Η θάλασσα ασκεί στον άνθρωπο μεγάλη γοητεία. Το ενδιαφέρον μας για αυτήν μπορεί να γεννηθεί μέσα από συνηθισμένες δραστηριότητες όπως ο περίπατος στην ακτή, το κολύμπι, η κατάδυση, το ψάρεμα, η φροντίδα ενός ενυδρείου ή η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ για τους ωκεανούς. Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη ζωή σε αυτό ή ανησυχούν για την αυξανόμενη επίδραση του ανθρώπου στο θαλάσσιο οικοσύστημα κι επιθυμούν να ενημερωθούν για τους κινδύνους που υπάρχουν και τις δράσεις για την προστασία του.
Η Θαλάσσια βιολογία των Castro & Huber είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς μια πρώτη γνωριμία με την επιστήμη της θάλασσας. Πρόκειται για ένα επιστημονικό κείμενο που συνδυάζει έντεχνα τη βασική επιστημονική γνώση με τη σύγχρονη γνώση της θαλάσσιας βιολογίας και μπορεί να διαβαστεί με μεγάλο ενδιαφέρον, σαν ένα μυθιστόρημα. Σε αυτό βοηθάει πολύ η πλούσια και παραστατική εικονογράφησή του που, εντέλει, κάνει την ανάγνωση του μια εκπληκτική εμπειρία. Εκτός από τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, που μπορούν μέσα από τις σελίδες του να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις θαλάσσιας βιολογίας, μπορεί άνετα να διαβαστεί από μαθητές του λυκείου, επαγγελματίες θαλάσσιους βιολόγους και κάθε ενδιαφερόμενο για τον κόσμο της θάλασσας.
Η ένατη έκδοση της Θαλάσσιας βιολογίας είναι ανανεωμένη και συμπληρωμένη με ποικίλο υλικό, όπως νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τη θάλασσα που απασχόλησαν την παγκόσμια κοινότητα, αναθεωρήσεις της ταξινόμησης των οργανισμών, θέματα παρακολούθησης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τεχνολογία αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων και πολλά άλλα. Απευθύνεται στον σύγχρονο αναγνώστη, αντιμετωπίζοντας τους ωκεανούς ως ένα ενιαίο σύστημα, που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο από τη μελέτη των επί μέρους τμημάτων του, και εμπεριέχει παραδείγματα από διάφορες περιοχές και ποικίλα οικοσυστήματα.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που τόσο στενά είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα, ένα καλό βιβλίο θαλάσσιας βιολογίας αποτελεί μια αναγκαιότητα. Το ελληνικό κοινό γνώρισε τη Θαλάσσια Βιολογία για πρώτη φορά το 1999 και πολλές γενιές φοιτητών αγάπησαν την επιστήμη της θάλασσας μελετώντας την. Πιστεύουμε ότι η ελληνική απόδοση της νέας αυτής έκδοσης, που αποτελεί προϊόν γόνιμης συνεργασίας θαλάσσιων βιολόγων, διδασκόντων σε τέσσερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, θα εμπνεύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ελένη Βουλτσιάδου Καθηγήτρια Θαλάσσια Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.