Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το ιερό δοχείο
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-09-2020 08:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό
Κατά  
Χλόη Κουτσουμπέλη: «Το Ιερό Δοχείο»-εκδόσεις Θίνες

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Από μια ποιήτρια όπως η κ. Χλόη Κουτσουμπέλη δεν περίμενα να γράψει ένα βιβλίο που να μην είναι εύστοχο, ποιητικό, βαθυστόχαστο. Διείσδυσε τόσο βαθιά και απέδωσε σε ένα μικρό βιβλιαράκι τριάντα δύο μόνο σελίδων, την αξία της μητρότητας αλλά και την οπισθοδρομική αντίληψη που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Μιλά για ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες από τη γέννηση του κόσμου. Από την Ανατολή μέχρι τη Δύση κι από τον Βορρά μέχρι τον νότο, στα βιβλία όλων των θρησκειών θα δούμε πως η γυναίκα θεωρείται υποδεέστερη, υποταγμένη, φοβισμένη, υποχείριο και σκεύος ηδονής.

Όσο το διάβαζα ερχόταν διάφορες λέξεις στον νου μου όπως «στέρφα, ανίκανη να κάνεις γιους και καρπερή όταν χαρίζεις γιους». Τα στερεότυπα μιας κοινωνίας αιώνες τώρα, που γαλουχεί τις κόρες να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Αυτός είναι ο σκοπός της γυναίκας. Να γεννούν και να δημιουργούν ένα νέο κόσμο. Μα πώς θα γίνει ο νέος κόσμος όταν μεγαλώνουν με παλιές αντιλήψεις; Η συγγραφέας μεταμορφώνει τις λέξεις σε μαχαίρι που μπαίνει βαθιά στην ψυχή. Αφυπνίζει, γεννά σκέψεις, συνειρμούς και απαντήσεις στις γυναίκες για τον ρόλο που θέλουν να επιλέξουν. Θέλουν τον εαυτό τους να είναι μηχανές που θα παράγουν μοναχά ή να είναι ισότιμες με τον άνδρα;

Μου άρεσε ο παραλληλισμός που έκανε με την κιβωτό του Νώε που με μια τελείως διαφορετική ματιά, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα που μαθαίναμε ολόκληρες γενιές στο σχολείο, χωρίς κρίση και σκέψη. Ποιος τολμούσε να σκεφτεί ή να αντιδράσει στους τότε καθηγητές και ιδιαίτερα θεολόγους; Πίστευε και μη ερεύνα. Πολιτισμοί, θρησκείες παραδόσεις μπλέκονται σ’ αυτό το βιβλίο και φυσικά το περιβάλλον που καταστρέφεται προς αναμονή του νέου, του αισιόδοξου, του φρέσκου. Μήπως η λογοτεχνία δεν είναι αυτή και μόνο που μπορεί να προτείνει, να αντιπροτείνει και να κινήσει κριτικά την ανθρώπινη σκέψη; Οι Ποιητές τόσα χρόνια δε ξεσήκωναν τους λαούς; Γιατί όχι τώρα που τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών χάνονται χάρη των περισσότερων ανδροκρατούμενων κυβερνήσεων;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Κιβωτός του Νώε αφού είχε συγκεντρώσει όλα τα παραγωγικά όντα του πλανήτη, άρχισε το ταξίδι του πλέοντας στον πλημμυρισμένο παλαιό κόσμο και οριοθετώντας την αρχή ενός νέου, αθώου και προοδευτικού, απαλλαγμένου από τα λάθη του παλαιού. Η κ. Κουτσουμπέλη αλλάζει το ένα πρόσωπο στη γνωστή ιστορία για να πετύχει τον συγγραφικό της σκοπό. Για να δώσει τα μηνύματα που η ίδια θέλει στους αναγνώστες. Η θεϊκή απόφαση λοιπόν κατά τον Νώε, η Αναγκαιότητα όπως την αποκαλεί, είναι πως η γυναίκα του, η Εμζάρα, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί στον παλιό κόσμο ως ανίκανη να τεκνοποιήσει. Στη θέση της φέρεται η νεαρή Σιγκάλ, γεγονός που προξενεί έχθρες στην υπόλοιπη οικογένεια αφού η σκέψη τους έχει μείνει στη μητέρα τους, που εγκαταλείφθηκε πάνω στο πιο ψηλό δέντρο με την απατηλή ελπίδα ότι θα διασωθεί. Η Σιγκάλ αποφασίζει και εκμυστηρεύεται την έβδομη μέρα πλεύσης τα συναισθήματα της στην προκάτοχο της που δεν είναι σίγουρη αν θα ζει ή αν πάρει το γράμμα της με ένα από τα γαλάζια γαλόπουλα που υπάρχουν στην κιβωτό. Υπήρξαν γαλάζια γαλόπουλα στην κιβωτό και ποια ήταν αυτά; Έμειναν στον παλιό κόσμο; Την απάντηση θα τη βρείτε στην ανάγνωση αυτού του έξυπνου βιβλίου.

Οι επιστολές της Σιγκάλ, όπως έντεχνα παρουσιάζει η κ. Κουτσουμπέλη, μας φανερώνουν τη σκέψη και τα συναισθήματα της. Τη χαρά της που την επέλεξε ο εννιακοσίων χρονών Νώε να είναι η πρώτη γυναίκα του κόσμου. Αλλά και τη δυστυχία της όταν την υποβίβαζε, την έβριζε, τη βίαζε μετά από το καθημερινό μεθύσι και τη γέννα του γιου. Αλλά η ίδια επέμενε πως ήταν ο Θεός της. Ίσως γιατί τη γλίτωσε από τη δυστυχία που βίωνε στο πατρικό της. Τελικά λυτρώθηκε ή ξεγελούσε τον εαυτό της ότι ήταν αναγκαία στη συνέχεια του κόσμου; Γράφει στην Εμζάρα:

Απόφαση του Θεού και του Νώε, αυτοί οι δύο άντρες παίρνουν τις αποφάσεις.

Γι’ αυτήν, ο Θεός και ο Νώε είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Τα αρσενικά, τα κυρίαρχα του σύμπαντος που αποφασίζουν για τα πάντα. Ο δικός της ρόλος καθορισμένος. Να φέρει τον διάδοχο του Νώε! Θα τα καταφέρει να ξεριζώσει τις προκαταλήψεις; Όπως αποδείχτηκε όχι. Εκμυστηρεύτηκε ως εξομολόγηση στην προκάτοχο της:

Δεν του αρέσει η φαντασία στη γυναίκα. Ο Θεός δεν την προόρισε ούτε να φαντάζεται, ούτε να σκέφτεται πολύ, λέει. Αυτό είναι δουλειά του άντρα. Η γυναίκα είναι πλασμένη για να κυοφορήσει την νέα ζωή, αυτό είναι το αξιοθαύμαστο έργο, που έχει να επιτελέσει σ’ αυτή την γη.

Η Σιγκάλ πίστευε πως ήταν Αναγκαιότητα να μείνει η Εμζάρα πίσω αφού δεν ήταν ικανή για παραγωγή. Μόνη της επέλεξε να πνιγεί και να χαθεί. Έτσι της είπε ο Νώε και δε μπορούσε να μη το δεχτεί. Όταν κατάλαβε το ψέμα ήταν πολύ αργά. Είχε γίνει και η ίδια σκεύος ηδονής, χαζή και άχρηστη.

«Ο γιος μου θηλάζει, δαγκώνει τις μικρές μου ρώγες και μου τις κομματιάζει. Και ο Νώε γελάει, ενώ το αίμα κυλάει στην κοιλιά μου. Γιατί είμαι το σκεύος του. Και έκανα τον γιο του. Καθ’ ομοίωση του πατέρα του.»

Ακόμη ένα ξεχωριστό βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θίνες με επιμέλεια του Κώστα Θ. Ριζάκη ενώ φιλοτέχνησε το εξώφυλλο με τρία χαρακτηριστικά σχέδια η Μιχαήλα Καπασκέλη.

Μπορεί να εκδόθηκε το 2015 αλλά είναι πάντα διαχρονικό. Μήπως άλλαξε κάτι;

Καλοτάξιδο κ. Χλόη Κουτσουμπέλη.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα