του βιβλίου είναι εκείνες που μετρούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο της Άγκνες λίγο πριν από την εκτέλεση της και η εξαιρετική αφηγηματική ικανότητα, όπως αποδεικνύεται, της Kent μεταφέρει στους αναγνώστες τη συναισθηματική φόρτιση αυτής της γυναίκας που νιώθει παγωμένη την ανάσα του θανάτου στο σβέρκο της. Το σώμα της τρέμει, το βλέμμα της μοιάζει κενό, τα πόδια της δεν την κρατάνε όρθια, νιώθει μέσα της οργή, μίσος, φθόνο, φόβο, μοναξιά, την τυλίγει ένα φοβερό σκοτάδι, αρνείται να φάει, μονολογεί ακατάπαυστα, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι όλα τελειώνουν «με τον ξαφνικό γδούπο της πρώτης τσεκουριάς που αντήχησε μέσα στην κοιλάδα..»

«Μένω αμίλητη… Θα κρατήσω ό,τι είμαι μέσα μου. Θα κρύψω στα χέρια μου ό,τι έχω δει, ό,τι έχω ακούσει, ό,τι έχω νιώσει… Βυθίζω ό,τι μου έχει μείνει και βουλιάζω κι εγώ, χώνομαι κάτω από το νερό. Αν μιλήσω, τα λόγια μου θα είναι κλεισμένα σε φουσκαλίτσες αέρα. Κι εκείνοι δεν θα μπορούν να πάρουν τα λόγια μου, να τα κάνουν δικά τους. Θα δουν σε μένα την πόρνη, την τρελή, τη φόνισσα, τη γυναίκα που στάζει αίμα στο χορτάρι, τη γυναίκα που γελάει με το στόμα της γεμάτο χώμα. Θα πουν «Άγκνες» και θα δουν τη γεροντοκόρη, τη μάγισσα την πιασμένη στον θανάσιμο ιστό, που η ίδια έχει υφάνει. Μπορεί κάποιοι να δουν το αρνάκι που, τριγυρισμένο από τα όρνια, βελάζει να τ’ ακούσει η προβατίνα, η χαμένη του μάνα. Αλλά κανείς δεν θα δει εμένα. Εγώ δεν θα είμαι εκεί…»

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-11-2018 20:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-10-2018 23:32
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-10-2018 20:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-07-2018 20:10
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-04-2018 21:59
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-03-2018 13:27
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Σε μια χώρα μακρινή, την παγωμένη Ισλανδία, εξελίσσεται αυτό το πολύ δυνατό μυθιστόρημα, που όμως βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Μια ιστορία τραγική... αφού ο δικός του θάνατος γίνεται η αρχή της δικής της τραγωδίας.

Η φωνή της Άγκες είναι φορτισμένη απο θάνατο, ένταση, αγωνία αλλά και ελπίδα....

θα μας αφηγηθεί την ιστορία της που είναι γεμάτη απο στερήσεις,θλίψη, πόνο, ατελείωτες ώρες δουλειάς αλλά και καλοσύνη ψυχής παρ’ όλο που το άδικο, θα την συνοδέψει μέχρι την τελευταία της ανάσα.

Ζωντανές εικόνες, μυρωδιές και ήχοι απο μια χώρα και μια εποχή μακρινή και έρημη ....ήρωες τόσο ζωντανοί, που νομίζεις πως τους έχεις απένταντί σου και μιλάς μαζί τους, τους ακούς, τους μυρίζεις....

Περισσότερο απ' όλους, λάτρεψα την Μαργκρετ, αυτήν την αυστηρή γυναίκα με την τρυφερή καρδιά....

Στο αγρόκτημα που αναγκάζεται να περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής της, η επίδρασή της στους ανθρώπους που την φιλοξενούν και στον εφημέριο που προσπαθεί να σώσει την ψυχή της είναι καταλυτική και σημαντική.

Εξαιρετική γραφή, υπέροχοι οι μονόλογοι της Άγκνες, μια υπόθεση μεστή, με συναισθηματικές εντάσεις, αλλά και προβληματισμούς για τη δικαιοσύνη, την θανατική ποινή και τις προκαταλήψεις μιας άλλης εποχής.

Η συγγραφέας γράφει μια ιστορία δυνατή που διαβάζοντάς την κατανοείς την αξία που έχει η ανθρώπινη επαφή, η εμπιστοσύνη, ο καλοπροαίρετος διάλογος , η αγάπη για την ζωή και τους ανθρώπους και η βαθιά κατανόηση των γύρω σου αλλά και του εαυτού σου.

Ένα απο τα καλύτερα βιβλία που διάβασα σ’ αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους.....να το διαβάσετε αξίζει!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-03-2018 20:15
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-02-2018 10:06
Κατάθεση ψυχής...Συγκλονιστικό βιβλίο!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ !!!!!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-12-2017 17:52
Υπέρ  Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-03-2017 19:23
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-02-2017 09:06
Υπέρ  Πρωτότυπο, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-02-2017 22:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
06-02-2017 12:45
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικο! Πολλα μπραβο!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-12-2016 01:51
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-11-2016 11:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-11-2016 11:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-10-2016 19:56
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2016 10:04
Υπέρ  Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2016 10:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-09-2016 23:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-09-2016 19:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-08-2016 09:29
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-07-2016 21:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-07-2016 12:48
Υπέρ  Interesting, Original
Κατά  Slow-paced, Unlikeable main character
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-06-2016 20:40
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Σπάνιο ανάγνωσμα!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-05-2016 22:17
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας με ώριμη γραφή, συγκλονιστική αφήγηση και περιγραφές της καθημερινότητας και της "στερημένης" ιδιαίτερης υπαίθρου της άγνωστής μας βόρειας χώρας! Και μάλιστα, βασισμένο σε αληθινά γεγονάτα, στα 1828-30, και με αναφορές υπαρκτών ντοκουμέντων (για σύγκριση και με τη δική μας κατάσταση σαν χώρας στις ίδιες χρονολογίες..). Η συγγραφέας θα πρέπει να μελέτησε πολύ βαθειά το θέμα της πριν το τολμήσει και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικό βιβλίο.
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-05-2016 21:20
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-04-2016 12:39
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-03-2016 17:19
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-03-2016 19:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Βαθιά ανθρώπινο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με μαγική γραφή, ιδιαίτερα στα σημεία που η βασικί ηρωίδα αποτυπώνει τις σκέψεις τις σε πρώτο πρόσωπο. Βιβλίο που σε συνεπαίρνει και δεν σε αφήνει να το αφήσεις μέχρι να κλείσεις και την τελευταία σελίδα του.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-02-2016 23:48
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-02-2016 14:54
Υπέρ  Well-documented
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-01-2016 20:53
Δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά για αυτό το βιβλίο, ούτε χρειάζεται να περιγράψω την ιστορία του. Όποιος θέλει να μάθει για αυτήν, δεν έχει παρά να κοιτάξει το οπισθόφυλλο. Το μόνο που θα κάνω είναι να παραθέσω 1-2 αποσπάσματα από το κείμενο για να καταλάβετε πόσο όμορφα είναι ειπωμένη αυτή η ιστορία.«Αν μιλήσω, τα λόγια μου θα είναι κλεισμένα σε φουσκαλίτσες αέρα. Κι εκείνοι δεν θα μπορούν να πάρουν τα λόγια μου, να τα κάνουν δικά τους. Θα δουν σε μένα την πόρνη, την τρελή, την φόνισσα, τη γυναίκα που στάζει αίμα στο χορτάρι, τη γυναίκα που γελάει με το στόμα της γεμάτο χώμα. (…) Αλλά κανείς δεν θα δει εμένα. Εγώ δεν θα είμαι εκεί.»σσ. 50-51.«Τρομερά πουλιά, ντυμένα στα κόκκινα, με ασημένια κουμπιά στο στήθος, ανασηκωμένα κεφάλια και σουβλερά ράμφη. Έψαχναν την ενοχή μου, όπως ψάχνουν τα πεινασμένα πουλιά τους καρπούς στις βατομουριές. Δεν με άφησαν να πω τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο, να πω τι έγινε. Πήραν ό,τι θυμόμουν από το Ιλουγκάσταντιρ, από τον Νάταν, και τ’ανακάτεψαν, τα’στυψαν, έβγαλαν κάτι φριχτό, τρομαχτικό. (…) Ό,τι κι αν είπα, μου το πήραν και το άλλαξαν, ώσπου ή ιστορία δεν ήταν πια δική μου.»σ. 134.«Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω. Είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει να κλέψουν τη δική μου.»σ. 15.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-01-2016 11:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-01-2016 20:51
Υπέρ  Interesting, Educational
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-11-2015 17:44
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-10-2015 15:48
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-09-2015 13:23
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα μυθιστόρημα.άμεση και καθηλωτικη γραφή.βιβλίο που σου μένει χαραγμένο για αρκετό καιρό.το συνιστω
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-09-2015 12:48
Υπέρ  Interesting, Original, Educational, Well-documented
Κατά  Slow-paced
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-08-2015 12:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-07-2015 13:36
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  

«Έθιμα ταφής» Χ.Κεντ Εκδόσεις Ίκαρος 2014 σελ. 420

Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Ανιές Μαγκνουσντοτίρ καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Γιον Γιόνσον με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει.Μόνον ο Τότι, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τους φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Ανιές ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.

Πρόκειται για την εξιστόρηση του πάθους, του εγκλήματος και της αναμονής του αποκεφαλισμού μιας γυναίκας μέσα από τις αναδιηγήσεις των άλλων: αυτές άλλωστε υπήρξαν και το κριτήριο της καταδίκης της.

Τα δύο τρίτα του βιβλίου εκτυλίσσονται σε διακριτική τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η εξομολόγηση της καταδίκου σε πρώτο πρόσωπο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της έκτασης του μυθιστορήματος. Ένα από τα θύματα της Ανιές υπήρξε προσωπικότητα της εποχής, συνδεόταν με ποιητές και διανοουμένους και το πραγματικό αυτό επεισόδιο μνημονεύεται στην Ισλανδία μέχρι σήμερα. Ιστορικά αρχεία που μελέτησε η νεαρή συγγραφέας παρατίθενται ως τίτλοι των δεκατριών κεφαλαίων του βιβλίου, θέτοντας αυστηρά αφηγηματικά όρια.Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία το « Έθιμα Ταφής» είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: πως βλέπουμε τον εαυτό μας, πως μας βλέπουν οι άλλοι, και ως που θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη.

Η Χάνα Κεντ μέσα από τις περιγραφές της Βορείου Ισλανδίας, όπου κάθε μέρα είναι μια μάχη για την επιβίωση, θέτει ένα καίριο ερώτημα: πως μπορεί μια γυναίκα να αντέξει όταν η ζωή της εξαρτάται από τις ιστορίες των άλλων. Το μυθιστόρημα της Χάνα Κεντ επικεντρώνει στον αγώνα για την επιβίωση, στη θέση της γυναίκας, στην ευκολία με την οποία οι άνθρωποι (ακόμη και οι άλλες γυναίκες) κατηγοριοποιούν και καταδικάζουν.

Μια ιστορία επαναδιαπραγμάτευσης της πραγματικότητας, επανεκτίμησης των προκαταλήψεών μας, εκ νέου φιλοσοφικής προσέγγισης της έννοιας της ενοχής και των κινήτρων ενός εγκλήματος. Ένα έργο θανατερό στην εξέλιξή του, που συνδυάζει τον συναρπαστικό ρομαντισμό της «γκόθικ» λογοτεχνίας με την αναθεωρητική τάση του φεμινιστικού μυθιστορήματος που ανατρέχει στη «φωνή» της περιθωριοποιημένης γυναίκας της επαρχίας στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Διαβάστε το.

Το μυθιστόρημα έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία: ABIA Literary Fiction Book Of The Year 2014, ABA Nielsen Bookdata Bookseller's Choice Award 2014, FAW Christina Stead Award 2013, 2014 Indie Awards Debut Fiction Of The Year, Victorian Premier’s Literary Award People’s Choice Award 2014Ήταν στη βραχεία λίστα για: The Stella Prize 2014, The Baileys Women’s Prize For Fiction 2014, The Victorian Premier’s Prize For Fiction 2014, The ALS Gold Medal 2014, Guardian First Book Award 2013, Nib Waverley Award For Literature 2013.

Η Χάνα Κεντ γεννήθηκε στην Αδελαΐδα το 1985. Στα εφηβικά της χρόνια βρέθηκε ως υπότροφη της Λέσχης Ρόταρι στην Ισλανδία, όπου και άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ. Η Χάνα είναι η συνιδρύτρια και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Kill Your Darlings της Αυστραλίας. Τώρα τελειώνει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Flinders. Το 2011 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Αδημοσίευτου Χειρογράφου.

Τα «Έθιμα Ταφής» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Αφού κέρδισε η Χάνα Κεντ ,το Writing Australia Prize για το Καλύτερο Αδημοσίευτο Χειρόγραφο, το βιβλίο αποκόμισε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ως σπάνιο δείγμα αξιόλογης λογοτεχνικής επίδοσης προερχόμενης από την Αυστραλία το 2013.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-06-2015 23:20
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-06-2015 22:52
Υπέρ  Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-06-2015 09:36
Υπέρ  Συναρπαστικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το λάτρεψα. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Μια πολυ ωραια καταγραφή για την Ισλανδια της εποχής. Εξαιρετικές περιγραφές , δυνατοί χαρακτηρες , έντονη συγκίνηση στο τέλος. Χορταστικό μυθιστόρημα με εξαιρετική γραφή.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-05-2015 18:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-05-2015 13:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-03-2015 15:59
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-03-2015 20:01
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-12-2014 20:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
9
Το έχουν
64
Το θέλουν
19
Αγαπημένο τους
13
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
2
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
68
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα