Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Φυσάει
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-03-2019 14:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-10-2017 09:40
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-03-2017 00:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ευχάριστο
Κατά  
''Σκέψεις κατακερματισμένες και συναισθήματα τα μισά μιας αγάπης που δεν τέλειωσε ποτέ'' . Έτσι χαρακτηρίζει το βιβλίο της η Κάκια Ξύδη στο εισαγωγικό της σημείωμα.Σκέψεις ίδια μικρά διαμαντάκια που λαμπυρίζουν πότε κάτω από άπλετο φως, αυτό της αγάπης, πότε κρυμμένα κάτω από σκιές συναισθημάτων που βγάζουν μοναξιά και αποδοχή σ΄αυτή, ήρθε στο νου μου πως είναι, κλείνοντας και την τελευταία του σελίδα.

Μικρές ιστορίες με σπονδυλωτή ύφανση ενωμένες με κύριο άξονα τον έρωτα, αποτελούν το βιβλίο. Μικρές ιστορίες γεμάτες από συναισθήματα, όπως αυτά της αγάπης, του έρωτα, της μοναξιάς, της προδοσίας, σε κρατούν δέσμιό τους από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Η γραφή είναι πολύ καλή, λυρική, πρωτοπρόσωπη που υποχωρεί σε τριτοπρόσωπη όταν πρέπει η συγγραφέας να αποστασιοποιηθεί, έστω και για λίγο, για να δώσει βαρύτητα εκεί που χρειάζεται.Ή όπως στο διήγημα '' Βροχή μου '' που η συγγραφέας εναλλάσσει τα πρόσωπα από το α΄ενικό στο γ΄ενικό και αντίστροφα - στην αρχή και στο τέλος της ιστορίας - αντίστοιχα. Φεύγει, από το είμαι και μένει σαν τρίτο πρόσωπο που περιγράφει τα συναισθήματα της ηρωίδας.

Ανάμεσα στα μικρά διηγήματα, ο ποιητικός λόγος δίνει το δικό του ξεχωριστό και απόλυτα εναρμονισμένο τόνο, χωρίς να υπερτερεί ή να φθίνει σε σχέση με τον πεζό.

Ξεχώρισα αρκετά από τα μικρά διαμαντάκια. Όπως '' Το χάραξε και σήμερα η μέρα '', ξέχειλο από αισιοδοξία, το '' Ο Κάτι '' ή το ''Σ΄αγαπώ, σ΄αγαπώ πολύ '' που με μια παραβολή η συγγραφέας μας δείχνει όλη τη δύναμη της αγάπης. Κρατώ ξεχωριστά το ξέχειλο από τρυφερότητα '' Τα παπάκια '' ίσως γιατί είμαι κατά βάθος πολύ ρομαντική.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

"Φυσάει". Φυσάει και ραπίζει. Φυσάει και θεραπεύει.
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-10-2016 18:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ευχάριστο, Γρήγορο
Κατά  
 

Άφησα τα λόγια απαλά να πέσουν στο χαρτί

άφησα τις θύμησες γλυκά να μ΄ αγκαλιάσουν

άφησα τις σκέψεις μου ήρεμα να κυλήσουν

άφησα τις ελπίδες μου άφοβα να φτερουγίσουν

                 και λυτρώθηκε η ψυχή μου.

 

Κείμενο από το βιβλίο "Φυσάει" της Κάκιας Ξύδη των εκδόσεων ΠΝΟΗ

 

Στ΄ αλήθεια, τούτη την στιγμή, δεν θα ήθελα να γράψω ούτε μια αράδα. Ούτε μία λέξη.

Κι αν κάνω την υπέρβαση, είναι που το υπαγορεύει η ανθρώπινη ανάγκη μου να μοιραστώ το καλό και το ωφέλιμο. Το θεραπευτικό και το ανελέητο.

Μόλις τελείωσα το βιβλίο με το λιτό, μονολεκτικό τίτλο "Φυσάει". Μικρές ιστορίες έρωτα κι αγάπης όπου στον ιστό τους περιπλέκονται τα μύρια συναισθήματα. Το κείμενο εισρέει εντός σου, κατακάθεται κι εκεί περίτεχνα φτιάχνει άλλες πλοκές. Τίς δικές σου, τις απόκρυφες πλοκές. Όσες έζησες, όσες ονειρεύτηκες, όσες θρήνησες. Ανασύρει συναισθήματα, μνήμες, ξεχασμένους θυμούς και κρυφούς σου πόθους τους οποίους κταπλάκωσε η σκόνη του χρόνου, σκόνη που έγινε λάσπη στα βαθουλώματα της ψυχής σου.

Χρόνια είχα να βιώσω τόσο έντονα ένα βιβλίο. Και όταν τελείωσε η ανάγνωση αισθάνθηκα την ανάγκη να αγκαλιάσω σφιχτά τον εαυτό μου για να μην δραπετεύσουν εκείνα τα κομμάτια τα παγωμένα από χρόνια που ζέσταναν τώρα οι λέξεις τούτου του βιβλίου. Μα και τα συναισθήματα τα οποία   με τόση μαστοριά η συγγραφέας μετάγγισε εντός μου. Ναι, να κρύψω τις λέξεις μέσα μου, σαν την κλέφτρα που κρύβει τη λεία της.

"Φυσάει". Φυσάει και ραπίζει. Φυσάει και θεραπεύει.

Νομίζω, θα περάσουν μέρες πολλές ώσπου να διαβάσω το επόμενο βιβλίο, θα περάσουν μέρες πολλές ώσπου να να ζητήσω και πάλι το επόμενο βάλσαμο της ψυχής μου.

 

Κάκια μου, ερασιτεχνική ψυχοθεραπεία το βιβλίο σου. Πού ήσουν, κορίτσι μου, τόσο καιρό;
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-08-2016 22:52
Υπέρ  Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ευχάριστο
Κατά  
Φυσάει λοιπόν! Είναι ένα ίδαίτερο βιβλίο-παζλ, συνδυασμός ποίησης και πεζού λόγου, δομημένο όμως ως μυθιστόρημα. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να κρατήσει όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος αλλά και να προσθέσει την ζωντάνια των διηγημάτων και της ποίησης. Όπως έχει πει και η συγγραφέας του σε πρόσφατη συνέντευξη της "Απευθύνεται σε δυνατούς αναγνώστες που θα σηκώσουν απαλά την ιστορία του στα χέρια τους και θα γίνουν ένα μαζί της". Το βιβλίο αυτό στα δικά μου χέρια έφτασε πριν από δυο βδομάδες περίπου και μου πήρε μονάχα λίγες ώρες για να το ολοκληρώσω. Πιστεύω δεν υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψει κανείς. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι με οδηγό το συναίσθημα που συναρπάζει τον αναγνώστη. Καλοτάξιδο εύχομαι! <3
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-07-2016 00:10
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ευχάριστο, Διδακτικό
Κατά  
Το πρώτο βιβλίο των νέων εκδόσεων ΠΝΟΗ είναι ένα βιβλίο για λίγους!!!!! Συνδυάζει θαυμάσια την ποίηση και το διήγημα, και στη κυριολεξία «φυσάει» και γεμίζει τη ψυχή μας χρώματα και υπέροχα συναισθήματα, πράγματα που λείπουν από τη ζωή μας σήμερα! Ένα βιβλίο για λίγους, γιατί πρέπει να έχει κανείς τη ψυχή του ανοιχτή για να είναι δέκτης όλων αυτών που μας δίνει η συγγραφέας.

Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στα τερτίπια του έρωτα και του πάθους, και όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας " Όλοι μας μπορούμε με θέληση και υπομονή να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα και να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν και μας σέβονται".

 

Διαβάστε το …..

 

                        …. γιατί εδώ μπορεί να νιώσει κανείς όλες οι  εναλλαγές του έρωτα όπως είναι η ευτυχία, η χαρά, η λαχτάρα αλλά και η στενοχώρια και οι δυσκολίες που πολύ πιθανόν να βιώσει ένα ζευγάρι!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-07-2016 17:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ευχάριστο, Διδακτικό
Κατά  
 

 

Φυσάει! ΚΑΚΙΑ ΞΥΔΗ

 

 

 

΄Ενα γαιτανάκι ηχηρών λέξεων, αλληγορικών εικόνων, δυνατών ακουσμάτων, μία ακολουθία αφηγηματικού λόγου, εναλασσόμενου με τον ποιητικό λόγο, σκιαγραφεί το απίστευτο αυτό εγχειρίδιο καθοδηγητή των συναισθημάτων, των αισθήσεων και του πνεύματος.

 

Το πόνημα Φυσάει της Κάκιας Ξύδη, αποτελεί μια πνοή ζωτικότητας των αισθήσεων. Μία αστείρευτη δύναμη για την ζωή, την αλήθεια, την ελευθερία της ψυχής, την απόλυτη ευτυχία, χωρίς όμως ν΄αποκλείει την δεινότητα της μοναξιάς, την ανασφάλεια, την αγωνία, την αβεβαιότητα. Πληγωμένα “σ΄αγαπώ”, καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκπληρωτες σκέψεις, άδειες, ανέγγιχτες ψυχές από έναν έρωτα που δεν ήρθε ποτέ. Στιγμές χαμένες στον ανελέητο χρόνο, υποφερτά χαστούκια της ζωής στ΄όνομα της αγάπης. Ψυχοφθόρα πάθη ζητούν να λυτρωθούν απο εκείνο τον αγέρα , στο υψηλότερο σημείο του βράχου, που κουρνιάζει στα μύχια του μυαλού, στα μέλη του σώματος για να ξυπνήσει το σώμα και το πνεύμα.

 

 

 

Τί ποιητικός λόγος! Τι γλαφυρότητα αναδύεται από τις λέξεις που συνθέτουν αυτό το έργο! Τί αλληγορία προσώπων και εικόνων, εμπεριέχονται και εναλάσσονται σ΄αυτό το κομψοτέχνημα! Ένα εγχειρίδιο για την ζωή, τον έρωτα, την αγάπη, την αλήθεια, την ελπίδα, την μοναξιά!

 

 

 

Αγαπημένα αποσπάσματα.... το ατύχημα του “σ΄αγαπώ”, συγκεχυμένο, αμφίσημο, αλλά τόσο αληθινό. Τα σεντόνια της αγάπης, που αποπνέουν την μυρωδιά των κορμιών και τους χυμούς του έρωτα. Ο αγέρας που φυσάει στην κορυφή του βράχου. Ο αγώνας του κορμιού για την κατάκτησή του είναι λυτρωτικός, για να επιφέρει στην συνέχεια την κάθαρση και την νηφαλιότητα της ψυχής.

 

 

 

Καταπληκτική έμπνευση, σπουδαία δουλειά, ένας πορθητής του νου και της ψυχής αποτελεί το πρώτο αυτό βιβλίο, του νεοσύστατου εκδοτικού οίκου Πνοή, που πιστεύω θα διαγράψει τον δικό του καταλυτικό ρόλο, στην πορεία του οίκου μέσα στον χρόνο!

 

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-07-2016 15:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ότι και να πω θα είναι λίγο! Πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα η ανάγνωση αυτού του βιβλίου!!! Εξαιρετικό πάντρεμα ποίησης και πεζού λόγου, λυρική γραφή, υπέροχος χειρισμός του λόγου από μια συγγραφέα που είναι ολοφάνερο πως το κατέχει καλά αυτό !!! Ένα μαγικό βιβλίο που ξεχειλίζει συναίσθημα!!!!  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-05-2016 09:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-05-2016 23:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ανοίξτε την καρδιά σας και αφήστε να φυσήξει μέσα στα κατάβαθα της Ψυχής σας ένας άνεμος που στο πέρασμα του θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι μαγείας και λυρισμού που δεν θα σας αφήσει να πάρετε ανάσα μέχρι την τελευταία τελεία.

Με εξαιρετικό λόγο που μοιράζεται ανάμεσα στην ποίηση και στην μυθοπλασία η συγγραφέας μας δίνει με τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο την ιστορία της ή μάλλον τα κομμάτια εκείνα που συνθέτουν τον λαβύρινθο της Ψυχής μιας γυναίκας που αναζητά ταυτότητα στα όνειρα της, που ζητά απαντήσεις στα μονοπάτια των επιλογών της. Ένας δυνατός έρωτας που πνίγηκε μέσα στα πρέπει και στις συγκυρίες, στις λάθος αποφάσεις. Μια μεγάλη αγάπη που ψάχνει απεγνωσμένα να κολλήσει τα μπερδεμένα κομμάτια της. Μέσα απο μικρά κεφάλαια που δεν κουράζουν αποτυπώνεται όλος ο Ψυχισμός και τα Βιώματα αυτού του Έρωτα. Τα Θέλω του, οι απαιτήσεις του, οι ανάγκες του. Όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα του. Κάθε κεφάλαιο και μια εικόνα, κάθε κεφάλαιο και ένα κομμάτι αγάπης δοσμένο με έναν τρόπο που εντυπωσιάζει. 

Πρωταγωνιστές του Βιβλίου είναι τα συναισθήματα και όχι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ιστορία. Οι πρωταγωνιστές δεν ταυτοποιούνται αμέσως, αλλά περιμένουν υπομονετικά να φανερωθούν. Γιατί αξία δεν έχουν τα ονόματα, αλλά τα βιώματα. Διαβάζοντας την κάθε λέξη και την κάθε στιγμή που αποτελεί το βιβλίο μέχρι τα στοιχεία να κουμπώσουν για να φανερώσουν την πραγματική εικόνα των πραγμάτων νιώθεις πως αυτό που διαβάζεις το ζείς. Το είχες μέσα σου και το έκρυβες. Γίνεσαι εσύ ο Πρωταγωνιστής και φανερώνεις τα Θέλω σου, εκθέτεις τις ελπίδες σου αισθάνεσαι τα λάθη σου. Οι έννοιες, οι αξίες ακόμα και τα αντικείμενα παίρνουν πνοή σε μια καταιγιστική κατάθεση ψυχής, που αγγίζει την καρδιά και χτυπάει το συναίσθημα. Λυτρώνει και εξαγνίζει ταυτόχρονα.

Ειλικρινά ψάχνοντας να αναφέρω κάποια κομμάτια που αναδεικνύουν την ποιότητα γραφής της Κάκιας Ξύδη σε αυτό το βιβλίο, έχασα το μέτρημα. Γιατί κάθε κεφάλαιο και κάθε λέξη ξεχωριστά έχει κάτι να πεί και κάτι να δώσει. Ποίηση και πεζός λόγος γίνονται ένα και συνθέτουν ένα διαφορετικό βιβλίο απο αυτά που ως τωρα έχετε διαβάσει και που αξίζει πραγματικά να διαβάσετε. Με ποιότητα λόγου, με ποιότητα έκδοσης και με ένα εξαίσιο εξώφυλλο που σε γεμίζει και σε τραβάει. Έμεινα με τις καλύτερες των εντυπώσεων και θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσουν να γράφονται βιβλία που δίνουν αξία στις σκέψεις και στα συναισθήματα και όχι απλά στην πλοκή και την συγκεκριμένη κατεύθυνση των γεγονότων. Πολλά μπράβο στην Κάκια Ξύδη ειλικρινά η γραφή της με μάγεψε.

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Λύτρωση ψυχής!!!!
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-05-2016 14:32
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ποίηση και πεζός λόγος σε πλήρη αρμονία!!! Λόγια αγάπης κι έρωτα. Μία πλημμυρίδα συναισθημάτων. Η συγγραφέας έπλασε με την ψυχή της και τον υπέροχο λόγο της ένα εξαιρετικό βιβλίο. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-04-2016 11:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  


Φυσάει νέα πνοή στον εκδοτικό χώρο και νέος άνεμος στα λογοτεχνικά πράγματα. Η αγαπημένη κυρία Κάκια Ξύδη χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό τη νέα της δημιουργία, που κρατάει από το χέρι τον νέο της κηδεμόνα, τις εκδόσεις Πνοή. Μια διαφορετική λογοτεχνική πρόταση για ανθρώπους που ψάχνουν το άλλο, το φρέσκο, το πρωτότυπο στην ελληνική λογοτεχνία. Επιτέλους ήρθα σε επαφή με τη γραφή της κυρίας Ξύδη και μου άρεσε πολύ. Ελληνικές λέξεις, τοποθετημένες σωστά, ολοκληρωμένες προτάσεις, με σωστή σύνταξη, σκέψεις που παίρνουν σχήμα και μορφή απαλά και όχι βεβιασμένα, συναισθήματα που κυκλοφορούν διάσπαρτα στις σελίδες ντυμένα με χρώματα διακριτικά, μου άφησαν την καλύτερη των εντυπώσεων. Η κεντρική ιδέα είναι μια ερωτική ιστορία που ξεδιπλώνεται σπονδυλωτά, μέσα από την ψυχή και όχι μέσα από την πλοκή, χωρίς απαραίτητη συνέχεια στα επιμέρους κομμάτια, χωρίς περιγραφές ανθρώπων και καταστάσεων. Μιλούν το μυαλό, το θέλω, η καρδιά, από μόνα τους αυτά έχουν τη δύναμη να στήσουν ένα ολοκληρο σκηνικό έρωτα, προδοσίας, αγάπης, ελπίδας και μοναξιάς. Ο λόγος εναλλάσσεται από ποίηση σε πεζό και αντίστροφα και απόλαυσα κάθε λέξη. Αγαπημένο μου κεφάλαιο το «Ένα βράδυ κλεμμένο», όπου δίνεται η πιο κρίσιμη νύχτα του ζευγαριού, γιατί η γυναίκα εκφράζει δυνατά τα θέλω της, που τελικά αντιβαίνουν σε αυτά του άντρα. Κι όμως η αγάπη νίκησε. Τη συνέχεια την αφήνω στον αναγνώστη. Το βιβλίο είναι πραγματικά φροντισμένο, χωρίς τυπογραφικά λάθη, χωρίς υπερβολικά φανταχτερό χαρτί, σε μικρό, βολικό σχήμα, οπότε διευκολύνει τον αναγνώστη να το έχει πάντα μαζί του, χωρίς να βαραίνει πάνω του. Γερό δέσιμο, καλαίσθητη γραμματοσειρά ικανοποιητικού μεγέθους, κομψή στοιχειοθεσία, δε βρήκα ψεγάδι στο πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Πνοή. Το εξώφυλλο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που το είδα και το θεωρώ πολύ καίριο ως προς τα λογοτεχνικά σχέδια της συγγραφέως. Φυσάει λοιπόν νέα πνοή, ανοίξτε τα παράθυρα της βιβλιοθήκης σας να σας χαϊδέψει!

3 likes ·

 

 

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
5
Το έχουν
7
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
6
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
2
Το διάβασαν
11
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα