Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-11-2019 13:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ευχάριστο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-10-2019 11:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Η γητεύτρα της γραφής Δήμητρα Ιωάννου κατάφερε και με αυτό το βιβλίο της να με μεταφέρει στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου και να μου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-06-2019 08:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-04-2019 23:57
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-08-2018 21:26
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-06-2018 09:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-12-2017 18:30
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
05-11-2017 11:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα βιβλίο το όπιο πραγματικά με ταξίδεψε στην μπελ εποκ 

Πραγματικα αξίζει να διαβαστεί από όλους 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-08-2017 10:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  Προβλέψιμο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
02-07-2017 14:30
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-05-2017 15:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό
Κατά  
Πολύ ωραίο βιβλίο,όπωςς όλα της κυρίας Ιωάννου.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-03-2017 12:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ο λόγος της Δήμητρας Ιωάννου είναι -όπως πάντα- μεστός και γοητευτικός και με τις σκέψεις και πράξεις τόσο των αγαπητών, όσο και των αντιπαθητικών χαρακτήρων της, περνά τα μηνύματα που επιθυμεί, βάζοντάς με σε σκέψεις: να είσαι ταπεινός, να βοηθάς τους άλλους στην ανάγκη σου, να υψώνεις το ανάστημά σου για να σε υπολογίσουν, να αγαπάς αληθινά με πάθος! Αν ακολουθείς αυτά, η ζωή σε δικαιώνει!

Περισσότερα εδώ: http://bookniagr.blogspot.gr/2017/01/blog-post_46.html
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-12-2016 18:31
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διασκεδαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
05-11-2016 14:52
Στο νέο της μυθιστόρημα, η συγγραφέας σπάει το μοτίβο των δύο προηγούμενων, που κινούνταν σε δύο διαφορετικές εποχές, δύο διαφορετικούς χωροχρόνους με δύο παράλληλες ιστορίες και κινείται με άνεση σε μια συγκεκριμένη και άκρως γοητευτική εποχή –στην Μπελ Επόκ των αρχών του 1800 και στην Αθήνα– επιλέγοντας και πάλι μια γυναίκα για πρωταγωνίστρια και γύρω της ένα συνονθύλευμα ηρώων σκιαγραφημένων απόλυτα ζωντανά και ρεαλιστικά και συνυφασμένων με την ατμόσφαιρα και το κλίμα της περιγραφόμενης εποχής.

Έτσι, στήνει ένα γοητευτικό κοινωνικοαισθηματικό μυθιστόρημα χαρακτήρων με εσάνς μυστηρίου και προδιαγραφές αστυνομικού μυθιστορήματος, με έντονα συναισθήματα και πολλά μηνύματα να αναβλύζουν πίσω απ’ τις λέξεις αλλά και μια τοιχογραφία εποχής, αφού καταφέρνει να αναπαραστήσει άρτια με τη γραφή της την ατμόσφαιρα και το κλίμα της Μπελ Εποκ.

Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Ιωάννου, η οποία, αν και αποπνέει φρεσκάδα, σε πολλά σημεία διαπνέεται από την ιδιόλεκτο των ανθρώπων εκείνης της εποχής –κυριαρχούσαν ο πληθυντικός ευγενείας και η γαλλική γλώσσα στα σαλόνια της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας– καθώς και ο περιγραφικός λυρικός και γλαφυρός της λόγος. Βέβαια, η γραφή της από απλή και χωρίς περιττά καλολογικά στοιχεία πολλές φορές γίνεται πιο χειμαρρώδης και ορμητική – ακριβώς για να περιγράψει την ένταση των συναισθημάτων και το βάθος της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Tι κοινό συνδέει την Αγγελική, μια επαρχιωτοπούλα υπηρέτρια που εγκαταλείπει εσπευσμένα το χωριό της κοινωνικά στιγματισμένη και καταδιωκόμενη για ένα έγκλημα για το οποίο λανθασμένα θεωρείται υπεύθυνη με τη Βαλεντίνα, μια χειμαρρώδη κοκκινομάλλα οπτασία που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κατακτήσει το όνειρό της, να σαρρώσει τις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές; Tόσο το οδοιπορικό της Αγγελικής στην Αθήνα όσο και της Βαλεντίνας να ορθοποδήσουν και να διαπρέψουν με γνώμονα τις ηθικές τους αξίες και τα ιδανικά τους μας κάνει να θαυμάσουμε το μεγαλείο και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής για θέληση και αυτοπραγμάτωση. Ο έρωτας αλλά και ο φθόνος παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ξεδίπλωμα της ιστορίας και κάθε μυθιστορηματική φιγούρα έχει ξεχωριστό μερίδιο για την πορεία της πλοκής.

Γύρω από τη Βαλεντίνα συνυπάρχουν μυθιστορηματικές φιγούρες γοητευτικές όπως ο Σέργιος, ο λουστράκος Λουκίλης και η μεταμόρφωσή του σε Λούκα Πάππας, η Βιργινία, η Αιμιλία αλλά και αντιήρωες όπως ο Ιάκωβος, η Μπέτυ και ο κούτσαβος Τσατσαρώνης. Ο αναγνώστης ταξιδεύει στα καφέ σαντάν του Ιλισού, στα σαλόνια της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας, στα μεγάλα αθηναϊκά θέατρα της εποχής και στο τέλος στην ελληνική ύπαιθρο όπου έρχονται στο φως πολλά κρυμμένα μυστικά και ο ρυθμός του μυθιστορήματος γίνεται άλλοτε πιο αργός και άλλοτε πιο γρήγορος στα κατάλληλα σημεία για την εξυπηρέτηση της πλοκής του μύθου ώστε να αυξήσει ή να μειώσει την ένταση που έχει προκληθεί στην ψυχή του αναγνώστη διαβάζοντας.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-11-2016 19:04
 

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ Η γητεύτρια των Αθηνών ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

 

 

 

Αν η παραμυθένια Κασσάνδρα, προκαλούσε μία έξαψη στην φαντασία του αναγνώστη, η Βαλεντίνα, ένα είναι σίγουρο, τον μαγεύει!!! Η Βαλεντίνα λοιπόν, είναι μία νέα, δυναμική γυναίκα που διεισδύει στα συγγραφικά δρώμενα της συγγραφέας Δήμητρας Ιωάννου, δίνοντας στην πένα της μία μαγεία και μία σαγήνη, που αποπνέει η όμορφη εποχή της Μπέλ Επόκ!

 

 

 

Στην παλιά, υπέροχη Αθήνα της Μπέλ Επόκ (1880-1910), λοιπόν, τοποθετείται χρονικά, το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου Βαλεντίνα Η γητεύτρια των Αθηνών! Σ΄αυτή την ιδιαίτερου κάλλους εποχή, ατόμων με ήθος, αρχοντιά και ευγένεια, αναγεννιέται η Βαλεντίνα, μία όμορφη και γοητευτική κοκκινομάλλα κοπέλα, χαρισματικό δημόσιο πρόσωπο, διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός της θεατρικής σκηνής, με αναγνωρισμένο υποκριτικό ταλέντο και χιλιάδες θαυμαστές!

 

 

 

Ποια είναι όμως η Βαλεντίνα, η ταλαντούχα θεατρίνα που είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της και σκορπούσε πάθη σε κάθε πέρασμά της; Η συγκινητική ιστορία της όμορφης κοκκινομάλλας ξεκινάει στην επαρχία. Μία ασήμαντη υπηρετριούλα ήταν στο μεγάλο αρχοντικό των Σγουρών, η οποία αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια προκειμένου να δαμάσει τους δαίμονές της και να υπερισχύσει στον εαυτό της, για να επιβιώσει. Κακοποιημένη ψυχικά και σωματικά, διωγμένη από μία οικογένεια, της οποίας αποτελούσε ξένο σώμα, κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, επιστρατεύει την εξυπνάδα και την αυτοπεποίθησή της και μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι φθάνει στην Αθήνα, όπου θ΄αδράξει όλες τις ευκαιρίες, για να ξεδιπλώσει την χαρισματική της φύση και το θεατρικό της ταλέντο.

 

 

 

Περιτριγυρισμένη από φίλους και προσφιλή πρόσωπα, συμπορευόμαστε μαζί της σ΄ένα πολυκύμαντο ταξίδι, με σκοπό την αναγνωρισιμότητα και την επιβεβαίωση. Συμπάσχουμε στην αποκάλυψη του δράματος της Βιργινίας! Συμπονούμε τον λουστράκο Λουκίλη, που αγωνίζεται να ξεφύγει από τον στιγματισμό και τον βρωμερό βούρκο της ανηθικότητας! Συμπαθούμε την πονόψυχη και ευσπλαχνική Αιμιλία! Ενώ, μυστήριο εκπέμπει η λιπόσαρκη και ντροπαλη φιγούρα του ποιητή Ιάκωβου με την σοβαρότητα που τον διακρίνει και την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά του!

 

 

 

Στην αγωνιώδη προσπάθεια της Βαλεντίνας να ξεπεράσει με σύνεση και υπομονή, αγκάθια που πονούν και ματώνουν, θα προστεθούν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και η τραγικότητα ενός ανεπανάληπτου έρωτα! Μεταξύ τους, περιπλέκεται ένα κουβάρι αντικρουόμενων συναισθημάτων αγάπης και μίσους, που προετοιμάζει τον αναγνώστη για σοκαριστικές ανατροπές!

 

 

 

Μία ενδιαφέρουσα τοιχογραφία της Μπέλ Επόκ της Αθήνας έχει φιλοτεχνήσει η συγγραφέας μας, βάζοντάς μας στο πνεύμα της εποχής, υιοθετώντας τους ιδιαίτερους τρόπους και τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές. Μπον βιβέρ των Αθηνών, με τις ρεντικότες και τα κλακ τους, συνοδευόμενοι από κομψές κυρίες, με τις βιζαβί και τα μόνιππα να βολτάρουν στα λιθόστρωτα στενά της Πλακας, στα καφέ σαντάν του Ιλυσσου, στο παραθαλάσσιο Φάληρο αλλά και στα εξοχικά Πατήσια, χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της τότε ρομαντικής Αθήνας! Από την αντίπερα όχθη τώρα, αντικρίζουμε με δέος τα χασισοποτεία και τους τεκέδες της εποχής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρότητα των κουτσαβάκηδων, τον σκοτεινό κόσμο της μορφίνης και τον υπόκοσμο της πορνείας. Επίκεντρο όλων η Βαλεντίνα, η γητεύτρια των Αθηνών, που με την γοητευτική παρουσία της και την έμφυτη ικανότητά της κερδίζει τον σεβασμό όλων, αναδεικνύεται από μία ασήμαντη και βασανισμένη επαρχιωτοπούλα, σε κορυφαία θεατρίνα του Μεγάλου Θεάτρου των Αθηνών!

 

 

 

Με έντεχνο λογοτεχνικό ύφος και λυρική γραφή, η κ Ιωάννου ηθογραφεί τον καμβά της Μπέλ Επόκ, με ζωντανές εικόνες και περιγραφές, που μεταφέρουν το κλίμα μίας ξεχωριστής εποχής, εφαλτήριο επαναστατικών αλλαγών και κοινωνικών αναταράξεων! Σ΄αυτή την δημιουργική εποχή, ξαναγεννιέται από την λάσπη στην οποία είχε βυθιστεί, η Βαλεντίνα, επιβεβαιώνοντάς μας την πεποίθηση ότι, οι δύσκολες στιγμές είναι για τους δυνατούς, για ανθρώπους με όραμα, σύνεση και προνοητικότητα.

 

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν όλοι μας, μαζί με την δυναμική Βαλεντίνα, στην αθωότητα και στον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής και ας γευτούμε μαζί της τους καρπούς μιας οδυνηρής όσο και μαγευτικής πορείας!

 

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικό!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-11-2016 15:24
Υπέρ  Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2016 11:08
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-08-2016 18:06
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-08-2016 20:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-07-2016 17:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Το τρίτο μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου είναι εντελώς διαφορετικό. Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στη Μπελ Επόκ (Belle Époque, «Όμορφη Εποχή, 1871-1914»), την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα, χωρίς ταξίδια στο χρόνο αυτή τη φορά!

 

Μας ταξιδεύει στην εποχή του Εμίλ Ζολά, στην παλιά Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, στα σοκάκια της Πλάκας με τα χαρακτηριστικά αμαξίδια βιζαβί με τα αντικριστά καθίσματα, τα πολύχρωμα ομπρελίνα και τα καπελάκια με βέλο των γυναικών, τα κομψά κοστούμια και τα ψαθάκια ή κλακ των αντρών, μέχρι τα καφέ Σαντάν του Ιλισσού και το Μέγα Θέατρο των Ελλήνων.

 

Η συγγραφέας αγαπάει τις ηρωίδες της, γι' αυτό και δίνει στα βιβλία της τίτλους με τ' όνομά τους, τιμώντας τις. Ένα μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τη πρώτη σελίδα έως τη τελευταία. Μία ιστορία που δεν της λείπει ο ρομαντισμός, η κοινωνικότητα, η σκληρότητα, η δυναμικότητα, ακόμα και το αστυνομικό στοιχείο. Γλαφυρές εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη προκαλώντας τον να τις ζει μαζί με τους ήρωες.

 

Σκηνές γεμάτες ένταση, μυστήριο και ανατροπές, η μία μετά την άλλη. Εύστοχη η χρήση της διαλέκτου εκείνης της εποχής (ανκόρ) και εντυπωσιακό το εξώφυλλο. Εξαιρετικά προσεγμένοι οι ήρωες και μοιρασμένοι με μαεστρία οι ρόλοι, ιδιαίτερα αυτός του κούτσαβου Τσατσαρώνη. Εντυπωσιακή η σκιαγράφηση των γυναικών ηρωίδων που περιβάλλουν τη Βαλεντίνα.

 

Η συγγραφέας μέσα από την ηρωίδα της, τη Βαλεντίνα, επιβραβεύει όσους βάζουν στόχους στη ζωή τους και πολεμάνε για το καλύτερο, όσους θέλουν να λέγονται "άνθρωποι με ψυχή".

 

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και περπατήστε νοερά με τη Βαλεντίνα στα σοκάκια της Πλάκας, πιείτε ένα καφέ στο ζαχαροπλαστείο του Ζαχαράτου και απολαύστε το υποκριτικό της ταλέντο στο Μέγα Θέατρο των Ελλήνων και δε θα χάσετε!

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Κρυφή ματιά στην Μπελ Εποκ!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-06-2016 11:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Πολύ καλογραμμένο βιβλίο που σε ταξιδεύει τόσο με τις εικόνες που περιγράφη αλλά και με τους διαλόγους σε μια παλιά Αθήνα. Ιστορία βγαλμένη μέσα από τη ζωή καθώς ισχύουν πολλά από αυτά που περιγράφει. Ηταν το πρώτο βιβλίο της Κας Ιωάννου που διάβασα και πραγματικά μου άρεσε πολύ.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-06-2016 21:56
Υπέρ  Ευχάριστο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-06-2016 17:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-05-2016 01:01
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
25
Το θέλουν
9
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
2
Το διάβασαν
36
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα