Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Μεταξένια αγάπη
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-05-2019 15:50
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
23-04-2018 10:21
Υπέρ  Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  Βαρετό, Επαναλαμβανόμενο, Αδικαιολόγητα μεγάλο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-04-2018 22:28
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-02-2018 09:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-11-2017 08:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Από τα παιδικά χρόνια θυμάμαι ένα κουτί παπουτσιών με ένα μεταξοσκώληκα και τον πατέρα μου να φέρνει φύλλα μουριάς να τον ταίζω. Με αγωνία γυρνούσα από το σχολείο για να δω τη πρόοδο του κουκουλιού που δημιουργούσε ο μεταξοσκώληκας, η νύφη, η χρυσσαλίδα....Κι ήταν μόνο ένας μεταξοσκώληκας. Δεν έτυχε να διαβάσω μέχρι τώρα ένα βιβλίο για το μετάξι, πώς δημιουργείται και πώς φτάνει στο τελικό στάδιο...

Μέχρι που ήρθε στα χέρια μου η “Μεταξένια αγάπη” των εκδόσεων Ψυχογιός. Οι συγγραφείς γνωστοί, η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου ζευγάρι στη ζωή και στη συγγραφή που χάρισαν στους αναγνώστες τους το “Σαν τα φύλλα του καπνού” και “Το δάκρυ του Έρωτα” έφεραν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το νέο τους πνευματικό παιδί.

Αν και γεννήθηκαν στη Καβάλα μας μεταφέρουν με ιδιαίτερη μαεστρία στον τόπο του μεταξιού, το Σουφλί. Στις σελίδες του ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον τόπο που το μετάξι ανέστησε γενιές και γενιές. Εκεί έκτισαν τους χαρακτήρες τους, τους έδωσαν ανάσα, τους τραυμάτισαν ψυχικά μέσα από τη δίνη των πολέμων. Τους έπλασαν μέσα στο μετάξι, στο κουκούλι, τις νύμφες, στους εγωισμούς και τους πληγωμένους έρωτες. Μας προσέφεραν απλόχερα τη δύναμη της αγάπης και τη ψυχική καταρράκωση. Ακόμη μας έδειξαν την αξιοπρέπεια και τον αιώνιο όρκο αγάπης που υπερισχύει παντού και πάντα.

Όμως, όσο οι σελίδες κυλούν, το βιβλίο δεν φανερώνεται μόνο ερωτικό μα γίνεται διδακτικό. Μας μαθαίνει πολλά για την εποχή, τον τόπο, την επεξεργασία και τις δυσκολίες παραγωγής του μεταξιού. Μας γνωρίζει τους πρωταγωνιστές και μας καθιστά μάρτυρες της ζωής τους. Μας γνωρίζει την Αργυρώ, ένα κορίτσι ατίθασο, μεγαλωμένο σε ένα περιβάλλον με πειθαρχία και αυστηρούς κανόνες. Μια κοπέλα περήφανη, που συμβιβάστηκε ποτέ με ό,τι η μοίρα τής έχει γραμμένο. Μια γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα, που γεύτηκε την πίκρα της προδοσίας χωρίς να φταίει η ίδια.Μας γνώρισε τον Άγγελο που είναι ευαίσθητος, δεμένος με τον τόπο του και την καλλιέργεια του μεταξιού. Ένα άντρα, αγωνιστή της ζωής ικανό να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την καρδιά του να ματώσει. Μέχρι που τον φτάσαμε να τον γνωρίσουμε κυνηγημένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος και να αναζητεί τη λύτρωση.Μα ο ίδιος δεν την άφηνε να έρθει ποτέ η λύτρωση γιατί η αιώνια αγάπη του δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο στη νεαρή Αργυρώ του ή τη πασίγνωστη σχεδιάστρια μόδας Σύλβια Ακουάρτι. Και οι δευτεραγωνιστές όμως δεν έπαιξαν άσημο ρόλο στη πλοκή της ιστορίας. Αν δεν υπήρχαν η Φανή, ο Αναστάσης, η Μπιάνκα με τον Ιταλό σύντροφο της, η Ασπασία και η Αρσινόη δεν θα υπήρχε ανατροπή και συγκίνηση.

Το βιβλίο μας ταξίδεψε τόσο ζωντανά και με τόσες λεπτομέρειες που ο αναγνώστης νιώθει τα χέρια των συγγραφέων να τον οδηγούν από την ακριτική πόλη του μεταξιού και την πολυσύχναστη ιταλική πρωτεύουσα της μόδας έως τα βάθη της σαγηνευτικής Ανατολής, γύρω από τα πλινθόκτιστα μεταξουργεία και τους ακούραστους σηροτρόφους, στους οίκους της μόδας. Μια ιστορία ποτισμένη με όνειρα, επιθυμίες και εγωισμούς, θυσίες ζωής, διλήμματα καρδιάς, μα πάνω απ’ όλα με αληθινή, απόλυτη, μεταξένια αγάπη!

Μας μεταφέρει στο Σουφλί των παραδόσεων, στα εθίματα του γάμου που τα κρατούν οι παλαιότεροι μα οι νεότεροι-ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων- τα αγνοούν. Στη κλειστή κοινωνία των άγραφων νόμων, του κουτσομπολιού και των συνηθειών που απαγορευόταν να ξεφύγεις από τα δίχτυα της. Όλα είχαν μια τιμή, μια αξιοπρέπεια που πολύ παραστατικά και γλαφυρά περιγράφονται μέσα από τις σελίδες του. Στο Σουφλί του αγώνα της επιβίωσης μα και της λευτεριάς της πατρίδας, του αγώνα για ομοψυχία και της ελπίδας για το αύριο.

Σημείωσα μια φράση που μου άρεσε όπως “Τα όνειρα αν δεν τα κρύβουμε κάτω από το μαξιλάρι μας μπορεί μια μέρα να γίνουν πραγματικότητα”. Όμως αυτά τα όνειρα δεν θα μπορούσε να τα πραγματοποιήσει αν δεν υπέκυπτε στις θελήσεις των πλούσιων φίλων του Μιλάνου. Εκεί η αξιοπρέπεια της Αργυρώς στάθηκε πιο ισχυρή. Αγωνίστηκε και τα κατάφερε, κέρδισε το στοίχημα της ζωής αλλά όχι του Έρωτα. Μου άρεσαν και άλλες φράσεις του βιβλίου αλλά δεν ήθελα να πέσω στη παγίδα ώστε να προδώσω το μυστικό και την ανατροπή της υπόθεσης. Μια υπόθεση γραμμένη και χαρισμένη ο ένας για τον άλλον αλλά και οι δυο μαζί για όλους τους αναγνώστες που αναζητούν ή αγωνίζονται να υφάνουν το μετάξι γύρω από την μοναδική τους αγάπη. Και είναι αλήθεια ότι και στο τρίτο βιβλίο τους δεν ήταν εύκολο να διακρίνω ποια κομμάτια είναι γραμμένα από την Λία Ζώτου ή τον Θοδωρή Καραγεωργίου. Είναι τόσο αρμονική και ταιριαστή η γραφή τους, είναι τόσο καλοδουλεμένο και άρτιο που σε μπερδεύει. Κοφτερός λόγος που σου κόβει την ανάσα, αναλυτικός στη περιγραφή όχι όμως κουραστικός και ήρεμος εκεί που χρειάζεται ώστε να γαληνεύει τον αναγνώστη διαβάζοντας το. Αφήνω τους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να αγαπήσουν τον ήρωα με τα δικά τους σταθμά.Να ταξιδέψουν και να επεξεργαστούν τα μηνύματα που γεννιούνται από τις σελίδες του.
«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…»
Καλοτάξιδο ας είναι στις καρδιές των αναγνωστών ...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-10-2017 22:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Το τελειωσα και εγωωω... Πρωτη μου επαφη με τους συγγραφεις... Περασα απο διαφορα συναισθηματα θυμό-στεναχώρια-αγωνια-δικαίωση-χαρα! Μου αρεσε μπορω να πω!Σε καποια σημεια ηταν λιγο τραβηγμένο αλλαα πολυ ωραια η γραφη τους!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
02-08-2017 11:39
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-07-2017 15:38
Υπέρ  Συναρπαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Σας εκτιμώ πολύ Λία και Θοδωρή
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
09-04-2017 13:54
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-03-2017 11:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Υπέροχη η Μεταξένια Αγάπη σας Λία και Θοδωρή..... Μονορούφι διαβάζεται .... Μπράβο ....
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-02-2017 15:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Μια όμορφη, καλογραμμένη ιστορία αγάπης! Ωραία πλοκή και ωραίος ο παραλληλισμός με την μεταξένια αγάπη. Ενδιαφέροντα και με ωραίο τρόπο δοσμένα τα ιστορικά στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο. Η πρώτη μου επαφή με τους συγγραφείς με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-12-2016 20:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, ρομαντική, αληθινή αγάπη που την αισθάνεσαι να σε τυλίγει σαν το μετάξι. Οι δυο ήρωες του βιβλίου , η Αργυρώ και ο Άγγελος, είναι εκρηκτικοί χαρακτήρες γεμάτοι ανασφάλειες, πιστοί ο ένας στον άλλο, αλλά κατά βάθος άνθρωποι που φοβούνται την συναισθηματική απόρριψη. Αγαπήθηκαν με πάθος, αλλά οι συνθήκες της ζωής τους στο ακριτικό Σουφλί δεν τους αφήνουν περιθώριο για να γίνουν αληθινά τα όνειρά τους και οι φιλοδοξίες τους καταποντίζουν τον έρωτα τους. Και οι δυο κάνουν μια σειρά από λάθη και γκρεμίζουν μόνοι τους κάθε πιθανή γέφυρα επικοινωνίας…

Έπειτα από χρόνια η Αντζέλικα η εγγονή της Αργυρώς ή για τον κόσμο της μόδας Σύλβια, κάνει ένα ταξίδι στο Σουφλί το οποίο γίνεται η αφορμή για το λύσιμο ενός μυστηρίου που θα αλλάξει τις ζωές των ηρώων.

Μια ιστορία που μας ταξιδεύει στο χρόνο και σε τόπους παραγωγής και αγάπης για το πιο φίνο ύφασμα το μετάξι , μια ιστορία γεμάτη ιστορικά στοιχεία και τρυφερά συναισθήματα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-12-2016 17:46
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2016 10:59
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  Επαναλαμβανόμενο, Αδικαιολόγητα μεγάλο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-09-2016 20:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Αγάπη από μετάξι, που υφαίνει γύρω από το αδιαπέραστο κουκούλι της μοίρας το σκληρό της νήμα. Αγάπη από μετάξι, πνιγμένη στις παρεξηγήσεις και στον εγωισμό. Θα καταφέρει η χρυσαλλίδα του έρωτα να βγει από το κουκούλι του πείσματος; Αγάπη από μετάξι, που ενώνει το Σουφλί με το Μιλάνο, την Αργυρώ με τον Άγγελο, το παρελθόν με το παρόν ενώ γύρω τους καίγονται οι κρεβάτες της καθημερινότητας από το τρένο της προόδου.

Η ιστορία ξεκινάει λίγο πριν το 1922 και τελειώνει στη σημερινή εποχή. Με συγγραφική δεινότητα και εμβριθή μελέτη, το συγγραφικό δίδυμο Ζώτου-Καραγεωργίου στήνει έναν υπέροχο ιστορικό καμβά και χτίζει το Σουφλί από τα θεμέλιά του. Από τη Φιλιππούπολη στο Σουφλί κι από κει στην ιταλική πρωτεύουσα της μόδας, ένας έρωτας ψάχνει ανταπόκριση, ξεφεύγοντας από τις κακές συμπτώσεις. Η Αργυρώ εν όψει της βουλγαρικής καταπάτησης των εδαφών της ανατολικής Θράκης φτάνει εσπευσμένα στο πατρικό της μητέρας της με τον πατέρα της και τη μεγαλώνουν οι ανύπαντρες ηλικιωμένες θείες της ενώ ο μπαμπάς καταφεύγει στην Αμερική. Ο ατίθασος και ανυπότακτος χαρακτήρας της έρχεται σε σύγκρουση με την έλλειψη παιδείας και επαρκών γνώσεων για ανατροφή των δύο γυναικών. Ταυτόχρονα, ο Άγγελος μεγαλώνει σε μια οικογένεια σηροτρόφων και έρχεταιι η πολυπόθητη στιγμή που το εμπόριο και η παραγωγή περνάει στα δικά του χέρια. Οι δύο νέοι θα ανταμωθούν και έτσι ξεκινάει η ιστορία μας.

Το μυθιστόρημα είναι μια εξαιρετικά καλογραμμένη ρομαντική, ερωτική ιστορία, που χειρίζεται με μεγάλη προσοχή τους χαρακτήρες της, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές της υπερβολής και της αναληθοφάνειας. Το ιστορικό υπόβαθρο είναι σφιχτοδεμένο και επηρεάζει τις ζωές των ηρώων του βιβλίου χωρίς να κουράζει ή να διακόπτει τη ροή της αφήγησης. Οι συγγραφείς έκαναν κτήμα τους την ιστορία της χερσονήσου του Αίμου από τους Βαλκανικούς και εντεύθεν και τη μετέφεραν με σεβασμό και οξύνοια στο χαρτί.

Επιπλέον, η σηροτροφία είναι κάτι μαγικό ως παραγωγή και διαδικασία, κάτι που κατέδειξαν επάξια και με έκαναν να νιώσω δίπλα στις εργάτριες στο σηροτροφείο, κοντά στους ανθρώπους που ανοίγουν τα σπίτια τους για να τραφεί ο μεταξοσκώληκας μόλις βγει από το αυγό του, πάνω από το κουκούλι που τυλίγεται με το πολύτιμο νήμα. Ένιωσα αγωνία για τις επιτυχείς εκβάσεις των νέων κουκουλιών (θα ακολουθηθούν όλα τα στάδια του μεγαλώματος; Θα πάνε όλα καλά;), χάρηκα με την ποιότητα και την υψηλή τιμή του νήματος στο εμπόριο, λυτρώθηκα από την κούραση και το ξενύχτι των σηροτρόφων όταν πέρναγε το απαιτητικό διάστημα, στενοχωριόμουν για την άνοδο και την πτώση της σηροπαραγωγής στο Σουφλί, μιας και σταδιακά το μετάξι αντικαταστάθηκε από το συνθετικό υποκατάστατό του.

Υπέροχο λοιπόν το φόντο, καλοδουλεμένο, σωστά επεξεργασμένο και λεπτομερές όσο πρέπει. Ας πάμε και στην πλοκή τώρα. Ουσιαστικά είναι μια ρομαντική ιστορία, με ανατροπές και χωρίς πολλά πρόσωπα να μπλέκονται στις ζωές των χαρακτήρων. Περιγράφεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τις ζωές τους, χωρίς όμως να είναι υπερβολικό ή να καλύπτεται από ανούσιες στιγμές ή σκηνές. Κατ’ εμέ, μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον «κανόνα» ήταν η πολυσέλιδη αναζήτηση του Άγγελου στα βάθη της Ασίας για υγιή κουκούλια. Ναι, ήταν απαραίτητη για να καταλάβω την αγωνία του, μιας και αν σταματήσει η σηροτροφία και το εμπόριο ο Άγγελος θα πεινάσει. Ήταν όμως υπερβολικά πολλές οι σελίδες, αν και καλογραμμένες με τον γνωστό αγαπημένο τρόπο που γράφει το υπέροχο δίδυμο.

Η επόμενη ένστασή μου αφορά τις πολλές παρεξηγήσεις και τις επαναλαμβανόμενες ομοιόμορφες ανατροπές. Όποτε υπερνικούσαν ο Άγγελος και η Αργυρώ τα εμπόδια, κάτι συνέβαινε που πάλι τους χώριζε. Και δεν ήταν κάποιο ιστορικό ή κοινωνικό γεγονός αλλά μια λάθος στιγμή, μια λάθος σκέψη ή λέξη κλπ. Στην αρχή έκανα υπομονή, στη συνέχεια όμως, γεμάτος αγάπη για τις παράλληλες πορείες των δύο χαρακτήρων, ήθελα να τους βάλω τις φωνές, να σταματήσουν να κάνουν ή να σκέφτονται ή να λένε βλακείες και να δουν την αλήθεια όπως είναι, χωρίς εγωισμούς και βιασύνες. Αλήθεια, γιατί δεν αναφέρθηκε πουθενά τι απέγινε ο πατέρας της Αργυρώς;

Μου άρεσε ιδιαίτερα η Μπιάνκα, η μόνη φίλη που έκανε η Αργυρώ στο Μιλάνο, το πώς γνωρίστηκαν και πώς μεγάλωσαν μαζί. Θεώρησα έξυπνη κίνηση να μην υπάρξουν γεγονότα λεπτομερή κατά τη διάρκεια του πολέμου, γιατί θα το κούραζαν και θα το φόρτωναν υπερβολικά. Αντίθετα, δάκρυσα με τις συμπτώσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και εξέθεσαν οι συγγραφείς. Επίσης, μου άρεσε η ανέλιξη της Αργυρώς ως Σύλβια Ακουάρτι και ο τρόπος που επιβλήθηκε στις ψηλομύτες κυρίες και στους μόδιστρους του Μιλάνο αρχικά και του κόσμου ολόκληρου αργότερα. Και προς το τέλος με κούρασε η εξέλιξη στην ιστορία της εγγονής της Αργυρώς, γιατί το κορίτσι, έχοντας μάθει τόσα πράγματα για το παρελθόν της, θέλησε να τα εφαρμόσει και στη δική της ζωή.

Η «Μεταξένια αγάπη» είναι ένα δυνατό love story που με παρέσυρε στις σελίδες του. Ακριβώς όπως ο μεταξοσκώληκας όταν ξεκινήσει να τρώει φύλλα μουριάς δε σταματάει μέχρι να χορτάσει, έτσι κι εγώ σαν αναγνώστης, μασούσα αχόρταγα τις σελίδες-φύλλα μέχρι να τελειώσουν! Απόλαυσα κάθε λέξη, κάθε παράγραφο και κλείνοντας το βιβλίο ένιωσα ανακούφιση για το τέλος που περίμενε όλους τους χαρακτήρες. Τι απέγιναν τελικά η Αργυρώ και ο Άγγελος; Κατάφεραν επιτέλους να ζήσουν μαζί; Τι απέγινε η πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Σουφλίου στη σημερινή εποχή; Πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά τα γεγονότα την Αντζέλικα;
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-08-2016 20:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-08-2016 00:14
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα. Ένα μεγάλο μπράβο στη Λία και στον Θοδωρή! Να είστε πάντα καλά και να μας χαρίζεται τέτοια βιβλία! Ευχαριστούμε πολύ!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-07-2016 20:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Μαθαίνεις τα παντα για τους μεταξοσκωληκες και τα κουκουλια τους!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-07-2016 19:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-06-2016 12:36
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-06-2016 22:58
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-06-2016 23:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Το δανείζουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
6
Το έχουν
18
Το θέλουν
10
Αγαπημένο τους
5
Το δανείζουν
1
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
32
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα