Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αλέξ
Βιβλίο Γαλλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Αστυνομική λογοτεχνία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-08-2019 16:26
Υπέρ  Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-04-2019 21:56
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-03-2019 11:23
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-08-2017 00:57
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-04-2017 01:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-03-2017 21:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-03-2017 23:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-03-2017 09:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Πρωτότυπο, ανατρεπτικό, ατμοσφαιρικό είναι κάποιες από τις λέξεις που μου έρχονται σκεπτόμενος το αστυνομικό μυθιστόρημα «Αλέξ» του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα αστυνομικά μυθιστορήματα επειδή ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη πορεία και νομίζω πως κάπου εκεί χάνεται η έμπνευση κι η συγγραφική πρωτοτυπία, το «Αλέξ» αν και ξεκίνησε όπως χιλιάδες άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα κατάφερε να με κάνει να εθιστώ στην ανάγνωση του. Κι αυτό συνέβη γιατί ο συγγραφέας ενώ προφανώς βασίστηκε στους κανόνες και τα βήματα που διέπουν την δημιουργία ενός αστυνομικού αναγνώσματος, κατάφερε στην πορεία να το εξελίξει, να πρωτοτυπήσει και να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα. Λόγω της φύσης του αναγνώσματος θα ήθελα να κρατήσω μία αρκετά φειδωλή στάση απέναντι στην υπόθεση του βιβλίου, ώστε κάθε αναγνώστης να έχει την αποκλειστική χαρά να ζήσει την έκπληξη των αποκαλύψεων. Έτσι το μόνο που θα πω είναι πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μας αφηγείται την ιστορία της Αλέξ, μιας νεαρής κοπέλας που πέφτει θύμα απαγωγής. Την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής αναλαμβάνει ο αστυνομικός Καμίγ Βεροβέν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της άκαρπης έρευνας σχετικά με την απαγωγή της Αλέξ θα έρθουν στο φως, αν και ελάχιστα, στοιχεία που θα δημιουργήσουν πολλά ερωτήματα και θα διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

«Ποια είναι η Αλέξ; Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης τελικά σε αυτήν την ιστορία;»

Ο Πιερ Λεμέτρ κατάφερε με λόγο λιτό, βραχυπερίοδο και ασθματικό ανά σημεία να δημιουργήσει ένα σκοτεινό κι ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ένα μυθιστόρημα σκληρό κι αρκετά βίαιο που γεννά στον αναγνώστη την ανάγκη να το διαβάσει μέχρι τέλους πριν το αφήσει από τα χέρια του, αφού καθώς ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της Αλέξ, πληροφορίες που θα δέσουν σε ένα σφικτό κόμπο το στομάχι του αναγνώστη και θα χτίσουν σιγά-σιγά το προφίλ του θύματος για το οποίο ο αστυνομικός Καμίγ γνωρίζει ελάχιστα. Ο αναγνώστης αρχικά θα συμπονέσει ίσως και συμπαθήσει την άγνωστη αυτή κοπέλα για τις δύσκολες ώρες που περνά. Στην πορεία ίσως υπάρξουν στιγμές που πραγματικά θα αποστραφεί την Αλέξ, μα στο τέλος αναμφίβολα θα καταλάβει ποια είναι η Αλέξ, το κορίτσι που αγαπά τα βιβλία, λατρεύει τις περούκες και στέκεται μπροστά από βιτρίνες με τις ώρες.

Ο συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία “περιπαίζει” τον αναγνώστη συνεχώς εναλλάσσοντας τους ρόλους του θύματος και του θύτη...

Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι εντυπώσεων ο Πιερ Λεμέτρ είναι αυτός που κρατά τα νήματα και οδηγεί σταδιακά τον αναγνώστη στην επίλυση του μυστηρίου που επικρατεί γύρω από το όνομα της Αλέξ. 

Είναι αυτός που ενώ ρίχνει τον αναγνώστη στην πιο σκοτεινή θάλασσα αποριών κι ομιχλωδών καταστάσεων, θα του δώσει παράλληλα και την σανιδά σωτηρίας, η οποία θα τον βοηθήσει να βγει στην ακτή και να οδηγηθεί στην ανακάλυψη της αλήθειας.Μιας αλήθειας ωμής, αλήθειας απάνθρωπης που τον σοκάρει και ανατρέπει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.Ανάμεσα στον τρόμο, το αγχωτικό κυνήγι με τον χρόνο και τις εσωτερικές επίπονες συγκρούσεις του αστυνομικού Καμίγ Βεροβέν παρεμβάλλεται  και το πνευματώδες, ευφυές χιούμορ του Γάλλου συγγραφέα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μία πιο φωτεινή και διασκεδαστική νότα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, η οποία νομίζω πως βοηθά την ροή και την εξέλιξη της πλοκής καθώς ελαφρύνει έστω και για λίγο το επιβλητικά σκοτεινό κλίμα που επικρατεί σε όλη την έκταση του βιβλίου και αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη πως και το κωμικό στοιχείο μπορεί να περιέχεται σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αρκεί η χρήση του να γίνεται έξυπνα και σε σωστή αναλογία.

Κλείνοντας, το «Αλέξ» είναι ένα ανθρώπινο αστυνομικό μυθιστόρημα, δίχως υπερβολές και κραυγαλέα στοιχεία τόσο στον λόγο του συγγραφέα, όσο και στην υπόθεση του βιβλίου.

Είναι ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει άμεσα πόσο εύκολο είναι να αντιστραφούν οι ρόλοι του θύτη και του θύματος σε έναν σκληρό κι άδικο κόσμο όπως ο δικός μας, κόσμο όπου η αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης είναι δύσκολη υπόθεση...

 

 

Είναι ένα μυθιστόρημα που είμαι βέβαιος πως θα απολαύσετε!

ΠΗΓΗ: https://koukidaki.blogspot.gr/2016/11/alex.html
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-02-2017 00:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτότυπο, τρομακτικό, ανατρεπτικό γεμάτο αλήθειες και διλήμματα. Έχει σημασία η αλήθεια ή η δικαιοσύνη; Ποια είναι η θέση της ηθικής στη ζωή ενός ανθρώπου;  Κάποιες φορές η αυτοδικία μήπως είναι η μόνη δίκαιη λύση; Ο Πιερ Λεμέτρ μας βάζει μπροστά στις ευθύνες που έχουμε όλοι μας όταν μένουμε απαθείς μπροστά σε εγκλήματα που γίνονται  σε αθώες ψυχές στη διπλανή μας πόρτα. Κανείς δεν μένει  ίδιος μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-02-2017 16:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Άντρας απάγει γυναίκα και την κλείνει σε ένα κλουβί, αφήνοντάς τη βορά στους αρουραίους. Ποιος είναι και γιατί τη διάλεξε; Γιατί δεν την κακοποιεί; Γιατί δε ζητάει λύτρα; Κι αν όλα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και το θύμα γίνει θύτης; Ποια είναι αυτή η Αλέξ; Και γιατί δεν μπορεί να την εντοπίσει ο αστυνόμος Βεροβέν;

 

Ήταν ένα από τα δυνατότερα σε ένταση και περιγραφές αστυνομικά μυθιστορήματα, με έναν διαφορετικό, βραχύσωμο αστυνόμο, τον Καμίγ Βεροβέν, που όσο μπόι του λείπει, τόσο μυαλό έχει. Η εμφάνισή του ξεγελάει όποιον έχει απέναντί του. Τετραπέρατος, απότομος, καθόλου ευγενικός, με το δικό του τραυματικό παρελθόν. Ένα παρελθόν που είναι άσχημο (δυστυχώς διαδραματίζεται στο πρώτο, αμετάφραστο προς το παρόν στην Ελλάδα, βιβλίο της σειράς, με τίτλο Irene), τον έχει επηρεάσει αρνητικά, καταφέρνει όμως να λύσει την υπόθεση που του αναθέτουν με τη βοήθεια αξιόλογων συνεργατών: του πάμπλουτου Λουί που αγνοεί την περιουσία του κι εργάζεται ως βοηθός αστυνομικού,  ο τρακατζής και κλεπτομανής Αρμάν (η σκηνή με την ανάκριση στο ψιλικατζίδικο ενώ αδειάζει το μαγαζί ήταν αξεπέραστη)

 

Μου άρεσε πολύ η διαφορετική οπτική της ιστορίας και ο τρόπος που το βάρος της υπόθεσης ξεκινάει από αλλού για να καταλήξει αλλού. Ενώ νομίζεις στην αρχή ότι έχεις να κάνεις με μια όμορφη κοπέλα που κάποιος τρελός την απήγαγε, όσο η υπόθεση προχωράει διαπιστώνεις ότι ο απαγωγέας και η απαχθείσα έχουν κάτι κοινό. Και όχι μόνο αυτό αλλά ξαφνικά τα θύματα που βρίσκει η αστυνομία με καμένο λάρυγγα από το θειικό οξύ που αναγκάζονται να καταπιούν αυξάνονται! Ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις δολοφονίες και τι σχέση έχει με την απαγωγή;

 

Οι περιγραφές είναι σκληρές και εμετικές. Πολλές φορές βρέθηκα να κλείνω απότομα το βιβλίο για να μη διαβάσω παρακάτω. Ο συγγραφέας δεν είναι φειδωλός στις περιγραφές του, όχι για να γεμίσει σελίδες ή για να εκβιάσει την αηδία αλλά για να δείξει τον επικίνδυνο ψυχικό κόσμο του δράστη. Επιπλέον η ένταση κορυφώνεται, γιατί αποκαλύπτεται κι άλλο λιθαράκι γύρω από τη ζωή της απαχθείσας και του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται.

 

Και το τέλος....αχ, το τέλος! Τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ στη σωστή σειρά και με τη σωστή γωνία αναπαράστασης! Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, η ένταση χτυπάει κόκκινο, η Αλέξ συνεχίζει να επηρεάζει τους γύρω της με έναν απίστευτα ευρηματικό τρόπο και διαπιστώνω πού το πάει η υπόθεση σχεδόν ταυτόχρονα με τους αστυνομικούς! Ειλικρινά, αυτό ήταν το καλύτερο φινάλε αστυνομικού βιβλίου, με την πρόταση: «Για μας αυτό που έχει σημασία δεν είναι η αλήθεια αλλά η δικαιοσύνη» να είναι το πιο μεσοβέζικο, διπλής σημασίας απόφθεγμα βιβλίου που έχω διαβάσει ως τώρα.

 

 

Πραγματικά, ένα κείμενο που με άφησε άφωνο για τον χειρισμό, την ιδέα και την εξέλιξη της πλοκής. Τελικά, πρέπει να παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του κι αν ναι ως πού έχει το ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να φτάσει; Εκπληκτικό κείμενο, γρήγορο, στακάτο, ανατρεπτικό ως την τελευταία σελίδα. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-06-2016 11:53
Υπέρ  Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-05-2016 22:29
Υπέρ  Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Πολυ καλο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-03-2016 01:28
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Πολύ καλό
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-12-2015 11:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα αστυνομικό για πολυ γερά στομάχια που σε κερδίζει από τις πρώτες του σελίδες και σε κρατά με κομμένη την ανάσα ως το τέλος.

Το βραβείο που έχει πάρει δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς όπως αποδεικνύεται η μαεστρία ύφανσης της πλοκής είναι δομημένη κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων.

Αν θέλετε ένα δυνατο, ανατρεπτικό, με γρήγορη δράση και συνεχείς εναλλάγές τότε απλά προτιμήστε το.

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-11-2015 09:35
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
 

Αν έπρεπε δίπλα στις λέξεις "άκρως ανατρεπτικό" να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αυτό θα ήταν σίγουρα το "Αλέξ", του Πιερ Λεμέτρ. Ναι, φυσικά και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που απαιτούνται : μια απαγωγή, έναν ευφυή και ιδιαίτερο αστυνόμο, κατά συρροή δολοφονίες, κρυμμένα μυστικά, όμως με μια ειδοποιό διαφορά. Τίποτα δεν ακολουθεί το δρόμο της λογικής, κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται, ο θύτης είναι θύμα ή μπορεί και όχι, και όταν τελικά η αλήθεια βγει στο φως δεν είναι σίγουρο ότι θα ρίξει άπλετο φώς ή θα τυφλώσει...Μπερδευτήκατε;

 

Ο συγγραφέας είναι χαρισματικός : έχει κατορθώσει να αναβιώσει τη Χιτσοκική ατμόσφαιρα σε ένα μυθιστόρημα νουάρ με αγωνία, δράση, έντονες ενδείξεις αλλά ουδεμία χειροπιαστή απόδειξη. Εναλλάσσοντας την αφήγηση των γεγονότων μία από την πλευρά της Αλέξ που αναζητείται, και μία από την πλευρά του Αστυνόμου Βεροβέν καθώς προσπαθεί να ιχνηλατήσει τα μηδαμινά στοιχεία που εμφανίζονται με δυσκολία, καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη και να τον παρασύρει σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, σε ένα ανελέητο κυνηγητό όπου οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω. Κάθε λεπτομέρεια παίζει το ρόλο της, είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει ακόμα ένα κουτάκι, για να φτάσουμε στο τέλος του λαβύρινθου.

 

 

Ο χαρακτήρας της Αλέξ διχάζει, προκαλεί ερωτηματικά και αντιφατικά συναισθήματα. Ο χαρακτήρας του Καμίγ πνίγεται μέσα στον πόνο, τις ενοχές και την ανάγκη να διαλύσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δύο παράλληλες ιστορίες, δύο παράλληλοι χαρακτήρες που ψάχνουν την κάθαρση στην τραγωδία της ζωής τους, και την απονομή δικαιοσύνης, ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Οι δευτεραγωνιστές που πλαισιώνουν την συναρπαστική πλοκή, ιδιαιτέρως οι συνάδελφοι του αστυνόμου, είναι χαρτογραφημένοι με απλότητα, προβάλλουν την αξία της φιλίας και συγκινούν. Η γραφή του είναι απλή, μεστή, με κοφτές φράσεις και δεν παρεκκλίνει της πορείας της με περιττές περιγραφές. Αν νιώσετε κάποια στιγμή ότι ο συγγραφέας φλυαρεί, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι υπήρχε λόγος για τις υπερβολικές λεπτομέρειες κάποιων σκηνών, γιατί εκεί κρύβονται τελικά οι συγκλονιστικές αποδείξεις. 

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
17
Το θέλουν
8
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
2
Το διάβασαν
20
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα